Text de cerca: Resultats trobats: 699
Etiqueta: Raquel Sánchez Ordre

Esteve i Sánchez, a punt d'alliberar dues tortugues

Raquel Sánchez demana al president de la Diputació que s’acabi la rehabilitació de l’Abocador del Garraf L’alcaldessa ha visitat avui el Parc del Garraf en una jornada on han pres part també altres alcaldes i autoritats metropolitanes

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha demanat avui al president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, que s’acabin quan abans les tasques de restauració de l’Abocador del Garraf. L’alcaldessa ha fet aquesta demanda aprofitant una visita de treball al Parc Natural del Garraf que ha tingut lloc aquest matí i en la qual han coincidit tots dos. Sánchez ha destacat que “tot i que el ritme de la restauració s’ha aturat degut a la manca de finançament, li he traslladat al president de la Diputació la necessitat de que aquests treballs continuïn per tal de recuperar un espai que havia estat molt malmès per l’ús intensiu d’abocador de tota l’Àrea Metropolitana”. L’alcaldessa ha qualificat aquesta necessitat de “recuperar i restaurar aquest patrimoni” com una “prioritat absoluta” tot i les actuals “limitacions pressupostàries”, i ha recordat que la part de Gavà “està pràcticament enllestida, però encara queden unes 14 hectàrees de la part superior i la intenció és continuar, tot i que amb uns altres ritmes”. Sánchez és conscient de que aquesta restauració “no podrà fer tornar el territori al seu estat original perquè aquí ja hi ha hagut una intervenció, però d’aquí a uns anys, quan hagi passat tot aquest procés de restauració i d’eliminació dels gasos i de les matèries, sí que es podrà recuperar aquest gran espai per l’ús de la ciutadania”.

 

La visita ha començat a l’Oficina del Parc, a La Pleta, amb un itinerari botànic i el passi d’un audiovisual. Després han passat pel Pla de Querol per anar directament a l’Abocador del Garraf, on els assistents han pogut comprovar in situ l’estat de les tasques de rehabilitació. La següent parada ha estat a Can Vendrell, on el director del Parc del Garraf, Santi Llacuna, ha explicat els treballs forestals, l’activitat ramadera i de pasturatge, i les accions de recuperació de zones cremades que s’han portat a terme. Ha estat allà també on s’han alliberat un parell de tortugues que havien format part d’un experiment previ en l’entorn del Parc. Finalment els assistents han visitat l’Escola de Natura de Can Grau com a darrera parada de l’itinerari. En tot aquest recorregut, Sánchez i la resta de participants en la visita han “comprovat i verificat l’estat del Parc Natural del Garraf per tal de protegir, restaurar i fer difusió d’aquest patrimoni que tenim, que és molt gran i val la pena que el cuidem dia a dia”. L’alcaldessa també li ha traslladat a Esteve altres necessitats que té aquest Parc pel que fa al terme municipal de Gavà com ara “la continuació de la restauració del castell d’Eramprunyà”.

 

A banda de Sánchez i Esteve, a la visita d’aquest matí hi han participat altres alcaldes com el de Sitges, Miquel Forns, el de Castelldefels, Manuel Reyes, o l’alcaldessa de Begues, Mercè Esteve. També han participat en aquesta jornada de treball alguns diputats de la Diputació de Barcelona com Joan Puigdollers, Andreu Carreras, o Ramon Castellano, que també és regidor a l’Ajuntament de Gavà. La visita ha finalitzat amb un dinar en un restaurant de Sant Pere de Ribes.

 

Sánchez i Blanco amb la directora del Marià Felip visitant l'exposició

Exposició de l’alumnat del Maria Felip Es tracta de l’activitat educativa “Fes click al teu barri” on els nois i noies han fet fotografies de Gavà que ara es poden veure a la Casa Gran

L’alumnat de l’escola d’educació especial Marià Felip de Gavà ha fet possible l’exposició fotogràfica “fes click al teu barri” que incorpora instantànies del nostre entorn i que ara es poden admirar en una de les sales polivalents de la Casa Gran. La mostra forma part de les activitats educatives del centre i segons ha precisat la seva directora, Guadalupe Carreras, “ha estat una experiència enriquidora que els permès posar-se en contacte amb l’entorn i amb la tècnica de la fotografia. Han emprat càmeres reflex i digitals i, en qualsevol cas s’han familiaritzat de seguida amb la tècnica i s’han divertit molt”, sobre el fet de poder veure exposats els treballs, Carreras admet que “els ha emocionat molt, no només a ells sinó a les seves famílies”.

 

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, qui també ha visitat aquesta exposició ha destacat la importància de l’activitat que, “més enllà de seu valor artístic té un gran valor pedagògic, perquè ha permès a aquests nois i noies treballar la seva creativitat i el seu esperit artístic”. Sánchez explica que “és molt important també que els equipaments com aquest es puguin posar al servei d’entitats, centres i ciutadania perquè es tracta d’espais públics que cal incentivar per fer ciutat”.

 

La tinenta d’alcalde d’Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament de Gavà, Emma Blanco, ha explicat que “la proposta s’encabeix en el marc de les activitats de la Carta Agenda dels Drets Humans i és interessant perquè es treballa a través de fotografies la seva mirada de la ciutat”. Blanco assegura que “ha estat adient fer extensiu aquest treball d’escola a la resta de la ciutat fent aquesta exposició en aquest equipament, que és de tots i totes, i que permet sumar les mirades plurals en la construcció de la ciutat de drets”.

Moment de la descoberta del plafó.

Homenatge a Joan Mitjans Amics del Museu ha dedicat enguany el seu “In Memoriam” al qui durant anys va ser president de l’agrupació fotogràfica Gavà inaugurant un plafó a la seu de l’entitat

Els Amics del Museu de Gavà han volgut retre homenatge a Joan Mitjans dedicant, l’In Memoriam d’aquest 2014, a la seva figura quan es compleixen 2 anys de la seva mort. L’acte, celebrat aquest dimarts a la recentment inaugurada seu de l’Agrupació Fotogràfica Gavà, entitat a la qual mitjans hi va estar estretament vinculat durant bona part de la seva vida, va ser l’espai on es va recordar la seva figura i es va descobrir un plafó dedicat a ell. Segons explica Ricard Cervera, president dels Amics del Museu, “amb aquest gest volem immortalitzar el seu record. En Mitjans va ser un dels personatges claus de la vida gavanenca i per això, hem vist oportú fer-lo protagonista instal·lant aquest plafó com a element que quedi per a la posterioritat”.

 

La seva família, també present en aquest acte, que va presidir l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, es va mostrar “profundament emocionada i agraïda per aquest gest”, que segons va expressar la seva filla, Àngela Mitjans, “al meu pare li hauria agradat moltíssim, sobretot en aquesta nova seu. Ell era un home molt actiu, sempre tenia il·lusió per fer coses. Estem molt contents”.

