Text de cerca: Resultats trobats: 953
Etiqueta: Ajuntament de Gavà Ordre
Vídeo: J.A. Moreno

Òmnium Cultural exposa el seu full de ruta a Gavà La presidenta de l'entitat, Muriel Casals, va guiar aquest divendres una conferència. Prèviament però, va mantenir una trobada amb l'alcalde Joaquim Balsera a l'Ajuntament

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha estat aquest divendres a Gavà per presentar, en una conferència al casal de cultura American Lake, una conferència on es van exposar els objectius que es marca l'entitat al Baix Llobregat aquest 2013 i en l'àmbit nacional de cara al futur més proper. Muriel Casals també va analitzar la situació que viu el país tot precisant que "som una organització amb 32.000 socis, dels quals 1400 es troben en aquesta comarca i Gavà hi té un pes important". Per a Casals "en aquests moments en què el país es belluga és important discutir amb els companys que toca fer" i afirma que "si fa 50 anys l'objectiu principal era salvar la llengua ara ens toca treballar per accedir al ple domini de la nostra terra".

 

Abans de la conferència, Casals va mantenir una reunió amb l'Alcalde de Gavà Joaquim Balsera per reflexionar sobre aquestes inquietuds. Casals va manifestar  "un gran respecte pels ajuntaments perquè són els representants legítims de la població i nosaltres som una entitat cultural i volem col·laborar amb ells i de vegades, també empènyer perquè les coses es facin de la millor manera possible".

 

El regidor de cultura de l'Ajuntament de Gavà, Miquel Àngel Díaz, ha fet "una valoració molt positiva de la reunió" perquè "ens permet seguir amb la línia dibuixada des de l'alcaldia de treballar conjuntament  amb el voluntariat d'aquesta entitat en favor de la llengua, la cultura i l'educació en català. Per nosaltres aquest és un tema de ciutat i creiem que Òmnium va en la mateixa direcció".

Vídeo: Juanjo Carrasco

Jornades marroquines a Gavà Divendres, es va celebrar l’acte més institucional a la Sala de Plens amb la recepció, per part de l’alcalde Joaquim Balsera, de diverses autoritats marroquines

Gavà ha demostrat ser una citat acollidora amb la celebració, durant tot aquest cap de setmana, de les II Jornades Marroquines organitzades per l’entitat local Unió Germans del Món. Divendres, l’alcalde de Gavà, Joaquim Balsera va rebre, a l’Ajuntament, una delegació del Marroc amb la presència de l’alcalde de Salé, entre altres autoritats. Ambdós batlles van coincidir en destacar la importància d’aquest acte per donar visibilitat a la comunitat marroquina a Catalunya, trencar tòpics i enfortir les relacions entre Gavà i el Marroc. Balsera considera que “poder acollir una representació cultural del Marroc amb la presència del cònsol i de l’alcalde de ciutats importants del Marroc és important i mostra que Gavà és acollidora i que s’ha forjat amb l’aportació d’altres cultures a la catalana. És bo que, des de la pau, el respecte i la democràcia, es portin a terme iniciatives així”.

 

Noureddine Lazrek, alcalde de Salé considera que “la relació entre Gavà i el Marroc té fonaments i pot funcionar. Som pobles veïns que compartim el Mediterrani i també hi han moltes coses que culturalment ens uneixen”.

 

Les jornades es van inaugurar dissabte a la plaça de Batista i Roca on es van muntar diferents carpes amb exposicions d’art i artesania marroquina, des de rajoles, fins a dolços unides a actuacions musicals i espectacles acrobàtics. Segons precisa el cònsol general del Marroc a Barcelona, Ghoulan Maichane, “aquests activitats ens permeten donar-nos a conèixer i millorar la convivència. També volen explicar que el Marroc és molt més del que es llegeix en premsa. Hi ha un Marroc diferent, ric culturalment i hospitalari”.Per a Noureddine Tazoui, que és president d’Unió Germans del Món ,“l’objectiu és intentar reforçar les relacions bilaterals entre Marroc i Catalunya enriquint el món associatiu a casa nostra i promoure la nostra cultura perquè sigui coneguda aquí". La tinenta d’alcalde de l’àmbit de Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Gavà, Apolonia Herrera, explica que “nosaltres apostem amb fermesa per la bona convivència amb altres cultures” i afegeix que “la comunitat marroquina a Gavà és avui d’unes 1400 persones”.

 

Durant el cap de setmana, les jornades van comptar amb conferències, concerts i teatre.

La mostra es podrà visitar fins el 27 d'octubre.

Mostra sobre les violacions a les llibertats d’expressió Fins el 27 d’octubre es pot visitar a la biblioteca Josep Soler i Vidal la mostra “Veus silenciades, veus rescatades”

La Biblioteca Josep Soler i Vidal de Gavà acull, aquests dies, dins el Festival GavàMón, l'exposició “Veus silenciades, veus rescatades”, produïda per PEN Català. A través de 15 casos d'escriptors i escriptores perseguits, l'exposició pretén donar cara i veu a les violacions de la llibertat d'expressió al món.

 

En el marc d’aquesta mostra, que es podrà veure fins el 27 d’octubre, aquest dijous, a les 18.30 hores, a la sala d'actes de la biblioteca, es farà una xerrada amb Salem Zenia, poeta, novel·lista i periodista en llengua berber, amazic.

Vista aèrea d'OlocauFoto extreta de: www.olocau.biz

Trobada cultural amb Olocau Una delegació de l’Ajuntament d’Olocau visita Gavà aquest cap de setmana per segellar l’agermanament existent entre ambdues ciutats amb unes jornades culturals

Una delegació del municipi valencià d’Olocau vista aquest cap de setmana Gavà per participar d’unes jornades culturals amb motiu de l’agermanament entre l’Ajuntament d’aquesta població i el de Gavà.

