Text de cerca: Resultats trobats: 1939
Etiqueta: Societat Ordre
Vídeo: J.A. Moreno

Òmnium Cultural exposa el seu full de ruta a Gavà La presidenta de l'entitat, Muriel Casals, va guiar aquest divendres una conferència. Prèviament però, va mantenir una trobada amb l'alcalde Joaquim Balsera a l'Ajuntament

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha estat aquest divendres a Gavà per presentar, en una conferència al casal de cultura American Lake, una conferència on es van exposar els objectius que es marca l'entitat al Baix Llobregat aquest 2013 i en l'àmbit nacional de cara al futur més proper. Muriel Casals també va analitzar la situació que viu el país tot precisant que "som una organització amb 32.000 socis, dels quals 1400 es troben en aquesta comarca i Gavà hi té un pes important". Per a Casals "en aquests moments en què el país es belluga és important discutir amb els companys que toca fer" i afirma que "si fa 50 anys l'objectiu principal era salvar la llengua ara ens toca treballar per accedir al ple domini de la nostra terra".

 

Abans de la conferència, Casals va mantenir una reunió amb l'Alcalde de Gavà Joaquim Balsera per reflexionar sobre aquestes inquietuds. Casals va manifestar  "un gran respecte pels ajuntaments perquè són els representants legítims de la població i nosaltres som una entitat cultural i volem col·laborar amb ells i de vegades, també empènyer perquè les coses es facin de la millor manera possible".

 

El regidor de cultura de l'Ajuntament de Gavà, Miquel Àngel Díaz, ha fet "una valoració molt positiva de la reunió" perquè "ens permet seguir amb la línia dibuixada des de l'alcaldia de treballar conjuntament  amb el voluntariat d'aquesta entitat en favor de la llengua, la cultura i l'educació en català. Per nosaltres aquest és un tema de ciutat i creiem que Òmnium va en la mateixa direcció".

Un total de 1.092 persones han visitat aquest cap de setmana el refugi

Prop de 1.100 persones han visitat aquest cap de setmana el refugi antiaeri Les jornades de lliure accés al refugi, redescobert l’any 2008 i recuperat per l’Ajuntament de Gavà, es repetiran el proper cap de setmana

Un total de 1.092 persones han conegut aquest cap de setmana un dels capítols més tristos de la història recent de Gavà: els bombardejos de 1938. Ho han fet a través de la visita del refugi antiaeri de la Rambla, reobert dissabte, i que durant tot el cap de setmana ha acollit jornades de portes obertes.

 

Durant tot el matí de dissabte van visitar el refugi antiaeri 250 persones, una xifra que va arribar a les 384 a les jornades de portes obertes de la tarda. Diumenge al matí, el nombre de visitants va apujar als 458. Segons la directora del Museu de Gavà, Mònica Borrell, “durant aquest primer cap de setmana de portes obertes la gran majoria dels visitants han estat veïns i veïnes de Gavà si bé també hi van accedir algunes persones de fora interessades a conèixer el refugi i que s’havien assabentat de la seva obertura al públic a través dels mitjans de comunicació”. Quant al tipus de públic, Borrell assegura que “ha estat molt heterogeni, de totes les edats. Han vingut moltes famílies formades per membres de diferentes generacions i també gent gran, que va viure la guerra”.

 

Quant a les impressions dels visitants, la directora del Museu extreu una valoració positiva: “Hi ha hagut molta gent que s’ha mostrat gratament sorpresa de poder entrar al refugi i de comprovar el seu bon estat de conservació, però també hi ha persones que n’han sortit emocionades, a les quals el record que suposa aquest refugi encara les colpeix”.

 

Les jornades de portes obertes es repetiran el proper cap de setmana: dissabte, 30 de març, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h, i diumenge 31 de març, de 10 a 14 hores. Aquests dies es mantindrà el mateix format de visita: un breu recorregut pel refugi i un tast dels muntatges audiovisuals.

 

El Refugi de la Rambla ocupa la part central del passeig des de l'estació del ferrocarril fins a la carretera Santa Creu de Calafell, i és un túnel de 124 metres de llargada que tenia una ramal que anava cap a les oficines de la Roca. El van fer els mateixos treballadors de la fàbrica sota les ordres del Comitè d'Empresa l'any 1938.

L’Ajuntament ha programat dues noves jornades de portes obertes.

Cap de setmana de portes obertes al Refugi antiaeri L’espai es podrà visitar dissabte i diumenge de 10 a 14 hores i també dissabte a la tarda de 17 a 20 hores

Per tal de donar a conèixer el Refugi antiaeri de la Guerra Civil de la Rambla de Gavà aquest cap de setmana l’Ajuntament ha programat dues noves jornades de portes obertes. D’una banda, dissabte, l’horari establert és de 10 a 14 hores i a la tarda de 17 a 20 hores.

 

El Refugi de la Rambla ocupa la part central del passeig des de l'estació del ferrocarril fins a la carretera Santa Creu de Calafell, i és un túnel de 124 metres de llargada que tenia una ramal que anava cap a les oficines de la Roca. El van fer els mateixos treballadors de la fàbrica sota les ordres del Comitè d'Empresa l'any 1938.