 

L’alcaldessa, Raquel Sánchez, assegurava que “es tracta d’un homenatge de justícia a un ciutadà entranyable, a una persona admirable i a un artista que va ser brillant”. Sánchez en destaca especialment “la seva vessant altruista i seu afany per fer activisme ciutadà” i sobre l’acte que qualificava “d’emotiu” assegura que “la col·locació del plafó és un gest simbòlic, però important, perquè serveix per immortalitzar el seu prolífic llegat que ja forma part del nostre patrimoni cultural”.

Xavier Moreno, president de l’Agrupació Fotogràfica Gavà, es mostrava “molt agraït a tothom” i “molt emocionat, perquè Mitjans, qui durant 30 anys va presidir l’associació i durant més de 50 en va ser soci ha estat l’ànima de la nostra Agrupació i era una persona entranyable. Cada recó de la seu conté detalls que han passat per les seves mans. En tenim un gran record”.

Sánchez i Pino parlen d'una de les pintures

Retroart’50 ens proposa un viatge temporal per gaudir de l’art dels anys 50 L’exposició és una proposta dels alumnes del Taller de Pintura de Neus Pino

La Biblioteca Josep Soler Vidal acull fins el 14 de maig Retroart’50, una exposició col·lectiva de pintura i art vintage que ens retrotrau a l’època dels anys 50. La mostra sorgeix dels alumnes del Taller de Pintura Neus Pino i és una proposta que ja va sorgir fa dos anys, tot i que fins ara no s’havia pogut materialitzar. Pino ens explica que “la idea original era fer una exposició de pin-ups, però a mi em semblava que quedaria una exposició massa saturada de noies, així que com que parlàvem dels anys 50 al final es va decidir que cadascú tries algun tema o estil d’aquesta dècada”. Finalment la mostra ha quedat molt més enriquida ja que als anys 50 “a banda de portar-se les pin-up, que després de la guerra van tenir un auge molt important, començava el pop-art i sobre tot la il·lustració, que feia força en la bellesa de la dona, a més del cinema que en aquella època tenia molta potència i havia actrius molt icòniques”.

La inauguració va estar presidida per l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, que va destacar que les obres que es poden veure “no només representen una expressió de l’art i de la representació gràfica de l’època, sinó que també permeten a tothom conèixer una mica més el que passava als anys 50 i conèixer una mica més la historia de la nostra societat a través de l’art”.

 

El bon temps i la qualitat dels espectacles han atret l'atenció dels infants i famílies

Grans i petits gaudeixen de la qualitat i varietat dels espectacles de titelles Carrers i equipaments s’han omplert aquest cap de setmana per assistir als més de 35 espectacles d'un Festival  de Titelles que el proper any celebrarà el 25è aniversari

Gavà ha celebrat, aquest cap de setmana, el 24è Festival Internacional de Titelles, que ha tornat a recuperar la periodicitat anual i que en aquesta edició ha comptat amb la presència de 19 companyies de Catalunya, Andalusia, Itàlia I França  que han ofert un total de 35 espectacles, tots ells gratuïts.

 

El Festival ha tingut el seu centre neuràlgic al voltant del parc de la Torre Lluc, on a la part central hi ha hagut una zona de tallers on els infants i joves han fet la seva pròpia titella. Altres escenaris han estat la plaça Major i la plaça de la Pagesia. També hi ha hagut espectacles al Museu, a l’Espai Maragall, el Centre d’Història de la Ciutat i el Casal de Cultura American Lake.

 

El Festival, organitzat per l’Ajuntament de Gavà sota la direcció artística de la Fundació Xarxa ha presentat dues novetats destacables. D’una banda, l’espai pels més petits a la Casa Gran amb espectacles curts i d’altra banda, l’espai temàtic ubicat al vestíbul del Centre d’Història dedicat a la màgia.

 

La inauguració va tenir lloc divendres, 9 de maig, a càrrec de l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez i del president de la Fundació Xarxa, Jaume Amigó després de la celebració d’un debat a l’entorn de les emocions de sempre en escenaris nous, moderat per Jaume Amigó. Amigó s’ha mostrat molt satisfet per “l’aposta del govern municipal de tornar a fer un Festival anual” i també ha destacat “la gran acceptació per part de públic dels nous espais que s’han posat en marxa, com el de màgia així com de les propostes adequades a diferents edats, però que ens poden gaudir en família”.

 

De la seva banda l’alcaldessa ha fet un balanç força positiu d’un Festival que ha esdevingut en aquests anys “un dels esdeveniments culturals més importants de la nostra ciutat”. Raquel Sánchez ha destacat la gran assistència de públic a tots els espectacles així com l’ampliació dels escenaris. Finalment ha afirmat que “treballarem per tal que el proper any, que se celebra la vint-i-cinquena edició, puguem fer un aniversari que estigui a l’alçada de les expectatives i seguirem apostant perquè la nostra ciutat continuï sent un centre pioner, un centre de referència en la producció teatral infantil i juvenil”.

 

 

 

L'alcaldessa de Gavà amb els estudiants de la ciutat que han participat en el programa

Alumnat de 6 centres educatius de Gavà han participat al programa Mart XXI Nois i noies de 3r i 4t d’ESO mitjançat un enfocament científic i tecnològic ha treballat en la creació d’una colònia humana al planeta Mart

La sala polivalent de la Universitat Politècnica de Catalunya del campus del Baix Llobregat ha estat l'escenari on alumnat de 3r i 4t d'ESO  de centres educatius de Castelldefels, Gavà i Viladecans han presentat la seva experiència en el programa Mart XXI. Aquest projecte, fruit de la col·laboració entre els ajuntaments i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), té l'objectiu de fomentar l'interès pel coneixement científic i tecnològic entre nois i noies amb aptituds i capacitats però amb risc d'abandonament prematur dels estudis.

 

Pel que fa a Gavà han participat en aquesta edició del projecte 33 alumnes dels col·legis Santo Ángel, Sagrada Família, Sagrat Cor, San Pedro i dels instituts El Calamot i Bruguers.

 

Mart XXI s'ha situat en un lloc important en les estratègies pedagògiques de Gavà i és una eina molt vàlida per a la generació de vocacions científiques, tecnològiques i innovadores entre els i les adolescents. L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, al finalitzar l’acte va destacar que es tracta d’un projecte que té per objectiu “motivar l’alumnat que té capacitats i actituds a continuar els estudis a través d’aquest projecte que els apropa a la ciència, al coneixement, al món universitari d’una manera divertida, a través d’un treball en equip”. Sánchez va destacar la col·laboració “entre els ajuntaments, el món educatiu, i la universitat” i va incidir en que “per a l’Ajuntament de Gavà els projectes educatius son projectes estratègics i que continuarem treballant”.

