Text de cerca: Resultats trobats: 143
Etiqueta: Exposicions Ordre

 

Exposició de pintura de la Gent Gran Es tracta d'una mostra col·lectiva que es pot visitar fins a finals de gener al Casal Municipal de Can Tintorer de Gavà

Coincidint amb la celebració de Sant Nicasi a la nostra ciutat, el Casal Municipal de la gent gran de Can Tintorer acull una exposició de pintura col·lectiva en la que hi han participat 24 usuaris i usuàries dels tallers de pintura del Programa municipal d'activitats adreçades a les persones grans de Gavà.

Aquesta exposició recull una trentena d'obres de l'últim curs de pintura que es va iniciar al mes d'octubre i que ha conclòs aquest mes de desembre. Aquí hi han pres part persones que ja fa anys que pinten, així  com d'altres que han entrat al món de la pintura més recentment.

Tots ells però, fan aquesta activitat per passar-ho bé i per mantenir-se actius. Per a la majoria, les classes de pintura són un dels moments més esperats de la setmana i una eina per fer realitat les seves il·lusions.

La inauguració va anar a càrrec de l'Alcalde, Joaquim Balsera. La tinenta d'alcalde de l'àmbit de Serveis a la Persona de l'Ajuntament de Gavà,  Apolonia Herrera, va lloar "l'art i entrega dels participants" i va mostrar-se molt "satisfeta de la la vitalitat i empenta de la gen gran de Gavà que participa en moltes activitats".

Aquesta és la segona mostra que ha fet enguany  la gent gran de Gavà  i es podrà visitar alCasal fins el proper 31 de gener.

La ciutadania pot enviar fotografies fins el 5 de febrer

Fotografies, poemes, conferències, contes i ball per recordar la nevada de 1962 Durant els mesos de gener i febrer es duran a terme activitats complementàries a l'exposició "Gavà 1962. L'any de la nevada"

El Museu de Gavà acull fins el 3 de març la mostra que ens recorda que va passar, com van viure i com va afectar la nevada de fa 50 anys la ciutat i als seus habitants, prop d'uns 15.000 en aquella època. Coincidint amb el període en què romandrà oberta l'exposició s'han organitzat diferents activitats en les dues biblioteques i altres equipaments municipals en què la participació ciutadana és, com sempre, peça clau.

Aixi fins els 5 de febrer amb el lema La nevada de la meva vida es demana a les persones que van viure la nevada del 62 a compartir la seva vivència portant una fotografia a la Biblioteca Josep Soler Vidal o explicant-la al Facebook de la biblioteca (esdeveniment: La nevada de la meva vida).

Entre tots els que hi participen, se sortejarà un lot de llibres i un abonament anual per al Parc Arqueològic Mines Prehistòriques de Gavà.

Una altra activitat que es perllongarà fins el 23 de febrer és Poemes nevats. La Biblioteca Marian Colomé exposarà aquells poemes que gavanencs i gavanenques enviïn parlant de la neu.

Però a més s'ha programat per al dijous 24 de gener de 2013, a les 19.30 h al Museu de Gavà la conferència Canvis i mobilització social als anys seixanta. El despertar de la ciutadania a càrrec de José Fernández i Elionor Sellés. Aquests historiadors i experts coneixedors de la història més recent ens aproparan al Baix Llobregat dels anys seixanta, al context econòmic i polític i els moviments socials que es produeixen en oposició al règim franquista.

Setmanes després, el 14 de febrer, i també al mateix lloc i hora tindrà lloc la xerrada col·loqui Records dels anys 60 que permetrà reviure el Gavà de fa cinquanta anys a partir del record de gavanencs i gavanenques.

Per altra banda, algunes de les activitats habituals de les biblioteques, com les hores del conte, exposicions bibliogràfiques i els clubs de lectura, tindran com a fil conductor el tema de la nevada i l'any 1962.

