Text de cerca: Resultats trobats: 20
Etiqueta: Castell d'Eramprunyà Ordre

La sortida, parteix a les 10 del matí des de l'esplanada de l'ermita

Un passeig pel Gavà medieval La Unió Muntayenca Eramprunyà organitza, aquest cap de setmana, una nova visita guiada al Castell d'Eramprunyà

Conèixer un dels elements més destacables del nostre patrimoni arquitectònic i cultural és l'objectiu primordial d'aquesta sortida, que l'entitat local UME, amb el suport de l'Ajuntament, porta a terme cada segon diumenge de mes. L'activitat, que ja ha aconseguit consolidar-se en el calendari anual, "compta amb una bona acceptació per part de la ciutadania", tal i com admet, Nèstor Gómez, el president de la Unió Muntayenca Eramprunyà. La sortida, parteix a les 10 del matí des de l'esplanada de l'ermita, que esdevé el punt de trobada. Els assistents, que prèviament han hagut fer una reserva a través del Museu de Gavà, reben aquí les primeres explicacions per part del guies, que solen ser un parell de voluntaris de l'UME, sobre la història i l'arquitectura de l'església. Tot seguit, el grup enfila la pujada cap al castell, en el decurs de la qual, "no només es fa esment a la cronologia i els fets que han marcat l'indret, sinó també als trets propis de l'entorn natural, marcat per una flora autòctona prou interessant, i per unes formacions de roca vermella fàcilment erosionables que defineixen clarament el paisatge", explica Nèstor Gómez.

Un cop al castell, el grup pot accedir al conjunt. Durant la visita, que s'allarga fins les 13.00 hores, s'explica com era el castell original i la raó per la qual es va triar aquesta ubicació per alçar-se.

Recordem, que l'Ajuntament de Gavà, en un afany de conservar i preservar el nostre patrimoni, va adquirir, l'any 2006, el Castell d'Eramprunyà als seus propietaris, la família Girona. El consistori vol seguir treballant ara, en tota la tasca de difusió i també per incloure aquest indret en la futura Xarxa de Castells del Parc Natural del Garraf.

El Castell d'Eramprunyà és propietat municipal des de l'any 2007

Camp de treball d’arqueologia al Castell d’Eramprunyà Durant la primera quinzena de juliol, vint-i-quatre joves, d’entre 15 i 17 anys, treballaran al Castell

El camp de treball s’emmarca en la campanya que promou anualment la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social I Família, i està organitzat per la Fundació Pere Tarrés, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Gavà.

 

El camp de treball oferirà als joves l’experiència de participar en les tasques de recerca arqueològica en un bé patrimonial únic com és el Castell d’Eramprunyà, situat en un entorn d’alt valor naturalístic i en un ambient de lleure i convivència.

 

La realització d’aquest camp de treball donarà l’oportunitat a un grup de nois i noies d’implicar-se com actors principals de la tasca de recuperació. Així mateix, donat el valor simbòlic que té el Castell per a Gavà i les ciutats properes, el camp de treball significa obrir les portes del castell, permetre la implicació de la ciutadania en els treballs de recerca i recuperació i aprofundir en la divulgació dels seus valors.

 

L’any 2007, l’Ajuntament de Gavà adquiria el Castell d’Eramprunya, un referent de la història medieval i moderna de la nostra comarca i del nostre país. En aquests anys, l’Ajuntament ha posat en marxa un pla d’actuacions amb l’objectiu de garantir la preservació i valortizar aquest bé declarat BCIN. D’una banda, gràcies a la col·laboració del Servei de Patrimoni Local de la Diputació de Barcelona s’han realitzat importants actuacions de protecció, consolidació i recerca al castell. A més s’ha fet una important tasca de divulgació, tant al públic escolar com al general, a qui s’adreça un programa de visites gratuïtes guiades per voluntaris de la Unió Muntanyenca Eramprunyà.

 

Aquest any 2013 seguiran les tasques al castell amb la recerca històrica i arqueològica del recinte que, entre el 30 de juny i el 14 de juliol, tindran com a protagonistes a 24 joves. Per optar a una de les places el tràmit es realitza de forma telemàtica a www.gencat.cat/joventut/activitats i el termini acaba el proper 3 de maig.

Joaquim Balsera, en un moment de la visita al camp de treball

24 joves catalans participen al primer camp de treball al Castell d’Eramprunyà La iniciativa els permet iniciar-se en la recerca arqueològica i aprofundir en la seva autonomia personal

5 nois i 19 noies d’edats compreses entre els 15 i els 17 anys participen en un camp de treball d’arqueologia al Castell d’Eramprunyà. La iniciativa es desenvolupa durant la primera quinzena d’aquest mes de juliol amb l’objectiu de proporcionar un entorn de lleure i convivència als joves mentre participen en les tasques de recerca arqueològica del castell, que està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. L’alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, ha encapçalat aquest matí una visita al camp de treball que ha comptat amb l’assistència de representants de les institucions organitzadores. L’alcalde ha valorat molt positivament una experiència “on nois i noies de tot Catalunya fan una tasca magnífica: recuperar el Castell d’Eramprunyà”. Balsera ha agraït la implicació de totes les administracions i institucions que participen en el projecte “un camp d’arqueologia que ens permet avançar en fer d’aquest monument allò que volem que sigui, un símbol de la nostra història i un equipament que recupera cada cop més la seva fesomia original i contribueix a conèixer i divulgar el nostre passat”.

 

Aquesta iniciativa s’emmarca en la campanya que promou anualment la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya. El camp de treball està dirigit per l’equip de monitors de la Fundació Pere Tarrés,  entitat que organitza el projecte juntament amb la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Gavà, i s’allargarà fins al diumenge 14 de juliol. Els joves, sota la supervisió de l’equip tècnic del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona, col·laboren en el rebaix del sector de la sala sud del recinte sobirà i intervenen també al sector nord-est del mateix recinte i a la torre adossada al mur de tancament perimetral del castell. A banda d’aquestes tasques, Balsera destaca que el camp ha permès també als seus joves participants conèixer Gavà i la seva història ja que “han visitat el Parc Arqueològic Mines de Gavà, el Refugi antiaeri de la Rambla, el Museu i també han conegut el nostre entorn, cosa que els permet aprofundir en la seva possible vocació per estudiar història o arqueologia. Crec que és una magnífica manera de passar quinze dies de vacances, treballant, implicats en un aspecte cabdal per a nosaltres com és la recuperació del Castell”.