 

El refugi tenia tres entrades. La primera estava situada a la Rambla, cantonada amb la carretera de Santa Creu de Calafell. N'hi havia una altra a prop de l'estació i, finalment, la tercera estava situada darrere les reixes que tancaven les oficines de la Roca. Per a la seva construcció es van emprar tones de formigó per poder suportar la caiguda de bombes.

 

L'Ajuntament de Barcelona va distribuir manuals on es donaven instruccions per a la construcció de refugis. A Gavà tenim constància de l'existència de cinc refugis: el Refugi de la Rambla de Salvador Lluch, el Refugi del carrer del Centre (conservat en part i no accessible), el Refugi del carrer d'Àngel Guimerà (no conservat però si documentat), el Refugi de Serra i Balet (no conservat) i el Refugi del carrer de Santa Teresa (no conservat).

 

Passat aquest cap de setmana, el Refugi es podrà visitar cada primer diumenge de mes. Per demanar cita i aconseguir més informació es pot trucar al Museu de Gavà al 93 263 96 50.

Etiquetes: Cultura Gavà Societat
Vídeo: Marc Farré

 

Taller d’escriptura per a dones a Gavà La iniciativa, que ha començat aquest dilluns al SIAD, pretén promoure la participació de les dones en el concurs de novel·la Delta

El Premi Delta és un concurs literari per a dones biennal que organitzen els municipis del sud del Baix Llobregat i que, enguany, arriba a la seva setena edició. Per promoure’n la participació el comitè organitzador ofereix tallers d’escriptura per a dones a tots els municipis del Delta. A Gavà, les sessions que s’imparteixen al SIAD, han començat aquesta setmana i hi acudeixen una desena de persones. Segons explica la coordinadora del taller, Mónica Cano, “es pretén oferir eines per saber plasmar en forma de text literari la seva creativitat i fer-los perdre la por a mostrar allò que escriuen”.

 

Tot i que hi ha dones que ja havien tingut contacte anterior amb tallers d’escriptura literària, per a la majoria aquesta ha estat la seva primera vegada. Enguany, s’ha incrementat el nombre d’inscrites al taller, i per davant encara tenen 5 sessions més de dues hores de durada cadascuna.

Vídeo: Marc Farré/ Lluís Martínez

Tot a punt per al Festival Internacional de Titelles El certamen, organitzat per l’Ajuntament i la Fundació Xarxa d’Espectacles, se celebrarà a Gavà el cap de setmana de l’11 i el 12 de maig

Els dies 11 i 12 de maig, Gavà tornarà a omplir-se de màgia i il·lusió de la mà del Festival Internacional de Titelles, un certamen bianual que arriba a la 23a edició sota l’organització de l’Ajuntament de Gavà i la Fundació Xarxa d’Espectacles.

 

Grans i petits podran gaudir de les 23 propostes que presentaran 10 companyies de Catalunya (una d’elles de Gavà), 3 de França, 1 d’Andalusia i 1 del País Valencià ja sigui a l’aire lliure o en recintes tancats com l’Espai Maragall, La Casa Gran i el Museu de Gavà. Es tracta d’una mostra que l’any passat va celebra-se a modus de tast i que, enguany, torna amb l’objectiu, segons ha manifestat l’alcalde Joaquim Balsera, “de continuar, en el futur, tot i que adaptat a la nova realitat”. “Això implica un pressupost més ajustat, però sense perdre qualitat”, ha afegit el president de La Xarxa Jaume Amigó. Amigó, conscient que “més enllà d’una crisi, aquesta és la nova situació a la que ens haurem d’adaptar ara, i en el futur” ha dit que “s’ha optat per portar bons grups, amb propostes variades i originals, però més properes al territori”.

 

L’alcalde ha destacat “l’esperit de bona i entesa i col·laboració amb la xarxa que esdevé un bon un exemple de col·laboració amb la societat civil” i ha afegit que “l’Administració el que ha de fer es obrir les portes i els recursos.”

 

En aquest certament, el parc municipal de la Torre Lluc serà un dels principals escenaris, amb diferents espais per fer-hi les representacions. Un dels més espectaculars serà una carpa molt especial: la Yourte, una de les grans novetats d’aquesta edició, que acollirà els espectacles Ovni, de la Cia. The Farrés Brothers, i Le fil, de la companyia francesa L’Atelier des sognes. A l’Espai Central, la Companyia la Baldufa presentarà Nautilus. L’Espai Jardí acollirà els espectacles de Titelles Sebastià Vergés (El fantàstic Màgic d’Oz), de Galiot teatre (El Bavastell antic), i de la Cia. Teatre Imaginari (L’elefant i l’aranya).

 

A la Rambla (entre les places de Jaume Perich i de Josep Tarradelles), la Cia. Daniel Raffel ens presentarà La Cabane pepe, mentre que la plaça Major acollirà els espectacles de la Cia. Binixiflat amb Oiaraki, el castell dels ocells, i Xip Xap amb La veritable història dels tres porquets. A la plaça de la Pagesia es podrà gaudir d’El Circ del Núvols, de la Cia. De Puntentes, i de La filla del Sr. Bianchi, de la Cia. Brif Braf Bruf.

 

Funky l’olla, de Vatua l’Olla, Banda Forània, de Forani Teatre, i Zeppelin, de la Cia. La Baldufa seran els espectacles itinerants.