Fi de festa al jardí del Museu

El colofó a tota aquesta programació es posarà amb una festa de cloenda amb balls i ritmes dels 60. En aquella època el ball social amenitzat per orquestres era una de les principals distraccions. En festes majors o sales, joves i adults ballaven al ritme de pasdobles, valsos, foxtrots i bugui-buguis. Al jardí del Museu gaudirem d'una demostració a càrrec de Gavadance i tothom podrà posar a prova les seves habilitats. Serà diumenge 24 de febrer de 2013, a partir de les 12 h

Vídeo: Marc Farré

L'exposició "Dones" reflexiona sobre el paper de les dones en l'art i en reivindica la seva visibilitat La mostra es va inaugurar dimarts 12 a la Biblioteca Josep Soler Vidal i es pot visitar fins el proper 29 de març

L'exposició "Dones" és un dels punts més importants de tot el programa del Març Violeta i es va inaugurar dimarts 12 a la sala d'exposicions de la Biblioteca Josep Soler Vidal. Es tracta d'una mostra artística a càrrec de membres de l'Associació d'Artistes Plàstics de Gavà que pretén reflexionar sobre el paper de les dones en la història de l'art. Emma Blanco, que és tinenta d'alcalde d'Igualtat i Ciutadania de l'Ajuntament de Gavà, destaca que aquesta exposició pretén "expressar diferents maneres de ser dona, diferents maneres de sentir de les dones". Blanco també ha recordat que amb aquesta exposició es pretén aportar "una visió històrica que permeti veure on hem arribat avui i el que ha costat arribar a que les dones també puguin expressar a traves de l'art el ser dona", i entén que també hauria de poder servir per "marcar aquelles línies de futur per les quals construïm aquests projectes i treballem la ciutat amb l'objectiu d'aconseguir una igualtat plena en aquestes ciutats del segle XXI on reivindiquem els drets humans".

 

En relació a aquest objectiu principal de veure quin ha estat el paper de la dona en l'art, la historiadora de l'art Emma Fernández va oferir una introducció parlant de la dona en l'art a la segona meitat del segle XIX, que és un moment molt significatiu ja que és llavors quan un conjunt de dones artistes irrompen en el terreny de l'art, fins aquell moment exclusivament masculí, i esdevenen artistes professionals. Fernández va intentar amb aquesta xerrada donar una perspectiva històrica i de fet volia "visibilitzar no només la lluita de moltes artistes per obrir-se camí en el món de l'art sinó visibilitzar-les també a elles mateixes perquè moltes vegades en els discursos històrics oficials ens oblidem de mencionar la participació femenina". Fernández, doncs, va utilitzar el seu discurs per tal de "posar nom i donar veu a algunes artistes importants de casa nostra que han estat oblidades o silenciades per la història de l'art".

 

En aquesta exposició, cada artista ha intentat reflectir el que li transmet el Març Violeta. Neus Pino, que és presidenta de l'Associació d'Artistes Plàstics de Gavà, ens explica en relació a les obres pictòriques que "hi ha molta varietat d'estil en aquesta exposició perquè no hem donat cap directriu concreta, i per tant hi ha una mica de tot, hi ha des d'acrílics fins a olis, estils més conceptuals o més realistes o més simbòlics, cadascú ha reflectit el que li transmet aquest dia". Alguns dels artistes gavanencs han treballat la part més ètnica de la dona treballadora, per exemple, i d'altres s'han centrat en les emocions de la dona. Pel que fa a les escultures "hi ha de realistes i també alguna avantguardista, des de dones molt figuratives o estilitzades fins a les que representen cóm és una dona, tal qual".

 

L'exposició "Dones" es pot visitar a la Biblioteca Josep Soler Vidal fins el proper 29 de març.

Les exposicions dels bombardejos es poden visitar al Museu de Gavà

Dues exposicions commemoren el 75è aniversari dels bombardejos Les mostres es poden visitar al Museu de Gavà fins el 5 de maig

Sota el títol “Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardejos a la població civil i les infraestructures catalanes”, es poden visitar, al Museu de Gavà, dues exposicions que coincideixem a l’obertura del Refugi de la Rambla. Ambdues exposicions són una proposta del Memorial Democràtic per commemorar els 75 anys del bombardejos sobre la població civil catalana durant la Guerra Civil espanyola.

Les exposicions conceben aquesta guerra com un conflicte que estableix un nou model d’enfrontament bèl·lic en què la reraguarda es converteix en front de guerra i la població civil en blanc de l’enemic a causa de la presència decisiva de l’aviació. També pretén posar de manifest els valors ciutadans i les múltiples mostres de resistència i solidaritat que la població civil oferí mitjançant per exemple, la construcció de refugis.

 

L’espai Catalunya bombardejada, aborda els bombardejos sobre tot Catalunya, amb especial atenció a les ciutats referents de la massacre, com són Barcelona, Lleida, Granollers, Tarragona, Reus i Figueres.

 

El segon espai, Bombardejos a les centrals hidroelèctriques, està dedicat a un episodi poc conegut però de gran transcendència: els bombardejos sobre les centrals hidroelèctriques amb l’objectiu de paralitzar la industria catalana. En aquest espai, el visitant, pot adonar-se, passejant pels tres àmbits que la conformen, de fins a quin punt els centres catalans de producció d’energia van convertir-se en blanc de l’aviació feixista.