La resta d’entitats que organitzen aquest camp de treball també han valorat molt positivament el seu desenvolupament. Joan Closas, Cap de Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona, qualifica les tasques desenvolupades al camp com a “molt positives per dos motius, d’una banda des del punt de vista científic perquè continuem amb l’excavació i amb el coneixement del castell, i de l’altra banda a nivell social ja que la implicació de joves d’arreu de Catalunya i també de Gavà en la descoberta del patrimoni és molt important per la sensibilització i la valoració de les generacions que venen al darrere”. Des de la Generalitat també veuen amb bon ulls aquest camp de treball arqueològic. Oriol Martin, Coordinador Territorial de Joventut a Barcelona, recorda que per tot Catalunya hi ha més de 50 camps semblants al gavanenc amb més de 1.200 places disponibles, i assegura que a l’hora d’escollir el Castell d’Eramprunyà “vam veure la oportunitat ja que l’Ajuntament estava molt disposat a col·laborar i ens semblava que aquest és un gran lloc on hi ha un castell amb un valor arquitectònic i patrimonial molt important”. De la seva banda, Raimon Martínez, que és Director de Programes Educatius de la Fundació Pere Tarrés, també ha visitat aquest matí el camp i s’ha mostrat força content de l’esforç que ha vist per part dels joves que hi participen. Segons Martínez, l’objectiu que persegueix la Fundació a l’hora de muntar aquest camp de treball passa per “treballar el fet de que diversos joves que no es coneixen vinguin i comparteixin aquests treballs arqueològics en un castell tan emblemàtic per la ciutat, que treballin amb el seu esforç, que cooperin entre ells i que comencin a desenvolupar la seva autonomia personal”.

L'alcalde de Gavà ha realitzat la visita a aquest camp de treball arqueològic acompanyat, entre d'altres, de la tinenta d'alcalde de Serveis a la Persona, Apolonia Herrera, i del regidor de Cultura, Miquel Àngel Díaz.

La sortida, parteix a les 10 del matí des de l'esplanada de l'ermita.

Un passeig pel Gavà medieval La Unió Muntayenca Eramprunyà organitza, aquest cap de setmana, una nova visita guiada al Castell d'Eramprunyà

Conèixer un dels elements més destacables del nostre patrimoni arquitectònic i cultural és l'objectiu primordial d'aquesta sortida, que l'entitat local UME, amb el suport de l'Ajuntament, porta a terme cada segon diumenge de mes. L'activitat, que ja ha aconseguit consolidar-se en el calendari anual, "compta amb una bona acceptació per part de la ciutadania", tal i com admet, Nèstor Gómez, el president de la Unió Muntayenca Eramprunyà. La sortida, parteix a les 10 del matí des de l'esplanada de l'ermita, que esdevé el punt de trobada. Els assistents, que prèviament han hagut fer una reserva a través del Museu de Gavà, reben aquí les primeres explicacions per part del guies, que solen ser un parell de voluntaris de l'UME, sobre la història i l'arquitectura de l'església. Tot seguit, el grup enfila la pujada cap al castell, en el decurs de la qual, "no només es fa esment a la cronologia i els fets que han marcat l'indret, sinó també als trets propis de l'entorn natural, marcat per una flora autòctona prou interessant, i per unes formacions de roca vermella fàcilment erosionables que defineixen clarament el paisatge", explica Nèstor Gómez.

 

Un cop al castell, el grup pot accedir al conjunt. Durant la visita, que s'allarga fins les 13.00 hores, s'explica com era el castell original i la raó per la qual es va triar aquesta ubicació per alçar-se.

 

Recordem, que l'Ajuntament de Gavà, en un afany de conservar i preservar el nostre patrimoni, va adquirir, l'any 2006, el Castell d'Eramprunyà als seus propietaris, la família Girona. El consistori vol seguir treballant ara, en tota la tasca de difusió i també per incloure aquest indret en la futura Xarxa de Castells del Parc Natural del Garraf

Un dels moments de la visita.

Enllestida la restauració de l’església de Sant Miquel del castell d’Eramprunyà Els treballs, que s’han centrat en la reconstrucció de la coberta, han estat possible gràcies al conveni signat entre l’Ajuntament de Gavà i la Diputació de Barcelona

El regidor-delegat de Cultura, Miquel Àngel Díaz ha visitat aquest matí, acompanyat pel diputat provincial de la Diputació de Barcelona, Ramon Castellano, la fase final de les obres de restauració de la coberta de l’església de Sant Miquel, del conjunt monumental del castell d’Eramprunyà. Diaz ha manifestat que “aquestes tasques de millora ens permeten avançar com a ciutat en la restauració del castell, un símbol per tota la ciutadania gavanenca. A més, ens permet recuperar un espai cívic per l’ús ciutadà i dels teixit associatiu del nostre municipi”.

 

El diputat provincial de la Diputació de Barcelona, Ramon Castellano, ha expresat la voluntat de l’ens provincial de continuar treballant en la recuperació del castell d’Eramprunyà. Castellano ha garantit que “la Diputació seguirà invertint en aquest entorn per tal de poder reconstruir poc a poc la nostra història, un monument que es emblemàtic per la ciutat de Gavà”.

 

Part del projecte s’ha centrat en la reparació de la volta de l’església desprès que es va constatar el seu avançat estat de deteriorament que presentava un perill de caiguda imminent. Això va fer que es restringís l’accés a l’interior.

 

Els treballs responen a una demanda ciutadana recollida per la Comissió Cívica del Castell d’Eramprunyà, creada arran de l’adquisició per part de l’Ajuntament al març de 2007. Cal tenir present que l’església de Sant Miquel és l’única estructura del conjunt monumental de la qual es conserva la volta original i l’única dependència que continua tenint un ús ciutadà, ja sigui durant la celebració de l’Aplec de Sant Miquel –en acollir els oficis religiosos., com en el decurs de les visites guiades al Castell d’Eramprunyà.

 

L’actuació s’ha portat a terme arran del conveni signat entre la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Gavà. A banda de la reparació de la volta i la construcció de la nova coberta de l’església de Sant Miquel, s’ha continuat avançant en la recerca arqueològica del Castell d’Eramprunyà.