 

A aquests espectacles a l’aire lliure, s’afegeixen les representacions que acolliran l’Espai Maragall, La Casa Gran i el Museu de Gavà. Així, l’Espai Maragall es representaran L’embolic a la granja, de la Cia La Baldufa; el Carnaval dels animals, de Forani Teatre; Gramme d’Âme, de la Cie. Marie Luoise. Bouillonne, i El cel de la Jojó, d’Inspira Teatre. A La Casa Gran, trindrà lloc l’espectacle Xim, del Centre de Titelles de Lleida, i la sala d’actes del Museu: La casa del abuelo, de La Rous, i Titelles i Marionetes, de Lluerna Teatre. Quant a les entrades, es repartiran 1 hora abans de cada espectacle al punt d'informació del Festival, atès que hi haurà aforaments limitats segons espais.

 

Enguany cal destacar dues novetats. Una d’elles és la organització del debat Un Festival avui, per què. Divendres 10 de maig, la carpa Yourte del Parc de la Torre Lluch aplegarà destacats professionals del sector que reflexionaran sobre la utilitat, des de tots els punts de vista, d’un esdeveniment cultural. El ponents seran Jean Kaplan, director del Festival Marionnettissimo Migdia Pirineus; Antònia Sabartés, secretària General de l’Euroregió Pirineus Mediterrània; Ramon Molins, president de l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics; Enric Blasi, director del Festival Esbaiola’t de Valls d’Àneu; Agnès Saurat, cap del projecte Scena Centro; Ramon Simó, director del GREC, i Mònica Ruz i Maite Serrat, de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona. Balsera ha destacat aquest acte “perquè l’eix d’aquesta reflexió també s’ha de fer des del punt de vista de les ciutats” i ha recordat que “l’Espai Maragall ha estat un espai recuperat amb una inversió pública important i el seu dia ja es va fer l’oferiment dia al conseller de cultura per fer d’aquest indret un centre de nacional de producció de teatre infantil i juvenil. Volem apostar per aquesta especialització que ens permet continuar amb el nostre festival de titelles”.

 

Balsera considera també que és essencial que “la societat es vinculi amb la resta d’activitats culturals que té la ciutat. Sense cultura no hi ha societat ni construcció civilitzada de ciutats amables. La cultura és clau, i per això s’ha de valorar. Espero que durant aquests dies la gent gaudeixi dels espectacles” i ha conclòs refermant que “El festival de titelles és una tradició absolutament lligada a Gavà”.

 

El Festival Internacional de Titelles també homenatjarà la poetessa Joana Raspall amb motiu del seu centenari. Ho farà amb l’espectacle Amunt i avall amb Joana Raspall, a càrrec de la companyia l’Estenedor Teatre, adreçat a l’alumnat de Gavà. Hi haurà sessions dijous 9 i divendres 10 de 9.30 a 11 hores a la carpa Yourte de la Torre Lluc.

 

També la cloenda tindrà protagonistes de la ciutat. El grup de timbalers SonaQueTomba, creat l’any 2009 a Gavà, serà l’encarregat d’oferir el Final de Festa a la Torre Lluc.

Jaume Barberà, signant exemplars del seu llibre

El periodista Jaume Barberà presenta el seu nou llibre a Gavà El comunicador estarà aquest divendres, a les 19.30 hores, al local de l’Associació de Veïns del Centre, per parlar de “S’ha acabat el bròquil”

El popular periodista de la Televisió de Catalunya, Jaume Barberà, estarà aquest divendres a la nostra ciutat per presentar el se llibre “S’ha acabat el bròquil".

 

Segons l'autor, l'assaig parla de "periodisme, crisi, política i independència". El periodista –que des del seu programa, 'Singulars', va erigir-se en la veu dels indignats, al contrari dels pronòstics dels economistes oficials i que ha donat ressò a pensadors fora del comú, com la monja Teresa Forcades o el filòsof Emilio Lladó, analitza alguns dels problemes i conflictes que hi ha en la societat actual.

 

"Moltes coses han mort en aquesta crisi. Per això dic que s'ha acabat el bròquil. De nosaltres dependrà que el que ara mateix està naixent sigui més just, en tots els sentits", afirma Barberà.

 

L’acte a Gavà és a les 19.30 hores a la seu de l’associació de veïns del Centre situada al carrer de Salvador Lluch, numero 6.

Etiquetes: Cultura Llibres Societat
Vídeo: Josep A. Moreno

Conte contra l'homofòbia L’activitat s’ha fet aquest dimarts a la biblioteca Josep Soler i Vidal i es repetirà, aquest dijous a la tarda, a la Marian Colomé

Coincidint aquest dimecres amb la celebració del Dia de la Família i amb la commemoració, divendres del dia contra l’homofòbia, la biblioteca Josep Soler i Vidal ha acollit, aquest dimarts, una Hora especial del Conte dedicada a aquesta temàtica. La contacontes Gemma Pérez va ser l’encarregada de narrar als més petits la història de la Marina, una nena que pateix la prohibició del seus pares d’anar a casa del seu amic perquè té dues mares. Segons Pérez “amb relats com aquest volem que els petits creixin sense prejudicis amb la sexualitat, de manera subtil, parlant, sobretot, de les famílies. Volem que no els resulti estrany veure que un infant pot tenir dues mares o dos pares i que tampoc ho sigui més endavant l’homosexualitat”.