 

Les dues exposicions poden visitar-se fins el proper 5 de maig.

Vídeo: Juanjo Carrasco

El Museu acull dues exposicions sobre els bombardejos de la Guerra Civil Les mostres, que es poden visitar fins el 5 de maig, s’han muntat coincidint amb la commemoració del 75è aniversari de l’efemèride

Sota el títol “Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardejos a la població civil i les infraestructures catalanes”, es poden visitar, al Museu de Gavà, dues exposicions que s’han muntat coincidint amb l’obertura del Refugi antiaeri de la Rambla. Ambdues exposicions són una proposta del Memorial Democràtic per commemorar els 75 anys del bombardejos sobre la població civil catalana durant la Guerra Civil espanyola.

 

Les exposicions conceben aquesta guerra com un conflicte que estableix un nou model d’enfrontament bèl·lic en què la reraguarda es converteix en front de guerra i la població civil en blanc de l’enemic a causa de la presència decisiva de l’aviació. També pretén posar de manifest els valors ciutadans i les múltiples mostres de resistència i solidaritat que la població civil oferí mitjançant per exemple, la construcció de refugis.

 

L’espai Catalunya bombardejada, aborda els bombardejos sobre tot Catalunya, amb especial atenció a les ciutats referents de la massacre, com són Barcelona, Lleida, Granollers, Tarragona, Reus i Figueres.

 

El segon espai, Bombardejos a les centrals hidroelèctriques, està dedicat a un episodi poc conegut però de gran transcendència: els bombardejos sobre les centrals hidroelèctriques amb l’objectiu de paralitzar la industria catalana. En aquest espai, el visitant, pot adonar-se, passejant pels tres àmbits que la conformen, de fins a quin punt els centres catalans de producció d’energia van convertir-se en blanc de l’aviació feixista.

 

Les dues exposicions poden visitar-se fins el proper 5 de maig.

 

 

Entrevista a Ràdio Gavà
Vídeo: Josep A. Moreno

Un exposició recull la visió de 40 artistes sobre Gavà de dia i de nit La mostra que es podrà visitar fins el 24 d’abril a la biblioteca Josep Soler Vidal està impulsada per la escola Belles Arts Francisco Valderrama

“Gavà de dia i de nit” és el títol de l’exposició protagonitzada per 40 alumnes de l’escola Belles Arts Francisco Valderrama, d’entre 14 i 70 anys, que han plasmat en les seves obres racons de la ciutat tant actuals como de fa anys.

 

L’exposició es va començar a idear fa tres anys i ara s’ha pogut fer realitat. El resultat ha estat del tot satisfactori, des d’un punt de vista artístic però també sentimental, reconeix Araceli Carreño, directora de Belles Arts Francisco Valderrama:“Aquesta exposicó és com una mica d’homenatge d’una escola que porta 32 anys en aquest poble, donant art, donant artistes perque molts artistes que es poden guanyar la vida han sortit de la nostra escola. En definitiva fer un petit homenatge al poble al que pertanyent”.

 

A l’exposició, que consta de 40 quadres es reconeixen els racons més emblemàtics de la ciutat com poden ser el Museu, tant la façana com el jardí, l’escultura de la pagesa, l’illa de vianants, la Rambla, però també escenes quotidianes de fa uns anys i dels diferents llocs on ha estat ubicada l’escola. 

 

Els artistes han escollit tècniques i formats molt diversos. El resultat és una exposició on predomina el realisme però on també esta present l’abstració i també les tècniques més modernes. “El que intentem des de la nostra escola sempre és donar les eines perquè després l’alumne sigui capaç de desenvolupar el que ell vol fer. Si preten fer un hiperrealisme pugui fer-ho i si vol fer una abstració la pugui fer i si vol jugar amb tècniques alternatives pugui fer-ho. És a dir tenir tot el ventall. Des de les possibilitats de tècniques més tradicionals fins arribar a tècniques molt novedoses”, argumenta Araceli Carreño.

 

Miquel Àngel Díaz, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Gavà, va ser-hi present a la inauguració de l’exposició i va valorar molt positivament la mostra i la implicació del professorat i l’alumnat, així com el lloc triat. “Fem una valoració molt positiva pel fet que s’exposi en aquesta sala, una sal de la biblioteca pensada per allotjar art però també per promocionar als valors i la creativitat de la gent de la ciutat”.