 

Durant l’acte de cloenda del Mart XXI tres alumnes de cada un dels municipis participants van exposar els seus treballs, van fer visibles els seus aprenentatges i vivències des d'un punt de vista personal, generant la participació del grup, i estimulant així la seva responsabilitat i autoestima. Posteriorment es van lliurar diplomes al centres i als estudiants que han participat

El coordinador del programa Jordi Gutiérrez es mostrava molt satisfet del treball fet per aquests nois i noies “Els alumnes han complert amb escreix el que s’esperava d’ells, han dissenyat la colònia de Mart i han arribat a la conclusió de que és possible malgrat que molt cara. Aquest fet m’ha alegrat molt perquè sovint el grup decideix que tecnològicament és impossible quan en realitat és viable, però molt car”. Gutiérrez va remarcar que han aconseguit l’objectiu de que l’alumnat s’hagi divertit: “Això ens agrada molt, ja que un dels nostres objectiusés que els alumnes descobreixin que la tecnologia, a banda de pràctica, és molt divertida i realment creiem que ha estat un gran èxit”.

 

Per a Marc Adan, estudiant del col·legi Sagrada Família ha estat una experiència molt bona “hem pogut aprendre coses noves. Els professors han estat magnífics, hem conegut gent meravellosa i ha estat una oportunitat de conèixer per dins la universitat. Gràcies a aquest treball jo que estava indecís sobre si fer mòduls o estudiar batxillerat, m’he donat compte que m’agradaria fer una carrera, en concret Arquitectura”.

 

Enguany, durant cinc sessions celebrades al mes de gener i febrer, els i les joves han dissenyat una suposada colònia humana al planeta Mart. Amb aquest punt de partida han treballat aspectes relacionats amb llançament, navegació, aterratge i sistemes de locomoció; telecomunicacions; sistemes de producció i consum d'energia; domòtica, robòtica, producció alimentària, suport vital i gestió de residus; sistemes d'obtenció, distribució i consum d'aigua; tractament de la llum, i arquitectura.

 

Sánchez durant la seva visita a les excavacions.

Raquel Sánchez: “Seguirem apostant pel nostre patrimoni” L’Alcaldessa ha refermat també el compromís de la ciutat amb la cultura en el decurs de la visita a les excavacions que un grup d’universitaris estant fent a les Mines neolítiques

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez ha visitat avui les Mines Prehistòriques on alumnes d’Arqueologia de la UAB estan realitzant treballs a les mines 107 i 108 situades al Parc Arqueològic Mines de Gavà. Unes tasques que es van iniciar l’any 2011 fruit del conveni de col.laboració entre l’Ajuntament de Gavà i el Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona. Raquel Sánchez ha manifestat que “després de 20 anys continuem treballant a les Mines. Un fet que ens permet continuar amb els treballs de camp, de prospecció i excavació però també complementa i dóna solidesa a tot el projecte de difusió”. Sánchez ha afegit que “tot i que no és fàcil en moments com els actuals, l’Ajuntament de Gavà continua apostant pel nostre patrimoni. Es tracta de buscar sinergies amb els agents implicats, en aquest cas amb la UAB, i amb la Fundació Pere Tarrés en el cas dels treballs de camp que es realitzaran novament al Castell d’Eramprunyà”. En aquest sentit l’alcaldessa gavanenca ha avançat que “hem presentat un pla de recerca per tal de garantir que els treballs es facin d’una manera més programada, organitzada i coordinada”. Es tracta d’un pla de recerca de quatre anys, “que demostren el compromís de l’Ajuntament de fomentar la investigació i fer una tasca de difusió no només per la ciutadania de Gavà sinó també per la resta de ciutadans i ciutadanes que tenen interès i s’apropen a la nostra ciutat”.

 

Amb motiu de la celebració dels 20 anys d’obertura al públic de les Mines Prehistòriques s’han programat tot un seguit d’activitats. Així, el divendres 6 de juny a partir de les 19 h. el Parc Arqueològic acollirà una conferència inaugural a càrrec del Dr. Miquel Molist, catedràtic de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona.  Dissabte 7 i diumenge 8 hi haurà jornada de portes obertes al Parc Arqueològic Mines de Gavà a més d’una demostració de tecnologia prehistòrica a càrrec d’Arqueolític. Altres propostes són una Marató de jocs de taula dissabte 7 de juny a càrrec de Trenca’t la Closca i diumenge 8 l’activitat “El cel d’altres temps. Els astrònoms de les mines” a càrrec de Fora d’Òrbita.

 

Un altre de les activitats programades és una visita a les excavacions en superfície de les mines 107 i 108 a càrrec dels alumnes del grau d’arqueologia de la UAB. Aquests treballs de recerca responen a la voluntat d’avançar en el coneixement del jaciment de les Mines Prehistòriques de Gavà i, concretament, del sector miner situat en el recinte del Parc, el qual ha donat interessants resultats científics, tant d’estructures mineres com d’objectes, com la troballa de la Venus. D’altra banda, l’excavació facilita la realització de pràctiques de treball de camp als alumnes de la universitat.

 

Enguany, la campanya es fa en dos torns. El primer es desenvolupa al llarg d’aquesta setmana i el segon entre el 16 i el 20 de juny. En total participen una vintena d’alumnes sota la direcció del Dr. Josep Bosch, conservador del Museu, i del Dr. Xavier Clop, professor de la UAB. A banda de l’excavació pròpiament dita, els alumnes duran a terme altres tasques com documentació, planimetria, dibuix i fotografia arqueològica, entre d’altres.

Conferència sobre arqueologia divendres al Parc.

Raquel Sánchez: “Seguirem apostant per les Mines” L’alcaldessa de Gavà, s’ha compromès a “seguir a treballant per conservar i difondre aquest bé patrimonial” durant l’acte de celebració del vintè aniversari de l’obertura al públic d’aquest jaciment

Gavà ha celebrat aquest cap de setmana, amb diverses activitats per a tots els públics, el vintè aniversari de l’obertura al públic de les mines neolítiques. Divendres, el Parc Arqueològic va acollir l’acte institucional de commemoració d’aquesta efemèride i durant els parlaments l’alcaldessa Raquel Sánchez va destacar “l’enorme importància del que esdevé el gran tresor del nostre patrimoni”. Sánchez ha recordat i ha agraït “el paper de totes les persones, i en especial de l’ajuntament de Gavà, que durant aquestes dues dècades es van encaparrar en redescobrir, conservar i promocionar les mines en un moment on l’aposta pels valors culturals no era habitual”. L’alcaldessa s’ha referit al projecte del Parc Arqueològic, dissenyat per Dani Freixes com “una peça fonamental d’aquest camí que ha contribuït a projectar Gavà com un destí d’oci intel·ligent a nivell internacional” i després de recordar també que “la tasca de recerca es un altre dels pilars d’aquest bé” s’ha compromès a “seguir treballant per conservar-lo i difondre’l”

Durant aquests 20 anys, les mines han rebut més de 400.000 visites. Miquel Molist, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, qui també va acudir a l’acte, va fer una xerrada sobre l’evolució de l’arqueologia i les perspectives de futur, tot recordant que “des del primer moment el projecte de Gavà va ser innovador per la voluntat, des del consistori i en col·laboració amb les entitats, de difondre un jaciment neolític” que va qualificar “d’excepcional a Europa” i va afirmar que “de cara al futur, i en moments de crisi econòmica com l’actual, caldrà seguir innovant les vies de finançament, ja que les administracions no ho podran fer soles, i segurament s’haurà de recórrer a les donacions privades per vetllar per la seva conservació i recerca”.