 

Entre les activitats programades hi ha la inauguració del l’exposició: “Quatre cents anys de l’expulsió 1609-2009. Homenatge a la població morisca del Camp de Túria: que ningú siga obligat a deixar la terra que ama” que tindrà lloc divendres, a les 19 hores al Museu de Gavà. Així mateix, es podrà visitar d’una altra mostra i participar de la conferència  titulada: “Una vall, tres pobles, quatre segles 1611-2011. El Gatova, Marines, Olocau. El repoblament del segle XVII. Unamirada al passat per entendre el present”,  a càrrec de Ferran Zurriaga, cronista d’Olocau i membre de l’Institut d’Estudis Comarcals del Camp de Túria.

 

Ja dissabte, a partir de les 18 hores a l’Espai Maragall, es podrà gaudir de l’actuació de l’Agrupació Musical La Melodia d’Olocau, amb la participació del seu “Coro i Banda”. Val a dir, que l’entrada per aquest espectacle es gratuïta, per tal de controlar l’accés cal però, recollir les entrades prèviament a les taquilles del mateix Espai Maragall a partir d’aquest dimecres, de 17.30 a 20.30 hores.

 L'Alcalde d'Olocau mostrant l'exposició al batlle de Gavà, Joaquim Balsera.

Bon ambient en les Jornades Culturals amb Olocau Una delegació de l’Ajuntament d’Olocau ha visitat Gavà aquest cap de setmana per segellar l’agermanament existent entre ambdues ciutats des del 2006

Una delegació del municipi valencià d’Olocau ha visitat aquest cap de setmana Gavà per participar d’unes jornades culturals amb motiu de l’agermanament entre l’Ajuntament d’aquesta població i el de Gavà

Entre les activitats programades hi havia la inauguració del l’exposició: “Quatre cents anys de l’expulsió 1609-2009. Homenatge a la població morisca del Camp de Túria: que ningú siga obligat a deixar la terra que ama” que tindrà lloc divendres, a les 19 hores al Museu de Gavà. Així mateix, es podrà visitar d’una altra mostra i participar de la conferència titulada: “Una vall, tres pobles, quatre segles 1611-2011. El Gatova, Marines, Olocau. El repoblament del segle XVII. Una mirada al passat per entendre el present”, a càrrec de Ferran Zurriaga, cronista d’Olocau i membre de l’Institut d’Estudis Comarcals del Camp de Túria. Zurriaga va fer un repàs a la història de fa 400 anys amb l’expulsió morisca i va afirmar que “és bonic recordar i reviure aquest passat amb el repoblament que va donar pas a una nova cultura. Amb la mostra es pot veure l’evolució d’Olocau durant tot el període finalitzant amb totes les persones que van emigrar d’Olocau a Gavà”.

 

Durant l’acte, que van encapçalar els alcaldes de les dues poblacions, Joaquim Balsera va afirmar que “actes com aquests són importants per aprofundir en aquest vincle emocional i cultural que tenim amb Olocau”. Balsera recordava que “han estat diverses les persones de procedència olocauïna que han estat il·lustres per Gavà” i que “moltes famílies que en arrelar-se aquí han contribuït a construir durant anys el Gavà d’avui”.

 

El batlle d’Olocau, Antonio Ropero, va agrair “l’hospitalitat de Gavà i va lloar l’agermanament, que des de la seva formalització, al 2006, ençà “ens ha permès trobar-nos en diferents ocasions i compartir i difondre la nostra cultura”. Ropero recordava que “la unió entre ambdós municipis és centenària” i que "quan a Olocau es passaven moltes penúries Gavà va acollir moltes famílies que van poder establir-se, treballar i progressar aquí. A ells se’ls deu també l’evolució de poble rural a ciutat industrial de Gavà”.

Les jornades culturals es van completar dissabte, a l’Espai Maragall, amb l’actuació de l’Agrupació Musical La Melodia d’Olocau i la participació del seu “Coro i Banda”.

L'Home del Mil·lenni se'n va d'excursió a Barcelona

L’Home del Mil·lenni donarà la benvinguda al nou any 2014 a la ciutat de Barcelona La popular figura serà retirada temporalment del parc el 14 de desembre amb una gran festa popular

La Fura dels Baus ha sol·licitat a Gavà la cessió temporal de la popular figura de l’Home del Mil·lenni per esdevenir el protagonista de l’espectacle “L’Ésser del Mil·lenni” amb el que la ciutat de Barcelona acomiadarà el 2013 i donarà la benvinguda al 2014 el proper 31 de desembre. Aquesta icona gavanenca marxarà del seu emplaçament habitual, al Parc del Mil·lenni, el proper 14 de desembre, i tornarà de nou el 2 de gener després d’haver format part d’aquest espectacle que ha promogut Turisme de Barcelona i que, a banda de La Fura dels Baus, també han dissenyat des de Focus i Pirotècnia Igual. La festa tindrà una durada d’uns 45 minuts i es portarà a terme a l’avinguda de la Reina Maria Cristina i a les fonts de Montjuïc.

 

L’acomiadament de l’Home del Mil·lenni esdevindrà tanmateix una gran festa a Gavà, ja que coincidint amb el desmuntatge de l’escultura s’organitzarà un matí ple d’activitats amb la participació d’entitats i grups d’animació i cultura popular de Gavà. La coordinació artística de la festa anirà a càrrec de la Fura dels Baus. Diferents actuacions amenitzaran els treballs de retirada i trasllat de l’escultura, un procés que serà en si mateix espectacular.