 

L’hora del conte especial, amb la història: “M’ho va dir la Lluna” es repetirà aquest dijous a la biblioteca Marian Colomé, a partir de les 18 hores.

Un dels moments de la Trobada.

Diumenge de castells a Gavà Tot i la pluja el bon ambient va regnar en la celebració, aquest diumenge, de la I Trobada de Castelleres de la Baronia de l’Eramprunyà

El Parc de la Torre Lluc ha acollit , aquest diumenge, la I Trobada de Castellers de la Baronia de l’Eramprunyà, una jornada en la qual, tot i la pluja, hi van prende part els Castellers de Gavà, els de Castelldefels, els de Viladecans i la colla dels Encantats de Begues. Es tractava d’una festa, que segons explicava Rosa Ferran, dels Castelleres de Gavà amb la qual "hem volgut estrènyer els llaços d’unió entre les colles d’aquesta zona i promoure la nostra activitat al Baix Llobregat per aconseguir fer difusió i nous integrants".

 

Durant la diada castellera d’aquest diumenge, la nostra colla va fer bàsicament, castells de 6 i va aconseguir carregar i descarregar amb èxit, per primera vegada, un 3 de 6. També van aixecar pilars.

 

Val a dir, que aquesta ha estat la primera actuació que els castellers de la nostra ciutat feien després del seu bateig oficial, el juny passat, durant la celebració de la Festa Major d’estiu . Ferran precisa que “durant el juliol es va seguir assajant i a l’agost ens vam aturar per vacances, perquè molta gent va marxar fora. Ara hem reprès les sessions a la Torre Lluc i quan comenci a fer fred ens traslladarem al rocòdrom de la piscina, que és l’espai que ens ha cedit l’Ajuntament fins que no trobem un lloc més adequat i definitiu”.

 

Ferran es mostra satisfeta per com evoluciona la colla i assegura que “arran de la presentació per Sant Pere hem aconseguit que se sumi més gent, sobretot joves amb gran entusiasme”.

El XXVIII Aplec de Gavà es farà aquest dissabte al parc de la Torre Lluc.

Gavà es prepara per acollir el XXVIII Aplec Sardanista La trobada, on hi participaran 3 cobles, canvia a partir d’ara de data i, enlloc de fer-se el 12 d’octubre, se celebra aquest dissabt

Amics de la Sardana de Gavà ultima els detalls de la celebració del seu esperat Aplec Sardanista, una trobada, que any rere any, i ja en farà 28, es viu a la nostra ciutat amb l’objectiu de reunir a dansaires d’arreu entorn una gran festa . Enguany la festa canvia de data, ja que habitualment se celebrava el 12 d’octubre, i estarà amenitzada per les cobles Ciutat de Cornellà, Ciutat de Terrassa i Maricel.

 

En l’Aplec, que començarà a les 16.30 hores es tocaran 22 sardanes. A l’igual que l’any passat, la novetat és que la vetllada s’estructurarà en 3 tres ballades, i això es tradueix, segons explica Francesc Lligades, “en què començarà la cobla Ciutat de Terrassa interpretant 8 sardanes i la que fa nou la tocaran conjuntament amb la Ciutat de Cornella, que després tocarà en solitari les 7 peces següents i la que fa 8 es farà conjuntament amb la següent cobla que cobrirà tot el tram final de festa”.

 

Les dues peces que les cobles interpretaran plegades seran: “Gavà, 25 anys d’aplec” i “l’Aplec de Gavà” Amb aquesta fórmula, segons Lligades, “hi ha un estalvi de pressupost que, amb les retallades que hem patit, ha calgut aplicar de totes, totes”.

 

El repertori, com és habitual, estarà estructurat amb sardanes “alegres i balladores”. A la mitja part, es faran les rifes amb diferents obsequis, i segons Lligades hi haurà “alguna dolça sorpresa”. Francesc Lligades explica que s’espera l’assistència d’entre 300 i 500 persones, i conclou amb l’esperança que “vingui molta gent i hi hagi molta festa”.

Etiquetes: Cultura Dansa Societat

Un dels moments de la festa de diumenge al parc de la Torre Lluc.

Matí de jocs per obrir la temporada d’espectacles infantils La festa que es va viure aquest diumenge al parc de la Torre Lluc va permetre als menuts divertir-se amb jocs mecànics, trencaclosques i autòmats de gran format

Espai (Maragall) en família ha presentat, aquest cap de setmana, la seva nova temporada amb propostes de teatre, música i dansa per a tota la família amb l’objectiu de seguir apostant per una programació d’arts escèniques estable i de qualitat. Els amics d’en Crusó, de Toe de Fusta, van obrir la temporada amb una jornada festiva en què petits i grans van poder gaudir d’una  gran varietat de jocs mecànics, trencaclosques i autòmats de gran format.

 

Entre les propostes programades, la més propera serà el 20 d’octubre amb el muntatge Paperipècia, de Marcel Gros, on el popular clown ens convida  gaudir del món dels somnis i de la màgia feta amb petites coses.

 

El 10 de novembre podrem arribaran els Teatre Mòbil, tres esbojarrats pallassos que ens faran riure amb Sense Solta, un espectacle ple de sorpreses amb el qual tornen als seus orígens més pallasso i que no deixarà indiferent a ningú.