Per commemorar aquesta efemèride, durant el cap de setmana hi ha hagut jornada de portes obertes al Parc Arqueològic i tallers de demostració prehistòrica sobre com es treballava la variscita durant el neolític. També s’han fet visites a les mines que han  estat guiades pels alumnes de la UAB, que justament hi estan fent pràctiques. Gràcies a la col·laboració de les entitats, i concretament a Trencat la Closca, s’ha fet una marató de jocs de taula i s’ha gaudit d’un planetari on s’ha pogut observar el cel que veien els homes i les dones de fa 6000 anys.

Raquel Sánchez durant la seva visita a la mostra.

La gent gran de Gavà mostra el seu talent pictòric La biblioteca Josep Soler Vidal acull fins el 29 de setembre l’exposició “Les persones grans estimem Gavà” amb obres dels usuaris i usuàries dels casals de can Tintorer i de la Torre Lluc

La gent gran dels casals de can Tintorer i de la Torre Lluc exposen aquests dies les seves creacions pictòriques a la biblioteca Josep Soler Vidal. La mostra, que es podrà visitar fins el 29 de setembre porta com a títol “Les persones grans estimem Gavà” i en ella, segons ha explicat la responsable del projecte Mercedes Caramés, “hi ha quadres de diferents indrets del nostre municipi que per als participants tenen un encant o un simbolisme especial. Hi ha recons actuals i altres basats en fotografies del passat, com un ara un dibuix de l’estació de Gavà, que data del segle XIX i que, pel seu creador esdevé especial donat que el seu sogre hi havia treballat en aquell temps”. Caramés afegeix però que “el més important és la passió i amor que tots i cadascun d’ells ha posat en aquest projecte que ens va engrescar des del primer moment”.

 

En total es compilen 35 quadres amb aquest leif motiv i 40 més de temàtica lliure que han pintat 23 persones. Per a l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, que aquest dimecres va assistir a la inauguració, “es tracta d’una exposició que s’encabeix dins el programa d’activitats que impulsa l’Ajuntament per promoure l’esperit artístic d’aquest col·lectiu i on tots ells i elles novament demostren la seva destresa i el seu dinamisme, i alhora ens permet gaudir de molts recons de Gavà a través de les seves obres. Convido tota la ciutadania perquè gaudeixi d’aquests quadres i a la gent gran perquè continuï en aquesta línia.”

L'alcaldessa amb els participants en aquesta edició dels Superlectors

74 nens i nenes participen al Superlector 2014 llegint 1.526 llibres El concurs, que ha arribat enguany a la dinovena edició, va culminar amb el lliurament d'obsequis i diplomes en un acte celebrat a la Biblioteca Marian Colomé

La 19a edició del concurs dels Superlectors va posar el punt final ahir a la tarda amb el lliurament d'obsequis als infants i joves participants. La Biblioteca Marian Colomé va ser l’escenari d'aquest acte on pares, mares, avis i àvies van aplaudir la constància dels petits lectors que, en només dos mesos, han llegit 1.526 llibres. Enguany, han participat en el certamen 74 infants i adolescents, 14 més que l’any passat, distribuïts en tres categories, segons l'edat. Així, hi ha el grup dels més petits, amb infants fins a 5 anys, on hi prenen part els encara prelectors, de manera que són els seus familiars els qui els expliquen el conte. La segona categoria encabia nens i nenes de 7 anys a 10 anys i la tercera d'11 a 13 anys.

 

La directora de la biblioteca Marian Colomé, Isabel Martín, es va mostrar molt “satisfeta de com va anar el concurs, especialment pel fet que 74 nens i nenes hagin vingut a la biblioteca a interessar-se pel concurs i hagin participat” i va remarcar que “per a nosaltres és molt important que els infants tinguin en el llibre un objecte més per passar el temps d’oci. A més que la participació hagi estat major vol dir que les famílies no s’obliden de la importància de llegir”. Amb aquest concurs, destaca Isabel Martínez, el més important “és inculcar l’amor per la lectura, inculcar-los que, amb un llibre, poden descobrir un món de personatges i viure mil aventures que igual amb un altre suport no les poden experimentar”.

 

L’alcaldessa, Raquel Sánchez, va fer el lliurament del diplomes als petits lectors als quals va felicitar “per tenir aquest plaer per la lectura, perquè trobin que llegir també és una manera de divertir-se i potser una de les millors”; així com als pares i les mares “per inculcar el foment i la passió de la lectura als seus fills” i al personal de la biblioteca Marian Colomé per aquesta aposta cultural. “Crec que fer ciutadans i ciutadanes formats, que estimin la lectura, que estimin la cultura és de les millors apostes que podem fer per consolidar una ciutat amb possibilitats de futur”, va assegurar l’alcaldessa.

Antonio Hervás presentant la seva exposició.

Inaugurada la mostra “Per les aigües del delta” Els quadres, obra d’Antonio Hervás Amezcua, giren entorn el naufragi d’un vaixell que va tenir lloc a l’edat mitjana a la zona costanera entre Gavà i Castelldefels

La biblioteca Josep Soler Vidal acull, aquests dies, l’exposició “Per les aigües del delta” del reconegut artista local Antonio Hervás Amezcua. La mostra està formada per una quinzena de quadres de gran format que esdevenen una narració plàstica entorn el naufragi d’un vaixell-un llagut de cabotatge- que va produir-se durant l’edat mitjana a la zona costanera entre Gavà i Castelldefels. Hervás ha explicat que “la gran particularitat d’aquestes pintures és que s’han creat seguint amb gran minuciositat la tècnica del tremp sobre fusta, és a dir, la que es feia servir pels retaules medievals, per tal de ser absolutament fidels al simbolisme d’aquella època històrica”.

 

La mostra es completa amb un seguit de poemes de Carles Duarte escrits expressament per aquesta composició i relacionats amb el nostre delta o amb l’Eramprunyà. Duarte, qui va ser present a l’acte d’inauguració celebrat aquest divendres, ha lloat el talent d’Hervás, amb qui col·labora estretament en diferents projectes des de fa més 15 anys, i ha destacat “el resultat d’uns quadres creats amb una tècnica centenària per plasmar un passat, però amb una visió del tot contemporània”.

 

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, qui també va voler assistir a l’acte, va “agrair la implicació que, any rere any, té la Fundació que presideix Hervás per poder fer possible l’exposició de Sant Nicasi”, i ha recordat que la seva “complicitat amb la vida cultural de Gavà esdevé valuosa i evident, no només en aquestes dates, sinó durant tot l’any. Espero que pugui sent així i de fet, des de l’Ajuntament intentarem donar tot el suport possible”.

