Text de cerca: Resultats trobats: 3
Etiqueta: Universitat Autònoma de Barcelona Ordre

Díaz, atenent les explicacions de Clop

Cinquena campanya d’excavacions al Parc Arqueològic Mines de Gavà Alumnes de Grau d’Arqueologia de la UAB fan pràctiques al jaciment de Gavà

El Parc Arqueològic Mines de Gavà acull aquest mes de juny la cinquena campanya d’excavacions dels alumnes del Grau d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, fruit del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Gavà i el Departament de Prehistòria de la UAB. El regidor de Cultura i Esports en funcions, Miquel Àngel Díaz, afirma que “el Parc Arqueològic Mines de Gavà té un component de difusió de coneixements, però a banda de fer una oferta de divulgació i de dinamització cultural també fem recerca a través de la cooperació amb el món universitari, amb la UAB en aquest cas, amb qui tenim una línia de col·laboració molt consolidada que va més enllà d’aquesta campanya d’excavacions per part d’alumnes en pràctiques”.

L’any 2011 es van iniciar aquests treballs a l’entorn de les mines 107 i 108 situades en el recinte del Parc Arqueològic. Segons el conservador del Museu i director del treball de camp, Josep Bosch, “aquestes mines en què treballem les vam descobrir quan van construir el Parc i es van triar per fer les excavacions en pràctiques perquè estaven intactes, a un nivell superfície i permetia als alumnes començar des de zero. A banda d’això, era un lloc que oferia garanties de seguretat i d’estabilitat”. Bosch afegeix que “en aquests anys s’ha avançat prou tot i que el ritme de treball és lent perquè són alumnes que no han fet mai treball de camp i cal combinar l’excavació amb activitats didàctiques”. Així, a banda de l’excavació pròpiament dita, els alumnes duran a terme altres tasques com documentació, planimetria, dibuix i fotografia arqueològica, entre d’altres.

La campanya 2015 es duu a terme en dos torns, el primer va ser la setmana de l’1 al 5 de juny i el segon del 8 al 12 de juny. Xavier Clop, professor de Departament de Prehistòria de la UAB, explica que “en aquestes pràctiques ensenyem com s’organitza, com funciona i que es fa en una excavació d’arqueologia prehistòrica, és a dir, com hem de treball per recopilar tota la informació que ens permeti conèixer el màxim d’aspectes possibles de comunitats de les quals no tenim cap registre escrit”.

Les campanyes anteriors van permetre la delimitació de les estructures mineres existents en superfície i la detecció de nivells de re-emplenament, així com la localització dels primers materials arqueològics. Amb aquesta nova campanya s’està avançant en aquests àmbits d’estudi. “Anem trobant materials tant de les feines mineres com de les activitats quotidianes: restes d’ossos, fragments de ceràmica, una mica de variscita…, troballes habituals però que ens serveixen per contextualitzar molt la feina que estem fent”, afegeix Clop.

Aquesta campanya s'emmarca també en el projecte de recerca "Mines Prehistòriques de Gavà. Espai i temps, dinàmica evolutiva i caracterització mineralògica (2014-2017)" reconegut per la Generalitat de Catalunya i impulsat per l'Ajuntament de Gavà i la Universitat Autònoma de Barcelona. Així durant la primera quinzena d’agost hi haurà una excavació programada amb estudiants amb experiència en excavacions.

Un moment de la visita al Parc Arqueològic

La UAB i l’Ajuntament de Gavà creen una nova seu del campus d’arqueologia de la Universitat Les dues institucions signen un conveni de col·laboració per a la creació d’una seu del campus al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez Jiménez, i el rector de la UAB, Ferran Sancho, han signat avui un conveni de col·laboració per a la creació del Campus d'Arqueologia UAB de les Mines de Gavà. A l’acte de signatura, que ha tingut lloc al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà, també hi era present el vicerector de Relacions Institucionals i Territori de la UAB, Manel Sabés.

La Universitat Autònoma de Barcelona, a través del Departament de Prehistòria, manté col·laboracions amb l'Ajuntament de Gavà i el Parc Arqueològic de les Mines de Gavà en l'àmbit de la recerca des de l’any 1995 i de la docència dels estudis d'Arqueologia des de l’any 2011. Aquesta col·laboració es concreta en projectes de recerca conjunts i la realització de les pràctiques de camp del Grau d’Arqueologia, com en el desenvolupament de treballs arqueològics al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà, el desenvolupament d’estudis de materials arqueològics i la realització de diferents reunions especialitzades en l’àmbit de l’arqueologia prehistòrica.

Raquel Sánchez ha mostrat la seva satisfacció per la signatura d’aquest conveni de col·laboració. Per Sánchez “aquest conveni suposa reforçar el vincle entre la universitat i la ciutadania, el que ens permetrà fer aquesta transferència entre el coneixement i la societat”. Sánchez tanmateix ha recordat que “és a través d’aquesta col·laboració social que es posa en pràctica sobre el terreny aquest coneixement”.