Amb aquest acord es dóna continuïtat a la tasca desenvolupada de forma conjunta entre l’ens provincial i l’Ajuntament des de l’any 2009 amb l’objectiu de preservar el conjunt monumental, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, i incidir en la seva divulgació.

 

Per dur a terme els treballs de restauració la Diputació ha fet una aportació de 185.000 euros.

 

L’any 2009 es van iniciar les tasques de consolidació al Castell d’Eramprunyà. El Pla de treball va incloure diferents fases d’actuació, les tres primeres amb caràcter d’urgència. La primera van consistir en el tancament del recinte del castell i col.laborar en la for- mació dels guies voluntaris de la Unió Muntanyenca Eramprunyà, responsables de les visites que es fan cada segon diumenge de mes. En la tercera fase es van executar les tasques urgent de consolidació de les estructures del castell més malmeses. Paral.lela- ment es va realitzar un aixecament planimètric i topogràfic del castell per conèixer la re- alitat física i el seu entorn.

 

Al març de 2011 es van dur a terme noves actuacions al Castell. Així es va iniciar una feina d’investigació històrica recollint tot el contingut documental que es coneixia fins al moment i cercant nova documentació inèdita, alhora que es posava en marxa la recer- ca arqueològica. Aquestes actuacions es van centrar, inicialment en el recinte sobirà, i puntualment en algunes zones del recinte jussà. La fase de recerca arqueològica es va complementar d’aquelles actuacions de consolidació necessàries per garantir la perma- nència de les restes posades al descobert.

 

D’altra banda, també es va procedir a la consolidació de l’espadanya de l’església de Sant Miquel per garantir-ne l’estabilitat i permetre la tradicional repicada de campana de l’Aplec.

 Ermita de Sant Miquel, al Castell d'Eramprunyà.

Segona edició del camp de treball al Castell Eramprunyà de Gavà La Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família ha obert el període de preinscripcions per participar en els camps de treball d’aquest estiu

Els joves d’entre 14 i 29 anys ja poden fer la seva inscripció als camps de treball que oferta la Generalitat. En total són 1.292 places per a 90 camps. 55 de les places són a Catalunya i les 35 restants a l’Estat espanyol. Les estades són de quinze dies on el jovent participa desinteressadament en un projecte de millora mediambiental, social, de recuperació del patrimoni arquitectònic o d’intercanvi cultural. L’allotjament pot ser en cases de colònies, en tendes de campanya o altres instal.lacions habilitades expressament.

 

El termini per inscriure’s finalitza el 22 d’abril. L’adjudicació de les places es farà mitjançant un sorteig públic davant notari, que tindrà lloc el proper 25 d’abril a Loteria de Catalunya. A l’hora de fer la preinscripció, cada jove podrà escollir fins a tres preferències i el sorteig establirà l’opció finalment assignada.

 

A Catalunya s’ofereixen un total de 55 camps de treball. A Gavà, entre el 6 i el 20 de juliol, tindrà lloc la segona edició del camp de treball d’arqueologia al Castell d’Eramprunyà on joves d’entre 15 i 17 anys participaran en les tasques de recerca arqueològica al castell, que està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. El treball estarà dirigit per l’equip de monitors de la Fundació Pere Tarrés, entitat que organitza el projecte juntament amb la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Gavà.

 

L’any passat els joves, sota la supervisió de l’equip tècnic del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, van col.laborar en el rebaix del sector de la sala sud del recinte sobirà i van intervenir també al sector nord-est del mateix recinte i a la torre adossada al mur de tancament perimetral del castell. Enguany, es donarà continuïtat aquests treball centrant-se especialment en el recinte sobirà.

 

El camp de treball permet avançar en la recuperació del Castell d’Eramprunyà, seguint així la línia encetada per l’Ajuntament de recuperació del patrimoni natural i cultural del municipi, fent partícip a la ciutadania, en aquest cas als joves d’arreu de Catalunya que contribueixen a recuperar un símbol de la nostra història.

Un dels moments de la reunió de la comissió cívica del Castell reunida aquest dimecres.

L’Ajuntament aposta per un Pla director per consolidar el Castell d’Eramprunyà L’Alcaldessa, Raquel Sánchez: “S’han fet actuacions però ara cal fer un pas definitiu per mantenir i divulgar aquest important patrimoni per a la ciutat i per al conjunt del país”

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha presidit la reunió de la Comissió Cívica del Castell d’Eramprunyà que ha valorat positivament les accions realitzades fins ara per reconstruir i aprofundir en la investigació i divulgació del recinte.

 

La Comissió Cívica del Castell d’Eramprunyà ha fet un balanç positiu de les actuacions que s’han fet amb els últims dos anys per avançar en la recuperació del Castell d’Eramprunyà, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, en el decurs d’una reunió presidida per l’alcaldessa, Raquel Sánchez. Els diferents projectes que s’han dut a terme han respòs a una demanda ciutadana recollida per aquesta Comissió Cívica que es va crear arran de l’adquisició del Castell per part de l’Ajuntament de Gavà al març de 2007. Segons Sánchez, “s’han fet intervencions arquitectòniques, de consolidació o de restitució per assegurar els elements del castell i del conjunt del recinte, i altres actuacions de recerca arqueològica”.

 

La reunió també va servir per establir quines accions cal dur a terme a partir d’ara, unes intervencions que, segons l’alcaldessa, “tenen a veure amb la continuïtat dels treballs de recuperació per evitar el deteriorament del conjunt arquitectònic i de les activitats de recerca arqueològica i de divulgació per fer valer aquest llegat”.

 

Raquel Sánchez ha destacat la necessitat de treballar en la redacció d’un pla director: per avançar en la divulgació i l’ús ciutadà del castell: “S’estan fent els treballs previs amb el suport de la Diputació de Barcelona per elaborar aquest document que ens ha de permetre definir els criteris de restitució i també l’ús que li volem donar al Castell d’Eramprunyà. Hem anat fent les actuacions necessàries i portem uns anys d’experiència però ara cal fer un pas definitiu per consolidar aquest bé cultural tan important per a la ciutat i per al conjunt del país”.

 

Una de les intervencions més destacades ha estat la reconstrucció de la coberta de l’església de Sant Miquel del Castell. Part del projecte ha consistit en la reparació de la volta de l’església a causa del seu avançat estat de deteriorament. Cal tenir present que l’església de Sant Miquel és l’única estructura del conjunt monumental de la qual es conserva la volta original l’única dependència que continua tenint un ús ciutadà, ja sigui durant la celebració de l’Aplec de Sant Miquel –en acollir els oficis religiosos- com en el decurs de les visites guiades al Castell d’Eramprunyà.