 

Sánchez ha destacat l’“espectacularitat” de la mostra i ha assegurat que “és una delícia poder contemplar un quadres que, més enllà del seu valor artístic, ens permeten fer un passeig per la nostra història, i recordar els orígens del territori del delta”.

 

L’exposició d’Hervás es podrà visitar fins el proper 31 de gener a Gavà.

L'alcaldessa, Raquel Sánchez, durant la visita a la mostra

El Museu acull una exposició sobre la tècnica i la història de la fotografia d’estudi La mostra està integrada per més de 150 imatges que retraten la història de les famílies i la societat gavanenca de finals del segle XIX fins a principis dels anys 70 del segle passat

"La fotografia d’estudi a Gavà. Quan anàvem a cal retratista" és el títol de l’exposició, organitzada pel Centre d’Història de la Ciutat amb la col·laboració de l’Agrupació Fotogràfica Gavà, que es pot visitar al Museu de Gavà fins el 22 de febrer. L’exposició mostra una selecció molt àmplia del fons fotogràfic de l’Arxiu Municipal que fa referència al retrat d’estudi fet per professionals sigui al mateix estudi o quan anaven a buscar la clientela al carrer, masies, festes majors, entre altres esdeveniments, explica la directora del Museu de Gavà, Mònica Borrell.

 

La mostra es va inaugurar ahir a la tarda i van ser mots els assistents, molts d’ells protagonistes o familiars de les persones que apareixen a les imatges que il·lustren l’exposició. ”És una exposició que val la pena gaudir, feta gràcies al fons gràfic del que disposem al arxiu municipal, però sobretot gràcies a les donacions i col·laboracions aportades per moltes famílies de Gavà” va valorar l’alcaldessa Raquel Sánchez qui va afegir que les fotografies “reflecteixen una època, reflecteixen la nostra història, l’evolució de la ciutat i de les famílies gavanenques i evidentment, de la tècnica de la fotografia”. És, en definitiva, una exposició “que dóna molta informació i que té un valor patrimonial i cultural molt important” assegura l’alcaldessa qui anima la ciutadania “a visitar aquest passeig per la història de la nostra ciutat, de les famílies i també dels fotògrafs i dels estudis de fotografia que hi havia a la ciutat”.

 

L’exposició mostra aproximadament unes 150 imatges, reproduccions fotogràfiques o originals, a banda d’un muntatge audiovisual amb una selecció  més àmplia. Complementa la mostra la recreació d’un estudi fotogràfic que inclou una càmera de principis del segle XX prestada pels Museus de Sabadell.

 

Les fotografies més antigues daten de finals del XIX i les més modernes de principis dels anys 70. Es mostren imatges de fotògrafs de fora de Gavà i també dels quatre fotògrafs d’estudi principals de Gavà: Lerín, Pons Teixidor, Ortiz i Martínez. Tots ells ja no existeixen, fora de la casa Martínez, actualment regentada per un nebot.

L’exposició s’ha organitzat en ocasió del 175è aniversari del naixement de la fotografía i estarà oberta fins el 22 de febrer al Museu de Gavà

 

Els Reis Mags d’Orient arriben aquesta tarda a Gavà per portar il·lusió i regals A la cavalcada participaran prop de 200 voluntaris i es podrà veure en directe des de casa a partir de les 18 hores a www.streamvdn.com/embed/1c6fc189

Melcior, Gaspar i Baltasar aterraran a la nostra ciutat avui, 5 de gener, a partir de les 18.30 hores a  la plaça de Jaume Balmes, que estarà engalanada per a l'ocasió, i on rebran de mans de l'alcaldessa, Raquel Sánchez, la clau que obre totes les llars de la ciutat. Durants aquests dies l’Herard s’ha encarregat de preparar la ciutat: ha engalanat els carrers, ha repartit cartes i llumetes, ha preparat la plaça. Ara necesita l’ajuda dels nens i nenes per contribuir a la màgia del dia. L’Herard els demana que portin les llumetes que s’han repartit a la visita a la Clau de la Ciutat.

 

A partir de les 19.30 hores iniciaran el recorregut pels carrers de la ciutat. Ses Majestats repartiran il·lusió pujats sobre llampants carrosses, totes ricament guarnides. Enguany seran 10 els vehicles que conformaran el seguici, que sortirà de la plaça de Jaume Balmes i pujarà per l’avinguda Diagonal i el carrer de Guifré el Pelós, girarà pel carrer de Sant Lluís fins arribar a la plaça de Catalunya, baixarà per l’avinguda d’Eramprunyà i la rambla de Maria Casas per tombar a l’alçada del carrer del Centre, seguirà pel carrer de Sant Nicasi i el carrer de la Rectoria per arribar a la plaça de l’Església on farà una parada. Després seguirà el seu itinerari pel Passeig de Joan Maragall, pujarà pel carrer de Montflorit i tombarà de nou pel carrer de Sant Pere.

 

Es preveu que a la cavalcada participin 180 voluntaris,  dels quals un nombre molt importants seran infants i que es reparteixin  mes de 2.700 quilos de caramels, tots ells aptes per a celíacs. A més hi hauran 70 participants de la Companyia General del Foc que portaran la carrosa amb el Musol i la de carbró; 20 participants de Sonaquetomba i 15 de Zahareth group.

 

Marrugat li ensenya algunes fotos de la col·lecció a l'alcaldessa

Pere Marrugat cedeix el seu arxiu fotogràfic al Centre d’Història de Gavà La col·lecció consta de més de 1.000 fotografies fetes entre els anys 1968 i 1983

Pere Marrugat cedeix la seva col·lecció fotogràfica al Centre d’Història de Gavà. Aquesta cessió s’ha materialitzat aquest migdia amb la signatura d’un conveni entre Marrugat i l’Ajuntament de Gavà, representat per la mateixa alcaldessa, Raquel Sánchez. La col·lecció consta de més de 1.000 fotografies en blanc i negre realitzades entre els anys 1968 i 1983 per tota Espanya. Principalment es tracta de fotografies que mostren a persones humanes, que ha estat el gran interès fotogràfic de Marrugat.

Raquel Sánchez, després de signar el conveni que ha de regular la donació, ha agraït a Marrugat aquest gest, ha qualificat aquestes fotografies com a “tresor i patrimoni cultural innegable”, i no ha dubtat en assegurar que “s’ha d’agrair l’actitud de persones com Marrugat que han estat tota la seva vida vinculades a la ciutat, de maneres diferents però sempre activament, i posant empre per endavant la sema estima per Gavà i la seva generositat”. Pere Marrugat, de la seva banda, s’ha mostrat molt satisfet amb la cessió ja que “d’aquesta manera estaran a disposició de tothom que les vulgui consultar, si estan a casa meva en pla familiar això no seria possible, i a més sé que aquí estaran ben guardades”.