De la seva banda, Ferran Sancho també ha parlat de la funció social de la Universitat alhora de fer la transferència de coneixement a través de diferents camins com ara la docència i la recerca. Sancho ha assegurat que està “encantat de poder signar aquest conveni entre dues institucions públiques donat que tant la Universitat com l’Ajuntament tenim una mateixa aspiració, la del servei a la nostra societat, i si es fa en col·laboració tots hi sortim guanyant, com a Universitat som partidaris de la cooperació per posar en marxa projectes”.

La creació del Campus d'Arqueologia UAB de les Mines de Gavà possibilitarà la investigació i el desenvolupament de treballs arqueològics, estudis de materials arqueològics i la realització de diferents reunions especialitzades en l’àmbit de l’arqueologia prehistòrica i del Patrimoni Cultural. D’altra banda, constituirà una eina essencial en la formació dels estudiants tant de grau com d’estudis de postgrau. La nova seu del campus pretén continuar així dinamitzant el patrimoni arqueològic del municipi per a la difusió dels resultats científics en els àmbits acadèmics i del públic general, tot contribuint així a promoure el Parc Arqueològic de les Mines de Gavà com a espai de referència en els diferents àmbits.

El conveni entre l’Ajuntament de Gavà i la UAB forma part d’una xarxa de convenis que “la Universitat té amb altres ajuntaments de tot Catalunya per tirar endavant campus arqueològics amb la intenció que la marca Campus UAB sigui una marca reconeguda arreu del territori per donar sentit a la missió de transferència que té la nostra institució”, hi ha conclòs Sancho. El campus permetrà la docència de camp de graus, màsters i doctorats impartits per la UAB en l'àmbit de l'arqueologia tant al jaciment com al Parc i al Museu. Així mateix, facilitarà les activitats de recerca i el desenvolupament científic en el camp de l'arqueologia i del patrimoni i estarà al servei de tota la comunitat científica nacional i obert a la col·laboració internacional en l'àmbit de la recerca.

Amb aquest conveni, l’Ajuntament de Gavà confirma el seu interès a promoure les activitats docents i de recerca al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà, que atorguen valor al patrimoni del municipi i contribueixen al desenvolupament econòmic, social i cultural del mateix. L’alcaldessa en aquest sentit ha recordat que “des del primer moment les institucions vam fer un esforç per posar el Parc Arqueològic a l’abast de la ciutadania i estem molt satisfets que aquest patrimoni que tenim a la nostra ciutat està reconegut i ha esdevingut un element d’identitat de Gavà”. La UAB pretén contribuir a la valorització del patrimoni cultural de Catalunya amb el reconeixement com a Campus Arqueològic de la UAB del treball dels seus grups d’arqueologia en diversos jaciments del nostre país.

Per altra banda, la UAB i l’Ajuntament de Gavà es comprometen a cerca i impulsar les vies més adients en cada cas per aconseguir el finançament necessari per a la realització de les diferents activitats acadèmiques i de recerca que estiguin incloses en el marc del Campus. En cas que, en el marc d’aquest conveni, es duguin a terme altres activitats i/o serveis no inclosos en el conveni que avui s’ha signat i que comportin contraprestacions econòmiques, aquestes actuacions i activitats addicionals hauran de ser formalitzades a través d’una addenda al present conveni i aprovades pels òrgans competents.

Diaz ha volgut conèixer de primera mà les excavacions.

Estudiants universitaris fan recerca al Parc Arqueològic Per sisè any, un grup d'alumnes del grau d’arqueologia de l’Autònoma fan pràctiques durant uns dies excavant a les nostres mines neolítiques

Estudiants d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona fan treball de de camp aquests dies al Parca de les Mines Neolítiques de Gavà. Des de dilluns, i fins aquest divendres, un total de 14 joves tenen l’oportunitat de posar en pràctica aquells coneixements teòrics adquirits durant el curs. Segons el doctor en prehistòria de l’UAB, Xavier Clop, “aquesta és una bona forma d’aprendre l’ofici emprant les eines pertinents i aplicant amb cura el seu ús. De moment hem trobat material dels segles XVI i XVII que podrien estar relacionats amb la Masia de can Tintorer i ocres i petites restes de variscita de l’època de la prehistòria”.

 

Clop precisa que “amb aquestes pràctiques els alumnes aprenen, per exemple, a detectar i seguir un sediment o distingir la ceràmica de la terra. A la vegada, fem petits tallers per aprendre a fer documentació del treball de camp o de dibuix de seccions. Ho intentem aprofitar al màxim”

El tinent d’alcalde de l’àmbit de Benestar i Acció Social, Miquel Àngel Diaz, assegura que “aquest projecte és important perquè amb aquesta col·laboració amb la Universitat es permet promoure el Parc, no només com un espai de divulgació del nostre passat prehistòric sinó com un espai de recerca i a la vegada es contribueix a la formació dels joves com a arqueòlegs”.

 

El conservador del Museu de Gavà, Pep Bosch, explica també que “aquesta relació es molt profitosa per poder seguir mantenint aquestes excavacions”.

 

La setmana vinent, un altre grup de prop de 10 joves faran també excavacions durant una setmana a l’entorn de les mines 107 i 108.

 

bannerpdf

Resum de l'any 2017

Resum de l'any 2017 (esports)

Històries de Gavà - Els cinemes d'abans

Minuts Musicals - Marc Grau - "Eden of love"

Cuinem a casa - Pastís de salmó

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.