 

Aquesta actuació es va portar a terme arran del conveni signat amb la Diputació de Barcelona. Un acord que donava continuïtat a la tasca desenvolupada de forma conjunta, des de l’any 2009, entre l’Ajuntament de Gavà i l’ens provincial amb l’objectiu de preservar el conjunt monumental.

 

A banda de la recuperació de la volta i la construcció de la nova coberta de l’església s’ha actuat en la protecció de la cisterna del recinte sobirà, s’han fet amidaments de control i s’ha consolidat l’espadanya de l’església per garantir la seva estabilitat i així permetre la tradicional repicada de campanes de l’Aplec.

 

Les primeres tasques de consolidació al Castell d’Eramprunyà es van iniciar el 2009. El Pla de treball va incloure diferents fases d’actuació, les tres primeres de caràcter d’urgència: tancament del recinte del castell, formació dels voluntaris de la Unió Muntanyenca Eramprunyà, responsables de les visites que fan cada segon diumenge de mes i execució dels treballs urgents de consolidació de les estructures del castell més malmeses. Així mateix, s’ha realitzat un aixecament planimètric i topogràfic del castell per conèixer la seva realitat física i el seu entorn.

Al març de 2011 es van dur a terme noves actuacions. En concret es va iniciar una feina d’investigació històrica recollint tot el contingut documental que es coneixia fins al moment i es va cercar nova documentació inèdita. Al mateix temps, es va posar en marxa la recerca arqueològica. Aquestes actuacions es van centrar principalment en el recinte sobirà i puntualment en algunes zones del recinte jussà. La fase de recerca arqueològica es va complementar amb aquelles actuacions de consolidació necessàries per garantir la permanència de les restes posades al descobert.

 

En els darrers anys també s’ha avançat en la recerca arqueològica i en les activitats de divulgació. En aquest sentit, la Comissió Cívica del Castell va fer un balanç molt positiu de les visites organitzades entre l’Ajuntament i la Unió Muntanyenca Eramprunyà, les visites d’escolars i els camps de treball conveniats amb el Departament de la Generalitat de Catalunya.

La mostra estarà a Gavà fins el 7 de juny.

Una exposició repassa la tasca de la Diputació en matèria de patrimoni arquitectònic La mostra, titulada “Cent anys a l’avantguarda de la restauració monumental”, relata, entre d’altres, les actuacions de recuperació fetes al Castell d’Eramprunyà

El Museu de Gavà acull, aquests dies, l’exposició “Cent anys a l’avantguarda de la restauració monumental”, una mostra que repassa la tasca feta per la Diputació de Barcelona en matèria de recuperació i difusió del patrimoni arquitectònic de les poblacions de la província de Barcelona, des del 1914, en què es va crear el Servei de Catalogació i Conservació de Monuments (SCCM) en el si de la Mancomunitat de Catalunya, fins a l’actualitat. Joan Closa cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona explica “els plafons també fan visibles les diferents maneres d’intervenir, segons el monument, l’època i les circumstàncies d’un servei que ha mantingut la seva activitat ininterrompudament fins al dia d'avui”, des del any 1987 amb el nom de Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), estant, l'avantguarda del debat tècnic, científic i legal en matèria de conservació, catalogació i restauració monumental, i que ha creat en les darreres dècades un mètode específic, el denominat Mètode SCCM, divulgat i emulat al país i a l'estranger.

 

La mostra dedica un apartat al Castell d’Eramprunyà, que des del 2009 ha estat objecte d’un treball de recuperació, que segons Closa “ha passat per diferents fases de consolidació i una potent tasca de divulgació”. Closa assegura que “s’ha fet una bona feina en estreta col·laboració amb l’Ajuntament i amb les entitats de la ciutat, sobretot amb l’UME, perquè es mantingui l’Aplec, amb les visites mensuals dels diumenges i els escolars o amb altres accions com els dos camps de treball de la Generalitat que, els dos darrers estius s’hi han dut a terme. Crec que cal seguir treballant així i perquè la fent se’l senti seu”.

 

Una de les intervencions més destacades ha estat la reconstrucció de la coberta de l’església de Sant Miquel del Castell. Part del projecte ha consistit en la reparació de la volta de l’església a causa del seu avançat estat de deteriorament. També s’ha actuat en la protecció de la cisterna del recinte sobirà, s’han fet amidaments de control i s’ha consolidat l’espadanya de l’església per garantir la seva estabilitat i així permetre la tradicional repicada de campanes de l’Aplec.

 

Des de l’Ajuntament de Gavà, El tinent d’alcalde de Serveis a la persona, Víctor Carnero també ha destacat “la importància de la mostra” i s’ha referit a “la bona tasca que fa la Diputació en matèria de suport als municipis”.

 

Aquesta exposició, que es passejarà per diferents municipis, ha triat Gavà per fer la primera aturada al Baix Llobregat. Fins el 7 de juny es podrà visitar al Museu.

Entrada al Parc.

Visita gratuïta al Parc Arqueològic Gavà se suma a la celebració del Dia Internacional dels Museus amb jornada de portes a les instal·lacions del Parc Arqueològic i al Museu

La ciutat se suma aquest diumenge a la commemoració del Dia Internacional dels Museus 2015 on tothom qui ho vulgui podrà accedir al Parc Arqueològic per conèixer les mines en galeria més antigues d’Europa a través de la magnífica instal·lació museogràfica, audiovisuals i la visita a la mina reproduïda.Un recorregut accessible y una visita pensada per a tots els públics.

 

D’altra banda també diumenge s’ha programat una nova visita guiada al Castell d’Eramprunyà a través de la qual es podrà descobrir el resultat de les darreres actuacions de consolidació i recerca realitzades. La visita serà a càrrec dels tècnics del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. La inscripció, tot i ser gratuïta, s’ha de fer trucant al Museu de Gavà ,93 263 96 10.

El punt de trobada és davant l'ermita de Bruguers (carretera de Gavà a Begues, km. 4,6, 08850 Gavà). Pujada a peu des de l’ermita de Bruguers. Donada la dificultat de la pujada, es recomana portar calçat còmode i aigua.