 

L’alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, ha rebut amb “sorpresa” aquesta petició, que ha qualificat com “una bona noticia”. El batlle gavanenc també ha destacat que “malgrat que sempre ens pot donar una mica de pena perdre unes setmanes aquesta icona, ho hem de veure des d’una perspectiva absolutament positiva, hem de gaudir de la festa de Sant Nicasi, hem de fer que l’Home del Mil·lenni s’emporti  a Barcelona tots els desitjos dels gavanencs per l’entrada de l’any, i hem de gaudir d’aquest espectacle que es podrà veure arreu del món, com passa a les grans ciutats de tot el món, i on tindrem un gavanenc presidint l’acte”.

 

En els propers dies es signaran els convenis de cessió que garantiran la seguretat tant en la desinstal·lació com en la posterior instal·lació de la figura, que és de ferro i fa uns 15 metres d’alçada. Aquesta figura ja va servir per donar la benvinguda de Barcelona al nou mil·lenni el 31 de desembre de 1999 amb un gran espectacle de La Fura dels Baus que va tenir lloc a la plaça de Catalunya de la Ciutat Comtal. Posteriorment, la figura va ser cedida a la ciutat de Gavà pel grup teatral el desembre de 2001.

L'Home del Mil·lenni ja és a Gavà de nou

L’Home del Mil·lenni ja és a casa de nou El gegant de ferro ha estat col·locat de nou avui al seu emplaçament habitual després de protagonitzar l’espectacle de cap d’any de Barcelona

L’Home del Mil·lenni ja és a casa de nou des d’avui mateix després de protagonitzar l’espectacle de cap d’any organitzat per la ciutat de Barcelona. El gegant de ferro de 15 metres d’alçària ha estat col·locat al seu emplaçament habitual en unes tasques que han començat a les dotze del migdia i que han durant gairebé tot el dia. S’ha seguit exactament el procediment invers respecte el que es va fer servir el passat 14 de desembre pel seu desmuntatge: primer s’han col·locat a terra totes les parts per separat, el cos dividit en dues seccions a l’alçada de la cintura i els dos braços. S’han acoblat els dos braços i s’han unit les dues seccions del cos mitjançant soldadura i cargols, i llavors s’ha aprofitat per passar-li una mica de pintura en aquelles parts on el metall estava més desgastat o havia estat fet malbé per l’ús intensiu que ha tingut els darrers dies. Després la grua ha elevat tota la figura, i l’ha trasllat per l’aire fins el seu emplaçament habitual, on l’ha dipositat i els tècnics l’han soldat amb fermesa a la seva plataforma on s’hi estarà a partir d’ara com sempre, presidint el Parc del Mil·lenni al qual li dona el seu nom.

 

L’alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, ha fet una valoració positiva del fet que “un dels gavanencs més il·lustres, com és l’Home del Mil·lenni, hagi protagonitzat la Festa Cap d’Any a Barcelona, que ha projectat la capital catalana arreu del món”. Balsera ha acollit amb satisfacció les paraules de la tinenta d’alcalde de Barcelona, Sònia Recasens, que donaven per feta la continuïtat de l’espectacle: “des de Gavà també desitgem que aquesta vinculació amb la Fura dels Baus i amb l’Ajuntament de Barcelona tingui continuïtat en el futur, ja que volem que la figura sigui el símbol fixe en la celebració de l’entrada d’any a la ciutat de Barcelona i què Gavà tingui protagonisme a través del nostre ambaixador”.

 

De la seva banda, el director artístic de La Fura dels Baus, Pep Gatell, que ha coordinat aquest matí les tasques de reinstal·lació de l’Home del Mil·lenni, ha assegurat que la intenció de La Fura és que aquest Home del Mil·lenni “sigui com la bola de Nova York, que al final la gent vingui a veure com obre els braços i dona la benvinguda a tothom, però això no depèn només de nosaltres, ens agradaria que fos així perquè aquesta figura representa l’esperit dels catalans d’ajuntar-nos i fer coses més grans que nosaltres mateixos”. Gatell ha aprofitat la seva estada avui a Gavà per “donar les gràcies a l’Ajuntament de Gavà per deixar-nos el gegant, ja que en definitiva el cuiden durant tot l’any, el guarden, el tracten bé, i deixar un fill sempre costa, així que moltes gràcies Gavà per deixar-nos l’Home del Mil·lenni”.

 

Moment de la descoberta del plafó.

Homenatge a Joan Mitjans Amics del Museu ha dedicat enguany el seu “In Memoriam” al qui durant anys va ser president de l’agrupació fotogràfica Gavà inaugurant un plafó a la seu de l’entitat

Els Amics del Museu de Gavà han volgut retre homenatge a Joan Mitjans dedicant, l’In Memoriam d’aquest 2014, a la seva figura quan es compleixen 2 anys de la seva mort. L’acte, celebrat aquest dimarts a la recentment inaugurada seu de l’Agrupació Fotogràfica Gavà, entitat a la qual mitjans hi va estar estretament vinculat durant bona part de la seva vida, va ser l’espai on es va recordar la seva figura i es va descobrir un plafó dedicat a ell. Segons explica Ricard Cervera, president dels Amics del Museu, “amb aquest gest volem immortalitzar el seu record. En Mitjans va ser un dels personatges claus de la vida gavanenca i per això, hem vist oportú fer-lo protagonista instal·lant aquest plafó com a element que quedi per a la posterioritat”.

 

La seva família, també present en aquest acte, que va presidir l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, es va mostrar “profundament emocionada i agraïda per aquest gest”, que segons va expressar la seva filla, Àngela Mitjans, “al meu pare li hauria agradat moltíssim, sobretot en aquesta nova seu. Ell era un home molt actiu, sempre tenia il·lusió per fer coses. Estem molt contents”.