 

El Cau de l’Unicorn serà l’encarregat de tancar la programació, el 24 de novembre, amb La Via Làctia, un espectacle ple de llum i titelles gegants, de gran bellesa visual i musical que ens parlarà  de temes com la diversitat, l’autoestima i les por.

Vídeo: Marc Farré

Gospel solidari per la Marató de TV3 L’Escola Bressol Guirigall va protagonitzar aquest concert al costat del grup BACtua Gospel choir aquest diumenge al Parc de la Torre Lluc

Aquest diumenge a la tarda l’Escola Bressol Guirigall ha volgut participar de les festes de Sant Nicasi amb un concert de gospel solidari destinat a la Marató de TV3. El grup BACtua Gospel choir va ser l’encarregat de pujar a l’escenari del Parc de la Torre Lluc, en una actuació, on van oferir un repertori basat en el clàssics d’aquest gènere en anglès però que també va incloure algunes nadales i temes en castellà.

 

Moltes persones van seguir aquest concert, la qual cosa va satisfer molt, no només als integrants del grup, que admetien que cantar a l’aire lliure els suposava “un repte”, sinó també a la pròpia llar d’infants que, tot i que encara no havien compatibilitzat la recaptació obtinguda, sí que van avançar que “amb els tallers i altres activitats que hem fet, també durant el cap de setmana hem aconseguit uns 300 euros. Estem molt contents”.

Cartell dels Pastorets Dansen

L’Esbart Brugués presenta “Els Pastorets Dansen” L’adaptació de la coneguda obra de Josep Maria Folch i Torres feta pels gavanencs barreja escenes de teatre amb les de dansa

L’Esbart Brugués posarà en escena aquest diumenge “Els Pastorets dansen”, la seva particular versió de la popular obra teatral de Josep Maria Folch i Torres. Com que es tracta d’un grup de ball, la seva aproximació al text és força personal. Així s’ha depurat el text i s’han introduït números de dansa que van intercalats amb les escenes de teatre.

El ball que s’executarà amb aquesta adaptació és, segons el grup, “interpretatiu, té molta mímica, i té a veure amb el que s’està explicant, no està deslligat de la història”.

 

La funció, que es podrà veure a l’Espai Maragall, començarà a les 18 hores. El preu de les entrades és de 8 euros, tot i que es poden adquirir a través de diferents vies amb descomptes de 3 euros si les localitats, que enguany son numerades, es compren anticipadament a llar d’infants Patufet, les peixateries Martí del Mercat del Centre i la Perruqueria Pilar del carrer del Centre. També es pot obtenir el descompte fent la petició a través d’un missatge privat al perfil a Facebook de l’Esbart Brugués. Els escolars, de P3 a sisè de primària també han obtingut un tiquet de descompte.

 

La taquilla de l’Espai Maragall s’obrirà a partir d’una hora bans de l’inici de l’espectacle.

Romandrà al Jardí del Museu els dies 2,3 i 4 de gener

El Mussolet ajuda els infants de Gavà a dir adéu al xumet L'activitat Pam i pipa al Xumet és una proposta que l'Ajuntament impulsa amb la col·laboració de la Companyia General del Foc.

El dijous 2, divendres 3 i dissabte 4 de gener de 2014, el Mussolet, personatge de la imatgeria festiva gavanenca, compartirà espai amb els carters reials al jardí del Museu. Allà recollirà els xumets de tots aquells infants que amb l'arribada d'un nou any han decidit abandonar aquest hàbit d'infantesa

Els nens i nenes que vulguin dir adéu al xumet només s'han d'apropar qualsevol d'aquests tres dies, de 17 a 20.30 hores, fins al campament dels carters reials i buscar al Mussolet, que s'estarà a l'entrada del Museu per recollir els xumets de tots aquells infants que decideixin que ja són prou grans com per seguir-lo utilitzant.-lo.

Amb tots els xumets que hagi recollit aquests dies, el Mussolet es farà un collaret que lluirà tant a la cercavila de Festa Major de Sant Pere com a la resta de sortides que faci al llarg de tot l'any.

El 28 de febrer arriba el rei Carnestoltes Totes les entitats i col·lectius que vulguin participar a la rua, amb o sense carrossa s’hi poden inscriure fins al 21 de febrer a l’Oficina d’A­tenció a la Ciuta­dania.

 

El Carnaval Tornaboda de Gavà ja es va acostant i la ciutat es prepara per donar la benvinguda al rei Car­nestoltes. Aquest arribarà per proposar-nos una setmana de rauxa i disbauxa el divendres 28 de febrer i no ens abandonarà fins al 5 de març.

Dins dels actes programats, el dissabte 1 de març a la tarda, hi haurà l’esperada Rua de Carnaval, que conclourà amb l’espectacle de l’intrèpid i esbojarrat Esparriot! Al­tres de les acti­vitats previstes per a tothom seran el Carnaval in­fantil i la ballada de la Tornaboda, el diumenge 2 de març, i l’enterrament de la sardina, el dimecres dis 5 de març. Aquests actes que es faran al parc municipal, són només una mos­tra del programa d’enguany.