El consistori entén que aquesta col·lecció té un important valor cultural i per a la investigació, i es valora el seu interès públic col·lectiu per tal de considerar adient aquesta donació. En el conveni queda recollit que l’Ajuntament garantirà la conservació i divulgació d’aquestes fotografies entre els investigadors i la ciutadania en general. A mes, també queda acordat el manteniment de tota aquesta documentació en les condicions de seguretat i conservació que garanteixin la seva correcta preservació. L’Ajuntament, a més, també es compromet mitjançant aquest conveni a no dividir la col·lecció en diferents entitats amb l’objectiu de no devaluar el seu valor cultural.

Un dels moments de la reunió de la comissió cívica del Castell reunida aquest dimecres.

L’Ajuntament aposta per un Pla director per consolidar el Castell d’Eramprunyà L’Alcaldessa, Raquel Sánchez: “S’han fet actuacions però ara cal fer un pas definitiu per mantenir i divulgar aquest important patrimoni per a la ciutat i per al conjunt del país”

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha presidit la reunió de la Comissió Cívica del Castell d’Eramprunyà que ha valorat positivament les accions realitzades fins ara per reconstruir i aprofundir en la investigació i divulgació del recinte.

 

La Comissió Cívica del Castell d’Eramprunyà ha fet un balanç positiu de les actuacions que s’han fet amb els últims dos anys per avançar en la recuperació del Castell d’Eramprunyà, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, en el decurs d’una reunió presidida per l’alcaldessa, Raquel Sánchez. Els diferents projectes que s’han dut a terme han respòs a una demanda ciutadana recollida per aquesta Comissió Cívica que es va crear arran de l’adquisició del Castell per part de l’Ajuntament de Gavà al març de 2007. Segons Sánchez, “s’han fet intervencions arquitectòniques, de consolidació o de restitució per assegurar els elements del castell i del conjunt del recinte, i altres actuacions de recerca arqueològica”.

 

La reunió també va servir per establir quines accions cal dur a terme a partir d’ara, unes intervencions que, segons l’alcaldessa, “tenen a veure amb la continuïtat dels treballs de recuperació per evitar el deteriorament del conjunt arquitectònic i de les activitats de recerca arqueològica i de divulgació per fer valer aquest llegat”.

 

Raquel Sánchez ha destacat la necessitat de treballar en la redacció d’un pla director: per avançar en la divulgació i l’ús ciutadà del castell: “S’estan fent els treballs previs amb el suport de la Diputació de Barcelona per elaborar aquest document que ens ha de permetre definir els criteris de restitució i també l’ús que li volem donar al Castell d’Eramprunyà. Hem anat fent les actuacions necessàries i portem uns anys d’experiència però ara cal fer un pas definitiu per consolidar aquest bé cultural tan important per a la ciutat i per al conjunt del país”.

 

Una de les intervencions més destacades ha estat la reconstrucció de la coberta de l’església de Sant Miquel del Castell. Part del projecte ha consistit en la reparació de la volta de l’església a causa del seu avançat estat de deteriorament. Cal tenir present que l’església de Sant Miquel és l’única estructura del conjunt monumental de la qual es conserva la volta original l’única dependència que continua tenint un ús ciutadà, ja sigui durant la celebració de l’Aplec de Sant Miquel –en acollir els oficis religiosos- com en el decurs de les visites guiades al Castell d’Eramprunyà.

 

Aquesta actuació es va portar a terme arran del conveni signat amb la Diputació de Barcelona. Un acord que donava continuïtat a la tasca desenvolupada de forma conjunta, des de l’any 2009, entre l’Ajuntament de Gavà i l’ens provincial amb l’objectiu de preservar el conjunt monumental.

 

A banda de la recuperació de la volta i la construcció de la nova coberta de l’església s’ha actuat en la protecció de la cisterna del recinte sobirà, s’han fet amidaments de control i s’ha consolidat l’espadanya de l’església per garantir la seva estabilitat i així permetre la tradicional repicada de campanes de l’Aplec.

 

Les primeres tasques de consolidació al Castell d’Eramprunyà es van iniciar el 2009. El Pla de treball va incloure diferents fases d’actuació, les tres primeres de caràcter d’urgència: tancament del recinte del castell, formació dels voluntaris de la Unió Muntanyenca Eramprunyà, responsables de les visites que fan cada segon diumenge de mes i execució dels treballs urgents de consolidació de les estructures del castell més malmeses. Així mateix, s’ha realitzat un aixecament planimètric i topogràfic del castell per conèixer la seva realitat física i el seu entorn.

Al març de 2011 es van dur a terme noves actuacions. En concret es va iniciar una feina d’investigació històrica recollint tot el contingut documental que es coneixia fins al moment i es va cercar nova documentació inèdita. Al mateix temps, es va posar en marxa la recerca arqueològica. Aquestes actuacions es van centrar principalment en el recinte sobirà i puntualment en algunes zones del recinte jussà. La fase de recerca arqueològica es va complementar amb aquelles actuacions de consolidació necessàries per garantir la permanència de les restes posades al descobert.

 

En els darrers anys també s’ha avançat en la recerca arqueològica i en les activitats de divulgació. En aquest sentit, la Comissió Cívica del Castell va fer un balanç molt positiu de les visites organitzades entre l’Ajuntament i la Unió Muntanyenca Eramprunyà, les visites d’escolars i els camps de treball conveniats amb el Departament de la Generalitat de Catalunya.

 

Gavà Flama i Caliu de Sardana, 10 anys promovent la dansa catalana Per commemorar l’aniversari va tenir lloc una ballada de sardanes a la Torre Lluc amb la Cobla Vila d'Olesa i la Cobla Principal de Terrassa

El maig de 2005 es va fundar l’Associació Gavà Flama i Caliu de la Sardana amb l’objectiu de contribuir a la promoció i conservació de la dansa catalana. Diumenge, a la tarda, l’entitat va celebrar el desè aniversari amb una ballada de sardanes a la qual va participar l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez i el regidor de Cultura Miquel Àngel Diaz.

Josep Soler, fundador de Gavà Flama i Caliu de Sardana i autor de la sardana homenatge a Gavà, es va mostrar molt satisfet de l’evolució de l’entitat. “És una entitat jove per amb base. Aquests 10 anys han estat fabulosos i hem tingut l’ajut de molts socis i de les institucions, especialment de l’Ajuntament”. A l’actualitat la presidenta és Paquita Conde qui malgrat “estar contenta d’aquests anys” creu que es pot millorar en el futur. “Van començar amb moltes ganes en els col·legis però no va germinar. Jo ho comprèn els nenes i nenes avui dia tenen moltes activitats i moltes a coses a estudiar”. Es per això que el repte que s’han marcar és “rejovenir la entitat, que vingui més gent jove”.

L’alcaldessa va felicitar l’entitat  que porta 10 anys “ensenyant a ballar sardanes a la nostre ciutat i promovent la nostra dansa i la nostra cultura”. Sánchez, que va ser invitada a ballar, va fer una crida a la ciutadania perquè “s’apropi i conegui l’entitat i aquestes persones que amb tant d’entusiasme i dedicació treballen per donar a conèixer i ensenyar el nostre ball”.