 

L’alcaldessa, Raquel Sánchez, assegurava que “es tracta d’un homenatge de justícia a un ciutadà entranyable, a una persona admirable i a un artista que va ser brillant”. Sánchez en destaca especialment “la seva vessant altruista i seu afany per fer activisme ciutadà” i sobre l’acte que qualificava “d’emotiu” assegura que “la col·locació del plafó és un gest simbòlic, però important, perquè serveix per immortalitzar el seu prolífic llegat que ja forma part del nostre patrimoni cultural”.

Xavier Moreno, president de l’Agrupació Fotogràfica Gavà, es mostrava “molt agraït a tothom” i “molt emocionat, perquè Mitjans, qui durant 30 anys va presidir l’associació i durant més de 50 en va ser soci ha estat l’ànima de la nostra Agrupació i era una persona entranyable. Cada recó de la seu conté detalls que han passat per les seves mans. En tenim un gran record”.

V edició del concurs de microrelats L’Ajuntament de Gavà convoca “Microrelats Ciutat de Gavà” amb la col·laboració de les biblioteques de la ciutat

En breu s'obrirà el termini per participar en la V edició del concurs literari “Microrelats Ciutat de Gavà”, convocat per l’Ajuntament amb la col·laboració de les biblioteques de Gavà.

L’objectiu del certamen és promoure l’escriptura entre la població de més de 16 anys, que haurà d’ambientar els seus escrits a la ciutat.

 

Les bases, que es podran consultar a partir del 17 de març al web de les biblioteques i a la pàgina municipal, marquen l’extensió màxima de les obres a un màxim de 1.200 caràcters. Les obres poden ser escrites en català o castellà.

 

Els participants han de fer arribar els seus microrelats a la Biblioteca Josep Soler Vidal a través de l’adreça de correu electrònic b.gava.jsv@diba.cat en format Word. Al missatge haurà de constar-hi el títol del treball, el nom i cognoms de l'autor, l'adreça i el telèfon.

 

El termini per a la presentació de sol·licituds serà des de la data de publicació a la web municipal fins dilluns 31 de març de 2014 a les 23.30 hores.

 

El premi consistirà en una tauleta per al guanyador, i un llibre electrònic per a cadascun dels accèssits.

 

El jurat estarà format per les directores de les dues biblioteques, Maite Pinteño, de la Josep Soler Vidal, i Isabel García, de la Marian Colomé; Alfons Guri, responsable de l’especialització en microrelats de la Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès, i Cati Rivera, dinamitzadora del Voluntariat per la llengua i moderadora del Club de lectura fàcil en català.

 

El veredicte es donarà a conèixer el 22 d’abril en els actes previs a la diada de Sant Jordi.

Imatge del programa d'activitats.

Gavà proposa un abril cultural Coincidint amb Sant Jordi Ajuntament, biblioteques entitats i comerços fan possible una programació variada de foment de la lectura, dansa, exposicions i visites guiades

La ciutat dedica el mes d’abril a la lectura. Coincidint amb la diada de Sant Jordi, l’Ajuntament, amb estreta col·laboració amb les biblioteques municipals, diverses entitats, centres educatius i diversos comerços, ha dissenyat una programació cultural en xarxa que presentarà com a eix central el foment de la lectura. Segons explica el regidor de cultura de l’Ajuntament de Gavà, Miquel Angel Díaz, “les biblioteques són molt més que un lloc de consulta i préstec de llibres. Són un espai on es conrea l’oci intel·ligent de proximitat i on es fan moltes activitats com les hores del conte o els clubs de lectura, que tot i les èpoques difícils que patim s’estan portant a terme gràcies a l’esforç dels professionals, amb un gran èxit de participació”, i ha precisat que “les darreres dades rebel·len que el nombre d’usuaris ha crescut en els darrers temps de manera exponencial i avui ja la meitat de la població en fa ús. Aquest fet i les innovacions fetes en l’àmbit de les noves tecnologies" suposa segons Díaz “un valor afegit important que permet una major interactivitat".

 

Coincidint amb l’arribada del bon temps i amb l’afany també de promoure l’ús dels espais públics es reprendrà l’activitat al Jardí de la Lectura i es programaran tallers i espectacles d’arts escèniques, així com propostes d’animació infantil. Díaz destaca “la voluntat de difondre el coneixement per la cultura popular local amb el muntatge d’exposicions itinerants amb la nostra imatgeria festiva pels diferents equipaments”. En aquest sentit es reprenen els tastets del xerinol·lis, les exposicions de caire divers i visites guiades.

 

Diaz explica que “es tracta d’un programa ambiciós, però amb una clara voluntat de gestionar la cultura en xarxa de l’Ajuntament amb els diferents col·lectius amb l’objectiu per fomentar la cohesió social al municipi”.

Programa d'activitats

Bars és una iniciativa de l’Associació d’Artistes Plàstics de Gavà i l’Ajuntament

Programació d’exposicions a bars i restaurants Les persones interessades en el projecte poden fer la inscripció, del 2 al 16 de maig a artistesplasticsgava@gmail.com

Barts és una proposta conjunta de l’Associació d’Artistes Plàstics de Gavà i l’Ajuntament de Gavà per  fomentar la difusió i promoció de projectes artístics amb la finalitat que la cultura i l’oci comparteixin espai i temps. La proposta es concreta en la programació d’un cicle d’exposicions que s’ubicaran en diferents locals, bars i restaurants de la ciutat.

 

Del 2 al 16 de maig els locals interessats a participar en el projecte podran inscriure-s’hi i per fer-ho només han d’enviar un correu electrònic a artistesplasticsgava@gmail.com.

 

Per ser local col·laborador i formar part del circuit i de la programació estable d’exposicions, caldrà garantir que es disposa d’un espai adequat per acollir el projecte artístic (paret per penjar-hi quadres o espai per a ubicar-hi escultures o altres instal·lacions) i/o que es permetrà fer un mínim de manipulació de l’espai per tal d’adaptar-hi l’obra.