Totes les entitats i col·lectius que vulguin participar a la rua, amb o sense carrossa s’hi poden inscriure fins al 21 de febrer a l’Oficina d’A­tenció a la Ciuta­dania. Les bases de participació es troben al web municipal, i també es poden recollir-les a la mateixa OAC. Per a qualsevol in­formació o consulta es po­den adre­çar al Departament de Cultura de l’A­­juntament (cultura@gava.cat).

 

Programació de Carnaval

 

Dijous 27 de febrerDijous Gras. Inici del Carnaval a la ciutat de Gavà. El Dijous Gras o Dijous Llarder, conegut també com el "dia de la truita", és tradició de menjar la truita amb botifarra. La més popular en aquestes dates és la botifarra d’ou. Aquest dia marca el tret de sortida de les festes de Carnaval, un temps d’excessos i disbauxa. La botifarra d'ou, que és la típica del Dijous Gras, du una mescla d’ous i carn i el color balla entre el blanquinós i el groguenc. Divendres 28 de febrer17.30 h. Arribó del rei Carnestoltes i del seu seguici. Des de la plaça de la Pagesia al parc de la Torre LlucPresentació dels personatges de la Tornaboda amb ball, música i animació pels carrers del centre de la ciutat. A l’arribar al parc de la Torre Lluc, Ball de la Tornaboda amb l’Esbart Brugués. Finalitzarem la tarda amb una xocolatada.Carnaval a La Casa GranMés informació a http://portaljove.gavaciutat.catDissabte 1 de març17.00 h Rua de Carnaval. Des de la plaça de J.M Batista i Roca. Concentració a la Rambla de Maria Casas a l’alçada de la plaça de J.M.Batista i Roca.  Recorregut: Rambla de Maria Casas - plaça de Josep Tarradelles – carrer dels Màrtirs del Setge de 1714 – carrer de Sant Pere – plaça de Jaume Balmes.A partir de les 18 h, Rua dancing show, a la plaça de Jaume BalmesFesta, ball i lluita de confeti amb la presència de l’espectacular Esparriot.Lliurament dels obsequis a les comparses participants i continuem la festa.22.30 h Ball i concurs de carnaval amb orquestra. Al pavelló Jacme MarchOrganitza: Associació Amics del Ball

Diumenge 2 de marçHora a determinar. Ball de la Tornaboda al Parc de la Torre Lluc amb l’Esbart Brugués. Seguidament ball de disfresses infantil amb grup d’animació.Hora a determinar. Trobada de colles de la Tornaboda de Gavà i Viladecans. Al centre de Viladecans17 h. Ball de carnaval per a la gent gran. Al pavelló Jacme March

Dimecres 5 de març17.30 h Dimecres de Cendra. Enterrament de la sardina, lectura del testament i acomiadament del rei Carnestoltes. Al parc de la Torre LlucEl Dimecres de Cendra és el dia de l’enterrament de la sardina i del senyor Carnestoltes, o el que és el mateix, el comiat de les festes de Carnaval. És una cerimònia que escenifica la fi del regnat el rei Carnestoltes. Abans de soterrar o cremar el seu protagonista, es llegeix en veu alta el seu testament entre els plors dels seus seguidors. Després es procedeix a l’enterrament o a la crema del Carnestoltes amb totes les característiques d’un ritual tradicional. En aquesta data hi havia la tradició de fer una sortida al camp a berenar. En el berenar s’hi menjaven sardines, que s’enterraven com a símbol del final de la festa.

Etiquetes: Cultura Gavà Societat

Sánchez i Blanco amb la directora del Marià Felip visitant l'exposició

Exposició de l’alumnat del Maria Felip Es tracta de l’activitat educativa “Fes click al teu barri” on els nois i noies han fet fotografies de Gavà que ara es poden veure a la Casa Gran

L’alumnat de l’escola d’educació especial Marià Felip de Gavà ha fet possible l’exposició fotogràfica “fes click al teu barri” que incorpora instantànies del nostre entorn i que ara es poden admirar en una de les sales polivalents de la Casa Gran. La mostra forma part de les activitats educatives del centre i segons ha precisat la seva directora, Guadalupe Carreras, “ha estat una experiència enriquidora que els permès posar-se en contacte amb l’entorn i amb la tècnica de la fotografia. Han emprat càmeres reflex i digitals i, en qualsevol cas s’han familiaritzat de seguida amb la tècnica i s’han divertit molt”, sobre el fet de poder veure exposats els treballs, Carreras admet que “els ha emocionat molt, no només a ells sinó a les seves famílies”.

 

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, qui també ha visitat aquesta exposició ha destacat la importància de l’activitat que, “més enllà de seu valor artístic té un gran valor pedagògic, perquè ha permès a aquests nois i noies treballar la seva creativitat i el seu esperit artístic”. Sánchez explica que “és molt important també que els equipaments com aquest es puguin posar al servei d’entitats, centres i ciutadania perquè es tracta d’espais públics que cal incentivar per fer ciutat”.

 

La tinenta d’alcalde d’Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament de Gavà, Emma Blanco, ha explicat que “la proposta s’encabeix en el marc de les activitats de la Carta Agenda dels Drets Humans i és interessant perquè es treballa a través de fotografies la seva mirada de la ciutat”. Blanco assegura que “ha estat adient fer extensiu aquest treball d’escola a la resta de la ciutat fent aquesta exposició en aquest equipament, que és de tots i totes, i que permet sumar les mirades plurals en la construcció de la ciutat de drets”.