Aquest juliol joves catalans participen en la tercera edició del camp de treball d'arqueologia

El castell d’Eramprunyà, marc d’un camp de treball d’arqueologia Està organitzat per la Fundació Pere Tarrés, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Gavà

Fins el 19 de juliol, el castell d’Eramprunyà esdevé escenari d’un camp de treball d’arqueologia adreçat a nois i noies catalans d’entre 14 i 17 anys. El camp de treball s’emmarca en la campanya que promou anualment la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família i està organitzat per la Fundació Pere Tarrés, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Gavà.

El camp de treball té com a objectiu proporcionar un entorn de lleure i convivència als joves, tot participant en les tasques de recerca arqueològica en un bé patrimonial únic, el castell d’Eramprunyà de Gavà, situat en un entorn d’alt valor naturalístic, el Parc del Garraf. Així mateix, atès el valor simbòlic que té el castell per a Gavà i els pobles propers, el camp de treball significa obrir les portes del castell, permetre la implicació de la ciutadania en els treballs de recerca i recuperació, i aprofundir en la divulgació dels seus valors.

L’any 2007, l’Ajuntament de Gavà adquiria el Castell d’Eramprunyà, un element patrimonial d’especial significació per a la ciutat de Gavà, però també un referent de la història medieval i moderna de la comarca i del país.

En aquests anys l’Ajuntament de Gavà ha posat en marxa un pla d’actuacions amb l’objectiu de garantir la preservació i valoritzar aquest bé declarat BCIN. D’una banda, gràcies a la col·laboració del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona s’han realitzat important actuacions de protecció, consolidació i recerca al castell. Aquestes accions que han conviscut amb una important tasca de divulgació, tant al públic escolar com al general, a qui s’adreça un programa de visites gratuïtes guiades per voluntaris de la Unió Muntanyenca Eramprunyà.

El camí d'accés al castell d'Eramprunyà ja est'a arranjat

Acabades les obres d’arranjament del camí d’accés al Castell d’Eramprunyà S’han refet i consolidat marges per facilitar el pas pel camí i el drenatge de l’aigua

Els treballs d’arranjament del camí que connecta Bruguers amb el Castell d’Eramprunyà ja han finalitzat. L’actuació, que s’ha dut a terme durant el mes de juliol, ha anat a càrrec de la Diputació de Barcelona, a través de l’Oficina Tècnica de Parcs Naturals, i ha suposat una inversió de prop de 5.800 euros.

Els treballs han consistit en la millora de trams on el mal estat del camí havia provocat dreceres que malmetien la qualitat global de l’espai i dificultaven el pas.

Totes les intervencions s’han realitzat amb la tècnica de pedra en sec i procedent de la zona, amb l’objectiu de mantenir l’essència del camí com a sender de muntanya i minimitzar els efectes del possible impacte de recollida. En cap cas s’han fet servir pedres que podrien formar part d’alguna estructura amb possible valor patrimonial.

Els treballs s’han dividit en nou trams, a cadascun dels quals s’hi ha aplicat la intervenció necessària. En alguns casos, s’han refet els marges del camí amb murs de pedra en sec o s’han confeccionat de nous. En altres trams, s’ha definit la traça del camí, confeccionant marges de pedra ancorats a la roca per dibuixar clarament el recorregut i s’han tancat dreceres i s'han eliminat pintades. També s’hi ha millorat el pas en aquells trams on l’erosió havia creat un desnivell, afegint pedres en forma d’esglaó.

L'Aplec és una festa que es remonta al segle XVI

El 4 d’octubre se celebrarà l’Aplec de Sant Miquel El castell d’Eramprunyà serà l’escenari d’aquesta tradició que es remunta al segle XVI i que enguany farà un reconeixement a la Coral Sellarès que compleix 50 anys

Gavà celebrarà, el 4 d’octubre, el tradicional Aplec de Sant Miquel, una festa documentada des de finals del segle XVI i que després de desaparèixer al 1920 va ser recuperada al 1961 per diferents entitats gavanenques, com l’UME. Els actes tradicionals eren pujar en romeria al castell, una missa a l’ermita de Sant Miquel i el dinar pels voltants del castell. A la tarda es baixava pel camí de la Sentiu, i en arribar a Can Dardena es continuava la festa al so del sac de gemecs i el tamborí. 

 

Com sempre, l’Aplec s’iniciarà a les 8 hores, quan les persones que vulguin pujar al castell a peu o amb bicicleta sortiran des de la plaça de Batista i Roca. A les 9 hores s’ha previst una xocolatada i a les 10.00 hores es procedirà a la repicada de la campana Miquela i a la missa. A les 11.00 hores es farà una visita guiada al castell on s’explicaran  els secrets i llegendes del castell i també hi hauran tallers i contes per a nens i nenes. A les 11.30 hores es faran el esperats  jocs medievals de colles per a grans i petits. A  les 12.30 es farà un acte de reconeixement a la Coral Sellarès amb motiu del 50è aniversari de l’entitat i  a les 13.00 hores actuarà la Colla de Bastoners acompanyats d’un grup de grallers i a les 13.30 hores ho faran els Castellers de Gavà. A les 14.00 hores es podrà assaborir l’aperitiu amb vi i ganyips i el dinar de Motxilla.

Nombroses entitats col·laboren i donen suport a aquest Aplec que està organitzat per la Unió Muntanyenca Eramprunyà, l'Associació d'Amics del Museu, el Grup Ecologista Quercus, el Centre d'Estudis de Gavà, l'Agrupament Escolta i Guia Roc del Migdia amb el patrocini de l'Ajuntament de Gavà

Aquest matí s'hafet una visita d'obres.

Avanç en la recuperació del Castell d’Eramprunyà amb la consolidació del recinte sobirà La intervenció, fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Gavà i la Diputació de Barcelona, afecta la façana de migdia del recinte sobirà i un tram de la muralla

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, i el diputat d’Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut, han visitat les obres de consolidació del recinte sobirà del Castell d’Eramprunyà.

 

Aquesta actuació s’emmarca en un ampli programa d’’actuació que van iniciar l’any 2009 l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona. En els darrers anys, s’han dut a terme diverses fases d’intervenció a fi de garantir la preservació i conservació de les restes de les estructures del monument, aturant el procés de degradació que les està afectant i posant en valor les existents.

 

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha explicat que “aquests treballs de consolidació, que sobretot intervenen sobre el mur i la façana són absolutament necessaris no només per garantir la seguretat de l’entorn i del mateix castell sinó també perquè ens ajuden a conèixer millor aquest patrimoni, a conservar-lo, a estudiar-lo, a fer-ne la divulgació i també la promoció”.