 

Les exposicions tindran una durada d’1 mes i mig i serà la comissió de selecció, que estarà formada per membres de l’Associació d’Artistes Plàstics de Gavà i de l’Ajuntament, qui decidirà els projectes artístics que s’exposaran a cada local.

 

Acollir una exposició no comportarà cap despesa per al local col·laborador i el format dels projectes artístics anirà en funció dels espais disponibles d’exposició.

 

Finalment cada bar o restaurant tindrà la possibilitat de posar el seu logo en tots els suports que s’utilitzin per fer-hi la difusió del projecte, fent constar el nom del local com a establiment col·laborador.

 

L'alcaldessa admira les fotos de Francesc Català.

Francesc Català cedeix el seu fons fotogràfic a la ciutat El fotògraf gavanenc ha signat, aquest dijous, un conveni amb l’alcaldessa Raquel Sánchez a través de qual dóna a l’Ajuntament 1900 imatges del seu arxiu privat

El Centre d’Història de la Ciutat compta, des d’avui, amb un nou fons fotogràfic. Es tracta del material de Francesc Català, un fotògraf de Gavà que ha cedit a l’Ajuntament un total e 1901 imatges, entre fotos i negatius, que ja s’ha començat a classificar i a ordenar. Destaquen les col·leccions dedicades a l’agricultura, la vida pagesa, la masia de can Rosès i, sobretot, el reportatge de l’ofici dels rajolers a les bòbiles de Gavà. Segons expliquen des del Centre d’Història “es tracta d’imatges de gran valor tècnic i documental que aporten informació sobre la vida quotidiana de Gavà des dels anys seixanta, fins als anys vuitanta”.

 

Francesc Català precisa que “es tracta de fotos que tenen interès històric per Gavà i que he decidit cedir perquè crec que són valuoses i mereixen ser conservades i quedar com a testimoni, perquè les persones passen però les sobres queden”.

 

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha volgut expressar la seva “profunda gratitud a Català per aquesta valuosa cessió, fruit de tota una vida de passió per aquest art” i assegura que “això enriqueix el nostre fons documental i ens enriqueix culturalment. Té un gran valor patrimonial i sobretot gràfic, perquè reflecteixen el dia a dia dels ciutadans durant molts anys”. Sánchez recorda que “aquesta col·lecció, i la resta d’arxius del Centre d’Història estan a disposició de la ciutadania que els vulgui consultar” i ha avançat, d’una banda, que “es treballarà per fer-lo més accessible”, i de l’altra, “per preparar, en el futur, alguna exposició amb aquest interessant material”, com ja es va fer, recordem-ho, l’any 2004, al Museu.

 

Francesc Català va néixer a Gavà l’any 1927 i el seu interès per la fotografia va començar a mitjans dels anys 50. Per aquella època, es va convertir en un veritable expert en un laboratori fotogràfic. Es va incorporar a l’Agrupació Fotogràfica Gavà l’any 1965 i, un any després, va passar a formar part de la junta. Ben aviat va començar a participar i guanyar nombrosos concursos. Cal destacar un premi a la desapareguda Unió Soviètica, on tres fotografies seves van sortir publicades al diari Pravda.

Sánchez durant la seva visita a les excavacions.

Raquel Sánchez: “Seguirem apostant pel nostre patrimoni” L’Alcaldessa ha refermat també el compromís de la ciutat amb la cultura en el decurs de la visita a les excavacions que un grup d’universitaris estant fent a les Mines neolítiques

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez ha visitat avui les Mines Prehistòriques on alumnes d’Arqueologia de la UAB estan realitzant treballs a les mines 107 i 108 situades al Parc Arqueològic Mines de Gavà. Unes tasques que es van iniciar l’any 2011 fruit del conveni de col.laboració entre l’Ajuntament de Gavà i el Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona. Raquel Sánchez ha manifestat que “després de 20 anys continuem treballant a les Mines. Un fet que ens permet continuar amb els treballs de camp, de prospecció i excavació però també complementa i dóna solidesa a tot el projecte de difusió”. Sánchez ha afegit que “tot i que no és fàcil en moments com els actuals, l’Ajuntament de Gavà continua apostant pel nostre patrimoni. Es tracta de buscar sinergies amb els agents implicats, en aquest cas amb la UAB, i amb la Fundació Pere Tarrés en el cas dels treballs de camp que es realitzaran novament al Castell d’Eramprunyà”. En aquest sentit l’alcaldessa gavanenca ha avançat que “hem presentat un pla de recerca per tal de garantir que els treballs es facin d’una manera més programada, organitzada i coordinada”. Es tracta d’un pla de recerca de quatre anys, “que demostren el compromís de l’Ajuntament de fomentar la investigació i fer una tasca de difusió no només per la ciutadania de Gavà sinó també per la resta de ciutadans i ciutadanes que tenen interès i s’apropen a la nostra ciutat”.

 

Amb motiu de la celebració dels 20 anys d’obertura al públic de les Mines Prehistòriques s’han programat tot un seguit d’activitats. Així, el divendres 6 de juny a partir de les 19 h. el Parc Arqueològic acollirà una conferència inaugural a càrrec del Dr. Miquel Molist, catedràtic de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona.  Dissabte 7 i diumenge 8 hi haurà jornada de portes obertes al Parc Arqueològic Mines de Gavà a més d’una demostració de tecnologia prehistòrica a càrrec d’Arqueolític. Altres propostes són una Marató de jocs de taula dissabte 7 de juny a càrrec de Trenca’t la Closca i diumenge 8 l’activitat “El cel d’altres temps. Els astrònoms de les mines” a càrrec de Fora d’Òrbita.