Totes els persones interessades a aprendre a ballar sardanes poden apropar-se els dimecres, de 6 a 7 als baixos del Museu “nosaltres els hi ensenyem i segur que s'ho passaran molt bé”, anima Paquita Conde.

 

L'alcaldessa va invitar tothom a gaudir de la Festa Major

Tret de sortida d’una Festa Major participativa i per a tots els gavanencs i les gavanenques Una àmplia representació de la ciutadania i del teixit associatiu de Gavà va assistir a l’acte de presentació de la Festa, que va tenir lloc al Jardí del Museu i s’allargarà fins dilluns, 29 de juny

L'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, van anima a tots i totes a gaudir de la Festa Major de Sant Pere, una Festa que té com a eixos principals la música, el teatre, l’art i les tradicions. “La nostra Festa Major és la combinació de les tradicions i de la modernitat, la combinació del que fem des de les administracions però el que feu també des dels col·lectius, des de les entitats i en definitiva des de la ciutadania que participeu a la nostra Festa Major”.

L’alcaldessa va agrair la col·laboració de totes les entitats en l’elaboració del programa de Festes “vosaltres feu possible, any rere any que tinguem les millors festes populars de l’entorn. Tenim una Festa Major on tothom té el seu lloc, tothom es pot divertir i tothom té una opció per gaudir aquest dies de la nostra ciutat”, va afegir

 

Com a prova del reconeixement a la tasca de les entitats a la presentació de la Festa Major, l’alcaldessa va estar acompanyada pels representants de dos de les entitats que hi col·laboren: Tullianos i els Castellers de Gavà. Albert Villanueva, president de Tullianos va dir que,  “per a nosaltres  és un honor que ens hagin convidat a aquest acte. Fa 13 anys que funcionem i que organitzem a Gavà una Convenció anual a la qual venen seguidors de Jethro Tull de tota Espanya i músics del grup que estan en actiu. Podem dir que Gavà s’ha convertit en la capital espanyola dels seguidors de Jethro Tull i això, per a un fill de Gavà com jo, és una satisfacció”, va dir Villanueva. Enguany la XIII Convenció de Tullianos tindrà lloc a l’auditori Marc Grau, dissabte, 27 a partir de les 19 hores.

 

Cristina Padrol, representat dels Castellers de Gavà, va explicar que “aquest any els Castellers ens hem proposat tres fites. La primera, fer pinya i, per això, sempre és necessari la següent fita que és fer poble amb tots vosaltres perquè la colla està molt arrelada als fets socials i necessitem tot tipus de gent. També tenim la fita de fer festa i, per això, també us necessitem perquè tenim una festa super maca preparada per al dia 28 , a la plaça de Jaume Balmes”.

L’acte va finalitzar amb la invitació de l’alcaldessa a la ciutadania a que “gaudiu de la ciutat,  trepitgeu el carrer, us ho passeu bé i sobretot  fem d’aquesta festa, una festa cívica i una festa participativa i en definitiva que feu poble, que feu ciutat” . A continuació tothom va ser invitat a coca i cava.

 

Abans de la presentació oficial de la Festa es van inaugurar tres interessants exposicions. La primera d'elles “Mitologia” del taller de pintura de Neus Pino a la Biblioteca Josep Soler Vidal; la segona ubicada al baixos de la Torre Lluc recull les inquietuds artístiques de les persones grans de la ciutat i en ella es poden veure una variada mostra d'obres de pintura, decoració i manualitats. La tercera és la mostra “la fi és el principi. Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica, al Museu de Gavà.

Fins el 29 de juny, Sant Pere, són moltes de les activitats que es desenvoluparan per tots els racons de la ciutat

L'exposició és una producció del Museu de Gavà que itinerarà per tot Catalunya

El Museu de Gavà acull una exposició sobre pràctiques funeràries a la prehistòria “La fi és el principi. Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica” és una producció del Museu de Gavà organitzada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya a través d’Arqueoxarxa

Coincidint amb l'inici de la Festa Major de Sant Pere, ahir es va inaugurar, al Museu de Gavà, una exposició itinerant que, per primera vegada, presenta una síntesi de les pràctiques funeràries a la prehistòria a Catalunya. Aquesta exposició vol ser una via d’aproximació al nostre passat a través de la riquíssima cultura material que ha perviscut de la prehistòria a Catalunya: l’arqueologia de la mort.

 

A la inauguració va assistir el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Rueda qui va elogiar el treball del Museu de Gavà i la projecció que abans d’inaugurar-se ja esta tenint la mostra: “Estem altament satisfets dels resultats d’aquesta exposició, que te l’èxit garantit durant els dos anys que viatjarà per diferents museus catalans”.

 

De la seva banda l’alcaldessa, Raquel Sánchez també va felicitar  “a tots els que l’han fet possible” i va agraïr la col·laboració dels museus de Catalunya aportant objectes, molts d’ells inèdits. Sánchez va assegurar que “exposicions com aquesta donen sentit a l’aposta decidida que fem en aquesta ciutat per la cultura” i va invitar tothom a que la visiti.

 

“La fi és el principi” és la primera exposició que fa un recorregut global sobre la mort a la prehistòria, des del neolític fins a l’edat del Ferro, al territori català. Comissariada per Pep Bosch i Mònica Borrel,l del Museu de Gavà, ha comptat amb un equip d’assessors científics format per 11 especialistes, entre arqueòlegs, antropòlegs i antropòlegs físics.

 

La mostra recull més de 300 peces originals de 19 museus catalans, 8 dels quals pertanyent a Arqueoxarxa. La selecció de peces és representativa territorialment, ja que mostra material d’Arreu de Catalunya, cronològicament i tipològicament, amb una diversitat d’objectes.

 

La mostra incorpora informació i objectes de troballes singulars recents, com les restes de la Sagrera a Barcelona, els enterraments de can Sadurní a Begues, les novetats de les necròpolis del Vallès i del Penedès, els sepulcres en mina de Gavà, el sepulcre megalític de Seró a la Noguera, la Cova de Montanisell, i tantes d’altres. Alguns d’aquests objectes són excepcionals i no estan exposats habitualment.

 

L’exposició es compon d’un preàmbul i una introducció que dóna pas a vuit àmbits temàtics i alhora cronològics. el visitant trobarà quatre recreacions de diferents tipus d’enterrament característics de la prehistòria.

 

La mostra manté un diàleg entre passat i present, i destaca l’epíleg en què, a partir de diversos vídeos de pràctiques funeràries contemporànies a diferents parts del món, es vol fer una reflexió sobre la mort i les pràctiques funeràries com a fet universal.

 

“La fi és el principi” es podrà visitar al Museu de Gavà fins al pròxim 5 d’octubre i és previst que itineri pels museus catalans fins a principis de 2018.

 

Sánchez i Ribas en el moment de la signatura del conveni.