 

Els treballs coincideixen amb l’inici de la redacció d’un Pla Director, en què també es compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. “Estem molt satisfets per l’elaboració d’aquest pla que ens ajudarà a definir molt més i millors quins són els pròxims treballs a fer i quin sentit i quin ús ha de tenir tot el conjunt monumental”, ha afegit Sánchez.

 

El diputat, Josep Ramon Nut, també ha valorat positivament l’elaboració del Pla director que, segons ha anunciat, “hauria d'estar acabat durant la primera meitat de l’any que ve per determinar cap a on van les intervencions futures i continuar donant-li l'ús que se li dóna al Castell d’Eramprunyà, un ús molt social”.

 

La intervenció actual consisteix en la consolidació d’urgència de la façana de migdia del recinte sobirà i d’un tram de la muralla. Aquests elements es troben en estat de degradació com a conseqüència de l’abandó al llarg dels anys i de l’exposició a les inclemències.

 

Les obres asseguraran l’estabilitat estructural dels murs de pedra que han perdut part dels seus carreus (pedres tallades amb caires vius) i d'altres que estan amb risc de despreniment. Es consolidaran i restituiran els trams d’estructura necessaris per garantir l’estabilitat amb la incorporació de carreus recuperats del mateix castell i d’altres que s’han extret de pedra de l’entorn immediat, seguint el sistema constructiu original i emprant materials compatibles amb les restes històriques.

 

Des que el Castell d’Eramprunyà formés part del patrimoni municipal, l’Ajuntament de Gavà i la Diputació de Barcelona han mantingut una estreta col·laboració amb l’objectiu de preservar el conjunt monumental, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i incidir-ne en la divulgació.

 

Una de les intervencions més destacades ha estat a reconstrucció de la coberta de l’església de Sant Miquel. Part del projecte va consistir en la reparació de la volta de l’església, l’única dependència que continua tenint un ús ciutadà ja sigui amb motiu de la celebració de l’Aplec de Sant Miquel, o en el decurs de les visites guiades al Castell d’Eramprunyà. Coincidint amb aquesta actuació, es va actuar en la protecció de la cisterna del recinte sobirà, es van fer amidaments de control i es va consolidar l’espadanya de l’església, per garantir la seva estabilitat i possibilitar la tradicional repicada de campanes de l’Aplec.

 

Les primeres tasques de consolidació al Castell però es remunten a l’any 2009 amb tres fases d’urgència: el tancament del recinte del castell, la formació de voluntaris de la Unió Muntanyenca à per guiar les visites que es fan cada segon diumenge de mes, i treballs urgents de consolidació de les estructures més malmeses. També es va fer un aixecament planimètric i topogràfic del castell per conèixer la seva realitat física i el seu entorn.

 

La primavera de 2011 es van dur a terme noves actuacions, com ara la investigació històrica a partir del recull del contingut documental que es coneixia fins al moment i la descoberta de documentació inèdita. Al mateix temps es va posar en marxa la recerca arqueològica, centrada sobretot en el recinte sobirà i puntualment en algunes zones del recinte jussà. Aquesta fase de recerca es va complementar amb aquelles actuacions de consolidació necessàries per garantir la permanència de les restes posades al descobert.

 

Per altra banda, aquest juliol es van executar treballs d’arranjament del camí que connecta Bruguers amb el Castell d’Eramprunyà. L’actuació, a càrrec de l’Oficina Tècnica de Parcs Naturals de la Diputació, ha consistit en la millora de trams on el mal estat del camí havia provocat dreceres que malmetien la qualitat global de l’espai i dificultaven el pas.

 

Totes les intervencions es van realitzar amb la tècnica de pedra en sec i procedent de la zona, amb l’objectiu de mantenir l’essència del camí com a sender de muntanya i minimitzar els efectes del possible impacte de recollida. En cap cas es van fer servir pedres que podrien formar part d’alguna estructura amb possible valor patrimonial.

 

En alguns trams es va refer els marges del camí amb murs de pedra en sec o van confeccionar-se de nous. En altres, es va definir la traça del camí, confeccionant marges de pedra ancorats a la roca per dibuixar clarament el recorregut, es van tancar dreceres i es van eliminar pintades. També es va millorar el pas en aquells trams on l’erosió havia creat un desnivell, afegint pedres en forma d’esglaó.

 

Durant aquests anys també s’ha incidit en la recerca arqueològica, amb els treballs abans esmentats i l’organització de camps d’arqueologia els dos darrers estius. A això cal afegir altres accions divulgatives, com ara les visites guiades, les visites dels centres educatius i l’Aplec de Sant Miquel.

Es presenta el Pla Director del Castell d’Eramprunyà El document fixa objectius, prioritats i les fases d’actuació per preservar aquest conjunt monumental

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Gavà el Pla Director del Castell d’Eramprunyà, un document que fixa objectius i prioritats, i les seves respectives fases d’actuació per assolir-los.Es tracta, segons ha precisat l’Alcaldessa Raquel Sánchez "d’un pla molt acurat que s’ha fet amb les aportacions de la comissió cívica ciutadana, creada al 2007 quan el consistori va adquirir aquest conjunt monumental. Des del primer moment, s’han fet treballs de consolidació, sobretot aquells més urgents. El projecte però, és més ambiciós i no estableix cap calendari tancat. S’actuarà i s’invertirà en funció de les necessitats i la mirada posada sempre en la seva preservació i divulgació”.

 

El Pla Director estableix set fases d’actuació i la seva execució es calcula que suposaria uns 4 milions d’euros. El diputat delegat d’Urbanisme i Habitatge, Josep-Ramon Mut precisa que “la primera etapa anirà encaminada a identificar els riscos geològics del turó, a ampliar el perímetre de tancament de protecció del recinte i a fer tot un pla de manteniment del castell”.

 

El cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, Joan Closa, subratlla que “les actuacions es basen en valors documentals, arquitectònics i sentimentals”, i després d’assegurar que “el castell esdevé un referent a l’entorn” precisa que “l’objectiu és que sigui un indret visitable i una eina de coneixement  de la nostra història”. Closa insisteix en què “en cap cas es vol reconstruir perquè no és possible ni per dimensions, ni per costos ni per l’entorn on es troba enmig del Parc del Garraf”. Una de les accions més destacables serà el cobriment de la sala dels arcs que permetrà conservar més bé les parets. També es recuperaran parts de la muralla i s’estabilitzaran murs.