 

Un altre de les activitats programades és una visita a les excavacions en superfície de les mines 107 i 108 a càrrec dels alumnes del grau d’arqueologia de la UAB. Aquests treballs de recerca responen a la voluntat d’avançar en el coneixement del jaciment de les Mines Prehistòriques de Gavà i, concretament, del sector miner situat en el recinte del Parc, el qual ha donat interessants resultats científics, tant d’estructures mineres com d’objectes, com la troballa de la Venus. D’altra banda, l’excavació facilita la realització de pràctiques de treball de camp als alumnes de la universitat.

 

Enguany, la campanya es fa en dos torns. El primer es desenvolupa al llarg d’aquesta setmana i el segon entre el 16 i el 20 de juny. En total participen una vintena d’alumnes sota la direcció del Dr. Josep Bosch, conservador del Museu, i del Dr. Xavier Clop, professor de la UAB. A banda de l’excavació pròpiament dita, els alumnes duran a terme altres tasques com documentació, planimetria, dibuix i fotografia arqueològica, entre d’altres.

Conferència sobre arqueologia divendres al Parc.

Raquel Sánchez: “Seguirem apostant per les Mines” L’alcaldessa de Gavà, s’ha compromès a “seguir a treballant per conservar i difondre aquest bé patrimonial” durant l’acte de celebració del vintè aniversari de l’obertura al públic d’aquest jaciment

Gavà ha celebrat aquest cap de setmana, amb diverses activitats per a tots els públics, el vintè aniversari de l’obertura al públic de les mines neolítiques. Divendres, el Parc Arqueològic va acollir l’acte institucional de commemoració d’aquesta efemèride i durant els parlaments l’alcaldessa Raquel Sánchez va destacar “l’enorme importància del que esdevé el gran tresor del nostre patrimoni”. Sánchez ha recordat i ha agraït “el paper de totes les persones, i en especial de l’ajuntament de Gavà, que durant aquestes dues dècades es van encaparrar en redescobrir, conservar i promocionar les mines en un moment on l’aposta pels valors culturals no era habitual”. L’alcaldessa s’ha referit al projecte del Parc Arqueològic, dissenyat per Dani Freixes com “una peça fonamental d’aquest camí que ha contribuït a projectar Gavà com un destí d’oci intel·ligent a nivell internacional” i després de recordar també que “la tasca de recerca es un altre dels pilars d’aquest bé” s’ha compromès a “seguir treballant per conservar-lo i difondre’l”

Durant aquests 20 anys, les mines han rebut més de 400.000 visites. Miquel Molist, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, qui també va acudir a l’acte, va fer una xerrada sobre l’evolució de l’arqueologia i les perspectives de futur, tot recordant que “des del primer moment el projecte de Gavà va ser innovador per la voluntat, des del consistori i en col·laboració amb les entitats, de difondre un jaciment neolític” que va qualificar “d’excepcional a Europa” i va afirmar que “de cara al futur, i en moments de crisi econòmica com l’actual, caldrà seguir innovant les vies de finançament, ja que les administracions no ho podran fer soles, i segurament s’haurà de recórrer a les donacions privades per vetllar per la seva conservació i recerca”.

Per commemorar aquesta efemèride, durant el cap de setmana hi ha hagut jornada de portes obertes al Parc Arqueològic i tallers de demostració prehistòrica sobre com es treballava la variscita durant el neolític. També s’han fet visites a les mines que han  estat guiades pels alumnes de la UAB, que justament hi estan fent pràctiques. Gràcies a la col·laboració de les entitats, i concretament a Trencat la Closca, s’ha fet una marató de jocs de taula i s’ha gaudit d’un planetari on s’ha pogut observar el cel que veien els homes i les dones de fa 6000 anys.

Miquel Gaher i Emma Blanco comentant l'estatueta.

Bona participació en el I Concurs de Curtmetratges del Gavàmón 127 cintes participen en aquest certamen que s’estrena en la desena edició del festival de cine i drets humans que se celebra aquest cap de setmana a Gavà

Una escultura en ferro forjat creada per l’artista local Miquel Gaher és la imatge dels premis del I Concurs Internacional de Curtmetratges del Gavàmón. El certamen s’estrena, enguany, en el si de la desena edició del Festival de Cinema i Drets Humansque se celebrarà aquest cap de setmana a la nostra ciutat. En total participen 127 cintes de 32 de països, una xifra que satisfà l’organització ja que entre els reptes d’aquest 2014 s’ha pretès fomentar la participació democràtica i la construcció col·lectiva. El tècnic responsable del Festival, Oriol Companyon, ha posat com a exemple “el fet que serà el públic qui triarà una de les cintes vencedores d’entre les 4 seleccionades pel jurat” i ha recordat que “la temàtica de les obres presentades s’han centrat en la Carta-Agenda Mundial dels Drets Humans de la Ciutat que recull el dret a la igualtat entre homes i dones, el dret dels infants, el dret a l’habitatge i al domicili, el dret als serveis públics bàsics de proximitat i el dret a l’aigua potable i a l’alimentació”.

 

La participació de la gent també s’ha materialitzat en el disseny de la imatge del cartell, amb l’obra pictòrica “Un bien común”, del pintor local Andrés Conde, guanyador del I Concurs de Pintura “GavàMón, Art i Drets Humans”.

 

Un any més, amb la col·laboració del Cine Club Gavà, la ciutadania ha tornat a participar en la programació, escollint projectar el documental “Las maestras de la República”, de Pilar Pérez Solano.