Moment de la descoberta del plafó.

Homenatge a Joan Mitjans Amics del Museu ha dedicat enguany el seu “In Memoriam” al qui durant anys va ser president de l’agrupació fotogràfica Gavà inaugurant un plafó a la seu de l’entitat

Els Amics del Museu de Gavà han volgut retre homenatge a Joan Mitjans dedicant, l’In Memoriam d’aquest 2014, a la seva figura quan es compleixen 2 anys de la seva mort. L’acte, celebrat aquest dimarts a la recentment inaugurada seu de l’Agrupació Fotogràfica Gavà, entitat a la qual mitjans hi va estar estretament vinculat durant bona part de la seva vida, va ser l’espai on es va recordar la seva figura i es va descobrir un plafó dedicat a ell. Segons explica Ricard Cervera, president dels Amics del Museu, “amb aquest gest volem immortalitzar el seu record. En Mitjans va ser un dels personatges claus de la vida gavanenca i per això, hem vist oportú fer-lo protagonista instal·lant aquest plafó com a element que quedi per a la posterioritat”.

 

La seva família, també present en aquest acte, que va presidir l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, es va mostrar “profundament emocionada i agraïda per aquest gest”, que segons va expressar la seva filla, Àngela Mitjans, “al meu pare li hauria agradat moltíssim, sobretot en aquesta nova seu. Ell era un home molt actiu, sempre tenia il·lusió per fer coses. Estem molt contents”.

 

L’alcaldessa, Raquel Sánchez, assegurava que “es tracta d’un homenatge de justícia a un ciutadà entranyable, a una persona admirable i a un artista que va ser brillant”. Sánchez en destaca especialment “la seva vessant altruista i seu afany per fer activisme ciutadà” i sobre l’acte que qualificava “d’emotiu” assegura que “la col·locació del plafó és un gest simbòlic, però important, perquè serveix per immortalitzar el seu prolífic llegat que ja forma part del nostre patrimoni cultural”.

Xavier Moreno, president de l’Agrupació Fotogràfica Gavà, es mostrava “molt agraït a tothom” i “molt emocionat, perquè Mitjans, qui durant 30 anys va presidir l’associació i durant més de 50 en va ser soci ha estat l’ànima de la nostra Agrupació i era una persona entranyable. Cada recó de la seu conté detalls que han passat per les seves mans. En tenim un gran record”.

Més de 430.000 visites ha rebut el jacimet en aquests 20 anys

Celebració del 20è aniversari de l’obertura al públic de les mines prehistòriques Els dies 6, 7 i 8 el Parc Arqueològic acollirà un intens programa d’activitats

Les mines prehistòriques de Gavà l’explotació en galeria més antiga d’Europa amb 6.000 anys d’an­tiguitat, fa 20 anys que estan obertes al públic. Es van descobrir a principis de la dècada dels anys se­tanta del segle XX, com a conseqüència dels primers treballs per urbanitzar i edificar el barri de can Tintorer i el 2 d’octubre de 2003 es van obrir al públic.

 

Per commemorar aquesta efemèride s’ha elaborat un intens programa d’activitats. Els actes començaran aquest divendres, 6 de juny, a les 19 hores al Parc Arqueològic, amb la conferència El valor social de l’arqueologia. Vint anys de visites a les mines prehistòriques, a càrrec de Miquel Molist, catedràtic de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona. 

 

Dissabte 7, a partir de les 11, es farà una visita guiada a les excavacions de la mina 107 i 108, a càrrec dels alumnes del grau d’arqueologia de la UAB, que aquest mes estan fent pràctiques de camp en aquestes  mines. Es podrà conèixer de la seva mà com es fa el treball de camp, com es planifica una excavació, com es registren les dades... I per la tarda de 17 a 19 hores hi haurà una marató de jocs de taula, a càrrec de Trenca’t la Closca. Per al diumenge 8 de juny, a les 11, 12 i 13 h s’han organitzat sessions de planetari gratuïtes a la sala d’actes del Parc Arqueològic sota el títol El cel d’altres temps. Els astrònoms de les mines.

 

A més el dies 7 i 8 al matí hi haurà jornades de portes obertes al Parc. L’horari de dissabte és de 10 a 19 hores i diumenge, de 10 a 14,30 hores. Ambdós dies també hi haurà una demostració de tecnologia prehistòrica, a càrrec d’Arqueolític. De la mà d’arqueòlegs especialistes, es podrà reviure la vida a les mines de fa 6.000 anys.

 

Més informació i reserves al 93 263 96 50, a parcarqueologic@gava.cat i a www.patrimonigava.cat

Un dels moments de la festa.