Conveni per iniciar reformes al Centre Cultural de Gavà L’Ajuntament i la Parròquia de Sant Pere han signat un conveni de col·laboració per afrontar, ben aviat, la renovació de tot el sistema elèctric de l’edifici

Aquest dimecres l’Ajuntament i la Parròquia de Sant Pere han formalitzat un acord de col·laboració, segons el qual, ben aviat es començaran les obres de reforma de tot el sistema elèctric del Centre Cultural, uns treballs, que segons ha precisat Mossèn Xavier Ribas, rector i màxim responsable d’aquest equipament “esdevenen d’envergadura i urgents per temes de seguretat”. El projecte, segons ha explicat l’Alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, “es podrà fer gràcies a la subvenció atorgada per la Diputació de Barcelona i al treball fet en el seu dia, com a diputat, per l’ara tinent d’alcalde Ramon Castellano”. L’Alcaldessa considera que fer aquesta reforma "és important per mantenir en condicions aquest edifici tant històric i emblemàtic que ha donat, i dóna, aixopluc a moltes entitats”, i ha afegit que “la idea és que aquesta línia de col·laboració que ara arrenca amb la parròquia es refermi i continuï perquè aquest espai segueixi funcionant”.

 

El rector Xavier Ribas entén que “aquest conveni suposa l’inici d’una nova i engrescadora etapa per aquest centre que sempre ha lluitat per donar cobertura a col·lectius que treballen pel lleure i la cultura, i volem que aquest esperit sigui el que es mantingui i ens segueixi movent”

 

Ribas espera que “la col·laboració amb el consistori sigui profitosa i llarga” i que “aquesta reforma vagi seguida d’altres que en permetin recuperar un teatre ple d’història i encant”.

El Centre Cultural de Gavà, una institució depenent de la parròquia de Sant Pere, va ser fundat el 1952 per Àngela Roca, germana dels propietaris de l'empresa Roca Radiadors.

Un moment de la visita al Parc Arqueològic

La UAB i l’Ajuntament de Gavà creen una nova seu del campus d’arqueologia de la Universitat Les dues institucions signen un conveni de col·laboració per a la creació d’una seu del campus al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez Jiménez, i el rector de la UAB, Ferran Sancho, han signat avui un conveni de col·laboració per a la creació del Campus d'Arqueologia UAB de les Mines de Gavà. A l’acte de signatura, que ha tingut lloc al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà, també hi era present el vicerector de Relacions Institucionals i Territori de la UAB, Manel Sabés.

La Universitat Autònoma de Barcelona, a través del Departament de Prehistòria, manté col·laboracions amb l'Ajuntament de Gavà i el Parc Arqueològic de les Mines de Gavà en l'àmbit de la recerca des de l’any 1995 i de la docència dels estudis d'Arqueologia des de l’any 2011. Aquesta col·laboració es concreta en projectes de recerca conjunts i la realització de les pràctiques de camp del Grau d’Arqueologia, com en el desenvolupament de treballs arqueològics al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà, el desenvolupament d’estudis de materials arqueològics i la realització de diferents reunions especialitzades en l’àmbit de l’arqueologia prehistòrica.

Raquel Sánchez ha mostrat la seva satisfacció per la signatura d’aquest conveni de col·laboració. Per Sánchez “aquest conveni suposa reforçar el vincle entre la universitat i la ciutadania, el que ens permetrà fer aquesta transferència entre el coneixement i la societat”. Sánchez tanmateix ha recordat que “és a través d’aquesta col·laboració social que es posa en pràctica sobre el terreny aquest coneixement”.

De la seva banda, Ferran Sancho també ha parlat de la funció social de la Universitat alhora de fer la transferència de coneixement a través de diferents camins com ara la docència i la recerca. Sancho ha assegurat que està “encantat de poder signar aquest conveni entre dues institucions públiques donat que tant la Universitat com l’Ajuntament tenim una mateixa aspiració, la del servei a la nostra societat, i si es fa en col·laboració tots hi sortim guanyant, com a Universitat som partidaris de la cooperació per posar en marxa projectes”.

La creació del Campus d'Arqueologia UAB de les Mines de Gavà possibilitarà la investigació i el desenvolupament de treballs arqueològics, estudis de materials arqueològics i la realització de diferents reunions especialitzades en l’àmbit de l’arqueologia prehistòrica i del Patrimoni Cultural. D’altra banda, constituirà una eina essencial en la formació dels estudiants tant de grau com d’estudis de postgrau. La nova seu del campus pretén continuar així dinamitzant el patrimoni arqueològic del municipi per a la difusió dels resultats científics en els àmbits acadèmics i del públic general, tot contribuint així a promoure el Parc Arqueològic de les Mines de Gavà com a espai de referència en els diferents àmbits.

El conveni entre l’Ajuntament de Gavà i la UAB forma part d’una xarxa de convenis que “la Universitat té amb altres ajuntaments de tot Catalunya per tirar endavant campus arqueològics amb la intenció que la marca Campus UAB sigui una marca reconeguda arreu del territori per donar sentit a la missió de transferència que té la nostra institució”, hi ha conclòs Sancho. El campus permetrà la docència de camp de graus, màsters i doctorats impartits per la UAB en l'àmbit de l'arqueologia tant al jaciment com al Parc i al Museu. Així mateix, facilitarà les activitats de recerca i el desenvolupament científic en el camp de l'arqueologia i del patrimoni i estarà al servei de tota la comunitat científica nacional i obert a la col·laboració internacional en l'àmbit de la recerca.

Amb aquest conveni, l’Ajuntament de Gavà confirma el seu interès a promoure les activitats docents i de recerca al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà, que atorguen valor al patrimoni del municipi i contribueixen al desenvolupament econòmic, social i cultural del mateix. L’alcaldessa en aquest sentit ha recordat que “des del primer moment les institucions vam fer un esforç per posar el Parc Arqueològic a l’abast de la ciutadania i estem molt satisfets que aquest patrimoni que tenim a la nostra ciutat està reconegut i ha esdevingut un element d’identitat de Gavà”. La UAB pretén contribuir a la valorització del patrimoni cultural de Catalunya amb el reconeixement com a Campus Arqueològic de la UAB del treball dels seus grups d’arqueologia en diversos jaciments del nostre país.

Per altra banda, la UAB i l’Ajuntament de Gavà es comprometen a cerca i impulsar les vies més adients en cada cas per aconseguir el finançament necessari per a la realització de les diferents activitats acadèmiques i de recerca que estiguin incloses en el marc del Campus. En cas que, en el marc d’aquest conveni, es duguin a terme altres activitats i/o serveis no inclosos en el conveni que avui s’ha signat i que comportin contraprestacions econòmiques, aquestes actuacions i activitats addicionals hauran de ser formalitzades a través d’una addenda al present conveni i aprovades pels òrgans competents.

<< Inici < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

bannerpdf

Resum de l'any 2017

Resum de l'any 2017 (esports)

Històries de Gavà - Els cinemes d'abans

Minuts Musicals - Marc Grau - "Eden of love"

Cuinem a casa - Pastís de salmó

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.