 

Companyon també destaca la participació de l’Agrupació Fotogràfica Gavà instal·lant una exposició i la implicació de l’Escola Alba Massana del taller de músics

 

Els premis del concurs de curts es lliuraran diumenge, durant l’acte de colenda a l’Espai Maragall. Els guardons, segons explica el seu creador Miquel Gaher, “són fets en ferro forjat i oxidats per donar un aspecte antic” i segons ha explicat “simbolitzen la Venus, com a element històric de Gavà que abraça el continent africà, indret on tots sabem, hi ha molts països on no es respecten els drets fonamentals”

Arriba el GavàMón El festival, que se celebrarà aquest cap de setmana, suma el seu desè aniversari i ho fa, entre altres novetats, estrenant un concurs internacional de curtmetratges

La ciutat celebra aquest cap de setmana a l’Espai Maragall, la desena edició del Festival de Cinema i Drets Humans, el GavàMón. El certamen, que com ja és habitual va tenir les seves sessions prèvies aquest dijous i divendres amb projeccions matinals específiques per a l’alumnat de la ciutat, viu, aquest vespre, la seva inauguració oficial,  amb un homenatge a Nelson Mandela amb la projecció de “Mandela. Del mito al hombre”, a partir de les 21 hores, i l’actuació de la coral de l’Escola Alba Massana.

 

Dissabte, 18 d’octubre, a les 11 hores es presentaran les projeccions dels treballs dels centres educatius i entitats de la ciutat amb el tema “Amb els drets fem ciutat”, i a les 20 hores, es passarà el documental “Yo decido. El Tren de la libertad”, protagonitzada per un grup de feministes opositores a la proposta de Llei d’avortament del d’aleshores ministre Gallardón. Tot seguit, a les 21 hores, es podrà veure el llargmetratge “Las maestras de la República” de Pilar Pérez, film que va ser triat per programar per votació popular.

 

Diumenge, darrer dia del Festival, es  farà el lliurament de premis del I Concurs Internacional de Curtmetratges sobre drets humans que, aquest 2014, s’estrena. Durant la vetllada, que començarà a les 19, hores, es lliurarà el guardó al millor curt, i es passaran les 4 cintes seleccionades del jurat perquè la gent voti la seva favorita pel premi del públic. En l’acte de cloenda podrem gaudir també de l’actuació del Taller de músics.

Consulta aquí la programació del GavàMón

Els guanyadors amb el jurat i membres de la organització del Festival.

“Cuerdas” i “En directo” guanyen el Festival de Curtmetratges del GavàMón En aquesta primera edició del certamen s’han presentat 136 cintes de 23 països diferents i el públic ha pogut escollir un dels premiats

El film d’animació “Cuerdas” de Pedro Solís ha estat el guanyador, amb el premi del jurat, del I Concurs Internacional de Curtmetratges que, enguany, ha estrenat el GavàMón, coincidint amb la celebració dels seus10 anys de vida. La cinta, que va ser guardonada amb una dotació econòmica de 600 euros i una escultura de l’artista local Miquel Gaher, està triomfant arreu i,segons va explicar Michael Alcover, que va acudir en representació de l’equip que ha fet possible el projecte, “aquest és el premi número 77 que recollim. La veritat és que ens està meravellant i sorprenent la gran acollida que estem tenint, no nomes pels guardons sinó per part dels espectadors” i afegeix que “possiblement, una de les claus de l’èxit és pel moment de pessimisme general que viu la societat que fa que la tendresa, l’alegria i l’autenticitat dels infants ens recordi a tots l’energia positiva que manca”.

 

El jurat ha estat format perEmma Blanco, Tinenta d’Alcalde de l’Àmbit d’Igualtat i Ciutadania, Marta Domènech, Tècnica de Drets Civils, Lluís Martínez, realitzador de Gavà Televisió, José Antonio Torres, del Cineclub Gavà i Josep Blay, tècnic de vídeo. El contingut dels curtmetratges presentats havia d’estar relacionat com a mínim amb un dels cinc drets de la Carta-Agenda Mundial dels Drets Humans de la Ciutat: Dret a la igualtat entre homes i dones, Dret de nenes i nens, Dret a l’habitatge i al domicili, Dret a serveis públics bàsics de proximitat i Dret a l’aigua potable i a l’alimentació.

 

El segon premi va ser el del públic, que va poder votar entre 4 curts seleccionats, dels 136 presentats. El guanyador va ser: “En directo”, una història de 7 minuts de durada sobre el drama dels desnonaments. Segons el seu director, Wenceslao Scyzoryk“el que volem és sensibilitzar sobre terrible situació que es pateix a tota Espanya, amb xifres esfereïdores, ja que cada 15 minuts 5 famílies es queden al carrer, amb la crueltat afegida que han de seguir pagant el deute al banc”.

 

Entre les 4 cintes finalistes cal destacar també “Tierra a la vista”, protagonitzada pel gavananec Josep Cardona, un documental sobre el seu dia a dia, fent d’estàtua humana a les Rambles caracteritzat com a Cristòfol Colón. En la cinta Cardonaexpressa les seves inquietuds i l’entranyable relació que manté amb la seva mare. Segons explica ell mateix, “em va agradar molt el projecte perquè m’ha permès explicar el que hi ha darrere del que faig”.

Díaz ha celebrat els 25 anys del Consorci

L’Ajuntament de Gavà celebra els 25 anys del Consorci per a la Normalització Lingüística El govern local destaca la feina duta a terme a Gavà per tal de fomentar l’ús de la llengua catalana

L’Ajuntament de Gavà ha celebrat els 25 anys de vida del Consorci per a la Normalització Lingüística. Aquest ens es va posar en marxa l’any 1989 i el consistori gavanenc, així com altres poblacions del delta del Llobregat, s’hi va incorporar l’any 1990 amb el Servei Local de Català (SLC) ubicat al CEIP Jacme March. Aquest SLC és un dels 4 que pertanyen al CNL Eramprunyà, amb seu a Sant Boi, i al qual també pertanyen els SLC de Viladecans, Castelldefels i Sant Boi. Al SLC de Gavà treballen tres persones amb una activitat que es divideix en 4 grans branques: ensenyament, dinamització, assessorament i el Voluntariat per la Llengua. D’aquestes, l’àrea amb mes incidència és la d’ensenyament amb l’oferta de cursos de català per adults als quals poden accedir els majors de 18 anys i els majors de 16 que no hagin estat escolaritzats a Catalunya. En total hi ha sis cursos que atenen cada any a unes 120 persones. De les altres tres potes del servei a Gavà caldria destacar la de l’assessorament en la correcció de textos que es dona a entitats sense ànim de lucre com ara ONG’s o clubs esportius o a entitats de l’administració pública com per exemple l’Ajuntament de Gavà.