Els Bastoners celebren la V Diada de la Colla La festa , celebrada dissabte, va ser un èxit i en ella hi van prendre part sis colles d’arreu de Catalunya

El Grup de Bastoners de Gavà valora positivament el desenvolupament de la  V Diada de la Colla celebrada aquest dissabte. La festa va començar amb un cercavila a la Plaça de Jaume Balmes, passarà pel carrer de Sant Pere recorrent l’Illa, va pujar per la Rambla i va cloure amb una ballada final al Parc de la Torre Lluch. “Per celebrar aquest cinquè aniversari també hem comptat amb la participació de la Companyia General del Foc i l’Associació de Veïns d’Àngela Roca, el que ens agrada molt”, explica la presidenta de Bastoners de Gavà, Esther Zamorano. Les colles que van participar amb els Bastoners de Gavà a la diada eren: Bastoners d’Esplugues, Bastoners de Vilafranca, Bastoners de Sant Adrià, Bastoners de Castelldefels, La Saca de Sitges, Bastoners del Raval. Per celebrar aquesta cinquena edició es va estrenar una cançó que no havien ballat mai abans: “Salt de plens”.

 

El Grup de Bastoners de Gavà és una associació sense afany de lucre que va néixer l’any 2008 per fomentar la cultura popular catalana a Gavà. Van ser apadrinats per la Colla de Bastons d’Esplugues i ells han batejat a la colla Els Bastoners de Sant Adrià. Actualment l’integren 22 balladores i balladors entre el grup dels adults del grup juvenil. La seu de l’entitat es troba al Centre Cultural.

 

Han actuat arreu de Catalunya i participen a la Trobada Nacional de Bastons de Catalunya, que enguany se celebrarà a Sant Adrià. A Gavà la propera actuació serà a la cercavila de Xerinolis de Festa Major.

Etiquetes: Cultura Societat

Durant el recorregut es va llegir un manifest.

La Flama del Canigó encén la foguera de Sant Joan a Gavà Un any més el foc vingut directament des del popular cim ha servit per fer cremar la foguera de la plaça Balmes on es va celebrar una gran revetlla

Gavà ha viscut novament, i amb intensitat, Sant Joan, amb música i festa a diversos barris de la ciutat. De la seva banda, i com ja és tradició d'es d'uns anys ençà, algunes entitats, com la Unió Muntanyenca Eramprunyà, l'Agrupament Escolta Roc del Migdia i Òmnium Cultural, amb la col·laboració del Club d'Atletisme Gavà, Amics del Museu, La Màquia, els Sonaquetomba, l’Esbart Bruguers i la colla de Castellers, els Grallers i el col·lectiu de la Mata de Joc van fer possible l’arribada a la ciutat de la flama del Canigó que, va partir de la Rambla i va fer un recorregut per diferents carrers, enmig dels quals es va llegir una manifest, per acabar a la plaça Jaume Balmes on es va encendre la foguera. La revetlla va continuar amb un sopar de germanor  i la música en directe del grup de folk RIU i del Dj Trabubu. Durant la festa també es van sortejar productes de la terra i

 

Marc Zurriaga, que és membre de la Comissió de la Flama del Canigó de Gavà, explica que “aquest és el tercer any que fem aquest acte, i això és senyal de la nostra voluntat de mantenir aquesta tradició, que te la seva dificultat perquè pujar al cim del Canigó la nit anterior i mantenir el foc encès tots el quilòmetres no és tasca fàcil. Tampoc resulta senzill posar d’acord a tantes entitats, però estem contents perquè ho hem aconseguit amb èxit”

 

Zurriaga assegura que “l’acte creix i es consolida. Cada vegada s’hi volen sumar entitats noves i nosaltres estem encantadíssims”, i precisa que “tot i que aquest acte no té afany polític, sinó que és un acte de reivindicació cultural, de la llengua i del país, indubtablement hi han connotacions vinculades a la realitat del moment”.

 

Màrius Serra presenta Plans de futur a la biblioteca Marian Colomé Una novel·la sobre l’esperança, per la qual ’autor va rebre el Premi Sant Jordi 2012

Marius Serra presentarà visitarà la Biblioteca Marian Colomé el dia 7 d’octubre, a partir de les 18.30 hores per presentar la seva obra Plans de futur.

L’obra de Màrius Serra recrea lliurement el peculiar entorn familiar del matemàtic figuerenc Ferran Sunyer, tetraplègic i autodidacte, que va assolir projecció internacional malgrat les limitacions físiques i els entrebancs de la universitat franquista. En aquesta història de família destaquen les dues cosines, Maria i Àngels Carbona, que li van dedicar la vida, i el pare absent, que va fugir de casa de manera inexplicable. Les dificultats i desgràcies que pateixen les famílies Sunyer i Carbona contrasten amb l’actitud positiva i vital del matemàtic tetraplègic i les dues cosines. L’acció transcorre entre la casa familiar a Sarrià i la casa d’estiueig empordanesa a Vilajoan. També hi ha incursions a Niça, Figueres i Cadaqués, on Salvador Dalí va fer un retrat de Maria Carbona que els acompanyarà la resta de les seves vides i que tindrà un paper en el desenllaç final de la novel·la. És una novel·la sobre l’esperança, per la qual Màrius Serra va rebre el Premi Sant Jordi 2012.

Marius Serra es va donar a conèixer l’any 1994 amb la novel·la Mon oncle. Estudiós i col·leccionista d’enigmes, jocs de paraula i tots els fenòmens de la ludolingüística, col·labora en programes de ràdio i televisió.

<< Inici < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

bannerpdf

Resum de l'any 2017

Resum de l'any 2017 (esports)

Històries de Gavà - Els cinemes d'abans

Minuts Musicals - Marc Grau - "Eden of love"

Cuinem a casa - Pastís de salmó

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.