 

Josep-Ramon Mut considera que “cal seguir apostant per la difusió d’aquest monument” ha posat com a exemple “la creació de sinèrgies comarcal perquè pugui fe-se un a ruta de castells”.

L'itinerari pels Castells de Castelldefels i el de l'Eramprunyà partirà des de La Sentiu

Excursió col·lectiva als castell d'Eramprunyà i el de Castelldefels El recorregut, que es farà aquest diumenge, forma part dels 21 itineraris pel nostre entorn natural que han dissenyat 5 entitats locals

La Unió Muntanyenca Eramprunyà, l'Associació Esportiva Expi, el Centre d'Estudis de Gavà, els Amics del Museu i la Colla de Caminants Francesc Lasarte han organitzat, per aquest diumenge, una nova sortida del programa "21 Recorreguts de Gavà." Aquest projecte passa per donar a conèixer els diferents racons i contrades del nostre terme mitjançant l'excursionisme. Segons els organitzadors és un repte en què tothom hi té cabuda, tant la gent de Gavà com la gent de fora.

 

L'itinerari pels Castells de Castelldefels i el de l'Eramprunyà partirà des de La Sentiu, té una distància de quasi 15 quilòmetres i, segons la fitxa tècnica, la seva dificultat és mitjana. En total són 4 hores i 40 minuts de camí en pistes i senders senyalitzats amb un desnivell 496 metres.

A les 11.00 hores es farà una visita guiada.

Aquest diumenge se celebra l’Aplec de Sant Miquel El castell d’Eramprunyà serà l’escenari d’aquesta tradició que es remunta al segle XVI i que començarà amb l’ascens amb peu o en bici des de la plaça de Batista i Roca

Gavà celebra, aquest diumenge, el tradicional Aplec de Sant Miquel, una festa documentada des de finals del segle XVI i que després de desaparèixer al 1920 va ser recuperada al 1961 per diferents entitats gavanenques, com l’UME. Els actes tradicionals eren pujar en romeria al castell, una missa a l’ermita de Sant Miquel i el dinar pels voltants del castell. A la tarda es baixava pel camí de la Sentiu, i en arribar a Can Dardena es continuava la festa al so del sac de gemecs i el tamborí.

 

Enguany, la commemoració tindrà un record especial pel poeta Salvador Espriu el centenari del naixement del qual se celebra justament aquest any. També se celebra el mil·lenari de  les últimes batalles campals entre l’exèrcit del comte de Barcelona i el de l’emir de Còrdova a la desembocadura del Llobregat i del conseqüent naixement del Castell de l’Eramprunyà l’any 1100. Una altra efemèride important és el 50 aniversari la Unió Muntanyenca Eramprunyà, entitat que porta el nom del castell inclòs al seu, i que és el pal de paller d’aquest esdeveniment anual.

 

Com sempre, l’Aplec s’iniciarà a les 8 hores, quan les persones que vulguin pujar al castell a peu o amb bicicleta sortiran des de la plaça de Batista i Roca. A les 9 hores s’ha previst una xocolatada i a les 10.00 hores es procedirà a la repicada de la campana Miquela i a la missa. A les 11.00 hores es farà una visita guiada on s’explicaran  els secrets i llegendes del castell i a les 11.30 hores es faran el esperats jocs medievals de colles per a grans i petits. A partir de les 12.30 hores es procedirà a les commemoracions, a les 13 hores actuarà la Coral Igualtat i a les 14.00 hores es podrà assaborir l’aperitiu amb vi i ganyips i el dinar de Motxilla.

 

Nombroses entitats col·laboren i donen suport a aquest Aplec que està organitzat per la Unió Muntanyenca Eramprunyà, l'Associació d'Amics del Museu, el Grup Ecologista Quercus, el Centre d'Estudis de Gavà i l'Agrupament Escolta i Guia Roc del Migdia amb el patrocini de l'Ajuntament de Gavà.

Els castellers van fer diverses construccions de cinc i dos pilars.

Gran participació en l’Aplec de Sant Miquel Aquest diumenge, i com és tradició, desenes de persones van compartir una jornada de germanor i activitats al castell d’Eramprunyà de Gavà

Gavà ha celebrat, aquest diumenge, el tradicional Aplec de Sant Miquel, una festa documentada des de finals del segle XVI i que després de desaparèixer al 1920 va ser recuperada al 1961 per diferents entitats gavanenques, com l’UME.

 

Enguany, la commemoració ha tingut un record especial pel poeta Salvador Espriu el centenari del naixement del qual se celebra justament aquest 2013. També se celebra el mil·lenari de  les últimes batalles campals entre l’exèrcit del comte de Barcelona i el de l’emir de Còrdova a la desembocadura del Llobregat i del conseqüent naixement del Castell de l’Eramprunyà l’any 1100. Una altra efemèride important és el 50 aniversari la Unió Muntanyenca Eramprunyà, entitat que porta el nom del castell inclòs al seu, i que és el pal de paller d’aquest esdeveniment anual.

 

Com sempre, l’Aplec va començar a les 8 hores, quan les persones que van voler van pujar al castell a peu o en bicicleta des de la plaça de Batista i Roca. A les 9 hores es va assaborir una xocolatada i a les 10.00 hores es va fer a la repicar la campana Miquela i la missa. Tot seguit es va oferir una visita guiada pel castell i els jocs medievals de colles per a grans i petits. A partir de les 12.30 hores es va procedir a les commemoracions, i es va gaudir de diferents actuacions com la dels Castellers que van aixecar construccions de cinc i un pilar de 3 i un altre de 4. Al final tot plegats van fer l’aperitiu amb vi i ganyips i el dinar de Motxilla.

Els Castellers actuaran en l'Aplec.

Aquest diumenge se celebra l’Aplec de Sant Miquel El castell d’Eramprunyà serà l’escenari d’aquesta tradició que es remunta al segle XVI i que començarà amb l’ascens amb peu o en bici des de la plaça de Batista i Roca

Gavà celebra, aquest diumenge, el tradicional Aplec de Sant Miquel, una festa documentada des de finals del segle XVI i que després de desaparèixer al 1920 va ser recuperada al 1961 per diferents entitats gavanenques, com l’UME. Els actes tradicionals eren pujar en romeria al castell, una missa a l’ermita de Sant Miquel i el dinar pels voltants del castell. A la tarda es baixava pel camí de la Sentiu, i en arribar a Can Dardena es continuava la festa al so del sac de gemecs i el tamborí.