El regidor de cultura de Gavà, Miquel-Àngel Díaz, ha assegurat que “és important per Gavà comptar amb eines com aquesta ja que potencien el coneixement i la divulgació del català a la nostra ciutat, i d’altra banda fomenten la llengua com element de cohesió social, d’igualtat d’oportunitats, amb cursos a preus assequibles i una oferta completa que durant anys ha permès que moltes persones adultes hagin après el català”.

Díaz no ha dubtat també en posar en valor “serveis que van més enllà de la oferta dels cursos de català, com el programa de Voluntaris per la llengua que té un alt component de societat civil, i molts altres serveis relacionats amb la correcció del català lligats fins i tot a l’administració pública”.

Per tots aquests motius, l’Ajuntament de Gavà considera que “el Consorci ha jugat un paper molt important i fonamental en la transformació del Gavà que hi havia ara fa 25 anys, on el coneixement i la divulgació del català era molt més limitat que ara”. Díaz ha agraït la tasca desenvolupada a Gavà per aquest Consorci en els seus 25 anys d’existència i ha anunciat el compromís institucional del consistori per tal de “seguir col·laborant anualment en el funcionament del Consorci degut a la seva importància social, cultural, i de promoció de la nostra llengua”.

Díaz va assistir la passada setmana a un acte de celebració d’aquest aniversari que va tenir lloc a Sant Boi aprofitant la inauguració dels cursos de català per adults.

Emma Blanco presentant les activitats en roda de premsa.

Darreres activitats de cloenda del Festival de Drets Humans Aquest divendres, a la Casa Gran, a les 19 hores, acollirà la projecció de curtmetratges dedicats a la violència masclista

En els propers dies es procedirà a fer les darreres projeccions que posar el punt i final el Festival Gavàmón d’aquest any, un certamen, que segons ha recordat, la tinenta d’alcalde de l’àmbit d’Igualtat i Ciutadania, Emma Blanco “esdevé especial ja que commemora el seu desè aniversari i durant tot aquest temps s’ha caracteritzat per la gran implicació i participació d’entitats i ciutadania”.

 

Una de les propostes més exitoses de la present edició ha estat la celebració del I Concurs Internacional de Curtmetratges sobre Drets Humans. Per tal de mostrar les cintes a la ciutadania, la Casa Gran, ja va acollir divendres passat, la projecció dels curts dedicats als drets dels infants i aquest divendres, a les 19 hores, mostrarà els relacionats amb la violència masclista.

 

Una de les projeccions destacables però, és la que tindrà lloc aquest diumenge a l’Espai Maragall on, a partir de les 18 hores, es podrà veure, d’una banda, el documental “Oasis” de Moulud Yeslem, on es reflexiona sobre el valor l’aigua i el dret al seu accés de l’accés a l’aigua i de l’altra, “El camino” de Fran Menchón.

 

Un altre moment destacable serà dimecres, 10 de desembre, amb la celebració del Dia Internacional dels Drets Humans.La plaça Major acollirà, a les 18 hores, una sessió de curtmetratges, música i dansa que faran possible diferents col·lectius ciutadans que segons ha assegurat Blanco “reflexionaran sobre tot plegat a través de l’art que més dominen”.

 

D’altra banda, divendres, 12 de desembre, les entitats de cooperació de Gavà explicaran la feina que fan dins la jornada Gavà Coopera a la plaça Major a partir de les 17.30 hores. Es tracta, segons Blanco, "d'una bona manera d’atansar a la gent l’acció que aquests grups de Gavà estan duent a terme a altres països, gràcies, en gran part, a les aportacions que fa l'Ajuntament i, a lavegada esdevé un exercici de transparència".

La darrera de les propostes tindrà lloc el divendres 19 de desembre. La Casa Gran acollirà, a partir de les 19 hores, la projecció de curtmetratges sobre l’explotació dels recursos naturals i l’aigua com a precursora dels drets humans.

 

Portes obertes al refugi i el Parc Arqueològic Dissabte es podrà visitar, durant tot el dia, el refugi antiaeri de la guerra que hi ha sota la Rambla i diumenge al matí el parc Arqueològic de les Mines

Coincidint amb la celebració de les Festes d’Hivern, l’Ajuntament de Gavà posa la cultura, més que mai, a l’abast de la ciutadania. Per aquesta raó, i com és tradició, durant el cap de setmana se celebrarà jornada de portes obertes perquè, els qui ho vulguin, puguin descobrir els secrets del nostre passat visitant el refugi de la rambla i el Parc Arqueològic. La jornada de portes obertes al Refugi Antiaeri es farà dissabte, de 10 a 14 hores, i de 17 a 19 hores. Recordem que, l’accés és pel pas soterrani de la cruïlla de la Rambla de Salvador Lluch i el carrer de Salamanca

 

Diumenge serà el torn del Parc Arqueològic. Així, de 10 a 14.30 hores hi haurà accés gratuït per conèixer les mines en galeria més antigues d’Europa.

<< Inici < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

bannerpdf

Resum de l'any 2017

Resum de l'any 2017 (esports)

Històries de Gavà - Els cinemes d'abans

Minuts Musicals - Marc Grau - "Eden of love"

Cuinem a casa - Pastís de salmó

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.