 

Enguany, la festa se centrarà en la commemoració del tricentenari del 1714 ja que Eramprunyà va ser testimoni de diversos fets. Als peus del castell a Bruguers, el 5 d’agost de 1713 va tenir lloc un combat i una matança i,  durant la guerra, els gavanencs van plantar cara als dos exercits més poderosos del moment, el francès del Rei Sol i l’hispànic de Felip V per defensar els seus drets i llibertats i, tot i saber-se febles,  van resistir.

 

Com sempre, l’Aplec s’iniciarà a les 8 hores, quan les persones que vulguin pujar al castell a peu o amb bicicleta sortiran des de la plaça de Batista i Roca. A les 9 hores s’ha previst una xocolatada i a les 10.00 hores es procedirà a la repicada de la campana Miquela i a la missa. A les 11.00 hores es farà una visita guiada on s’explicaran  els secrets i llegendes del castell i a les 11.30 hores es faran el esperats  jocs medievals de colles per a grans i petits. A partir de les 12.30 hores es procedirà a les commemoracions, a les 13 hores actuarà la Colla de Bastoners acompanyats del grup de grallers Si Fa Sol i a les 13.30 hores ho faran els Castellers de Gavà. A les 14.00 hores es podrà assaborir l’aperitiu amb vi i ganyips i el dinar de Motxilla.

 

Nombroses entitats col·laboren i donen suport a aquest Aplec que està organitzat per la Unió Muntanyenca Eramprunyà, l'Associació d'Amics del Museu, el Grup Ecologista Quercus, el Centre d'Estudis de Gavà, l'Agrupament Escolta i Guia Roc del Migdia i Òmnium Cultural amb el patrocini de l'Ajuntament de Gavà.

 

Prop de 200 persones han participat en l’Aplec de Sant Miquel Tot i que la pluja va aigualir un xic la festa es van mantenir bona part de les activitats programades al Castell d’Eramprunyà

Gavà ha celebrat aquest diumenge una nova edició de l’Aplec de Sant Miquel amb la tradicional pujada al Castell d’Eramprunyà. Val a dir que, tot i la pluja, unes 200 persones van participar d’aquesta celebració des del centre de Gavà. Primer van poder recuperar energies amb una xocolata desfeta, acompanyada de melindros i coca de vidre. Tal com estava programat, es va repicar la campana batejada com a Miqueleta, que només es col·loca un cop l'any en motiu de l'Aplec. Es va oficiar una missa a l'interior de l'ermita, i després es va donar lloc a un recorregut guiat amb voluntaris de la UME, vestits amb indumentària d'època medieval. Es va cloure la jornada amb una representació dramatitzada dels esdeveniments de la Guerra de 1714 a Bruguers.

 

L’Aplec de Sant Miquel és una festa documentada des de finals del segle XVI i després de desaparèixer al 1920 va ser recuperada al 1961 per diferents entitats gavanenques, com l’UME. Els actes tradicionals eren pujar en romeria al castell, una missa a l’ermita de Sant Miquel i el dinar pels voltants del castell. A la tarda es baixava pel camí de la Sentiu, i en arribar a Can Dardena es continuava la festa al so del sac de gemecs i el tamborí.

 

Enguany, la festa se va centrar en la commemoració del tricentenari del 1714 ja que Eramprunyà va ser testimoni de diversos fets. Als peus del castell a Bruguers, el 5 d’agost de 1713 va tenir lloc un combat i una matança i,  durant la guerra, els gavanencs van plantar cara als dos exercits més poderosos del moment, el francès del Rei Sol i l’hispànic de Felip V per defensar els seus drets i llibertats i, tot i saber-se febles,  van resistir.

 

Nombroses entitats col·laboren i donen suport a aquest Aplec que està organitzat per la Unió Muntanyenca Eramprunyà, l'Associació d'Amics del Museu, el Grup Ecologista Quercus, el Centre d'Estudis de Gavà, l'Agrupament Escolta i Guia Roc del Migdia i Òmnium Cultural amb el patrocini de l'Ajuntament de Gavà.

La festa ha estat dedicada a la commemoració dels 900 anys d’ençà de la creació del nostre terme municipal

Gavà celebra l’Aplec de Sant Miquel Desenes de persones han pujat aquest diumenge al Castell d’Eramprunyà per reviure aquesta tradició

Gavà ha celebrat aquest diumenge el tradicional Aplec de Sant Miquel amb la pujada al Castell d’Eramprunyà, a peu i en bicicleta, des de la plaça de Batista i Roca. Un cop allà, el participants van poder esmorzar xocolata calenta i, tot seguit, es va escoltar repicar la campana Miquela. També es va celebrar una visita guiada per tot el conjunt monumental i es van donar detalls del pla director previst al Castell. Els petits van gaudir de la narració de contes al costat de l’Ermita i, a les 11.30 hores, es va fer la representació del “Monjo golós o el naixement del terme de Gavà” i és que, justament aquest any la festa ha estat dedicada a la commemoració dels 900 anys d’ençà de la creació del nostre terme municipal. Cal recordar que, abans d’aquesta data, Gavà no existia com a tal. Hi havia petites jurisdiccions amb un senyor feudal propi. Petits territoris composaven un mosaic que superposava als límits eclesiàstics, la qual cosa generava diversos conflictes, sobretot en allò referent a la recaptació d’impostos i multes. Finalment, després de llargs litigis una sentència del legat papal al 1117 va permetre l’actual organització.

 

Durant la trobada d’aquest diumenge, en què el temps va acompanyar, també es va poder gaudir dels típics jocs medievals de colles per a grans i petits, d’un taller de dansa tradicional amb la participació dels Grallers de l’Anguila i de l’actuació dels Castellers de Gavà. L’Aplec va culminar amb l’esperat aperitiu de vi i ganyips, el dinar de germanor, el concurs de postres per compartir i el tast de ratafia.

bannerpdf

Resum de l'any 2017

Resum de l'any 2017 (esports)

Històries de Gavà - Els cinemes d'abans

Minuts Musicals - Marc Grau - "Eden of love"

Cuinem a casa - Pastís de salmó

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.