 

Gavà de dia i de nit es podrà visitar fins el 24 d’abril a la biblioteca Josep Soler Vidal.

Balsera durant la seva visita a l'exposició

Els alumnes de l’escola Valderrama plasmen la seva visió de Gavà La mostra, titulada “Gavà de dia i de nit” està formada per 40 quadres i es pot visitar, fins el 24 d’abril, a la biblioteca Josep Soler i Vidal

La biblioteca Josep Soler i Vidal acull aquests dies l’exposició “Gavà de dia i de nit” protagonitzada per 40 alumnes de l’escola Belles Arts Francisco Valderrama, d’entre 14 i 70 anys, que han plasmat en les seves obres racons de la ciutat tant actuals como de fa anys.

 

La mostra presenta obres on es poden reconèixer alguns dels racons més emblemàtics de la ciutat com poden ser el Museu, tant la façana com el jardí, l’escultura de la pagesa, l’illa de vianants, la Rambla, però també escenes quotidianes de fa uns anys i dels diferents llocs on ha estat ubicada l’escola. L’Alcalde, Joaquim Balsera, ha felicitat als participants i al centre per una exposició que ha qualificat d’“impressionant” perquè “a través d’ella tenim una visió àmplia de la ciutat en una sala ideada precisament per acollir aquest tipus de mostres, no nomes d’artistes consagrats sinó també de persones que desenvolupen les seves inquietuds artístiques” i ha convidat tothom a visitar-la perquè “val la pena”.

 

L’exposició es va començar a idear fa tres anys i ara s’ha pogut fer realitat. El resultat ha estat del tot satisfactori, des d’un punt de vista artístic però també sentimental, reconeix Araceli Carreño, directora de Belles Arts Francisco Valderrama: “Aquesta exposició és també un homenatge a una escola que porta 32 anys en aquest poble, donant art i artistes” i admet que “molts creadors que ara es guanyen la vida pintant han sortit de la nostre centre”.

 

“Gavà de dia i de nit” es podrà visitar fins el 24 d’abril a la biblioteca Josep Soler Vidal.

El concurs estatal de fotografia arriba a la seva quaranta-cinquena edició.

Concurs fotogràfic de la Fira d’Espàrrecs L’Agrupació Fotogràfica Gavà ha organitzat la 45ª edició del certamen que té com a tema “els espàrrecs i l’agricultura”

L’Agrupació Fotogràfica de Gavà ha obert el termini per participar en el concurs estatal de fotografia. El tema és “Els espàrrecs i l’agricultura”. Les obres han de ser inèdites a Gavà. La mida de la fotografiés és lliure però cal que estiguin muntades sobre un suport rígid d’un gruix no superior als tres mil·límetres i de 30x40 centímetres en posició vertical. La col·lecció ha d’estar formada per dues fotografies: Una sobre l’espàrrec i una segona sobre l’agricultura.

 

El concurs estatal de fotografia arriba a la seva quaranta-cinquena edició. El certamen, que ja és tot un clàssic atorga quatre premis i les fotografies premiades s’exposen en el marc de la Fira d’Espàrrecs de Gavà.

 

El concurs atorgarà un premi de 250 euros a la millor col·lecció, que en l’apartat social serà de 100 euros, i dos de 200 euros per cadascuna de les millors fotos d’espàrrecs i agricultura, respectivament. En el cas dels premis socials aquests guardons seran de 70 euros.

 

El termini de presentació d’obres s’allargarà fins el 19 d’abril. Les obres es poden lliurar al Casal Municipal de Cultura American Lake o bé a l’apartat de correus 89. Un jurat format per tres persones de reconeguda vàlua fotogràfica i designades per la Federació Catalana de Fotografia emetrà el veredicte el 21 d’abril. Les obres s’exposaran a la biblioteca Josep Soler i Vidal els dies 27 i 28 d’abril.

Vídeo: Juanjo Carrasco

La transformació de Gavà vista a través d'una exposició fotogràfica Una iniciativa de les regidories de barri i del Centre d'Història de la Ciutat amb la col·laboració de l'Agrupació Fotogràfica de Gavà

Érem i som és el títol de l'exposició fotogràfica que es pot visitar al Centre d'Història de la Ciutat i que dóna una visió de com ha canviat Gavà. "La transformació és evident i l'hem fet entre tots, no és sol merit dels qui heu decidit que governin aquesta ciutat, dels qui ens dediquem amb aquesta passió a governar-la", va dir l'alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, durant la inauguració de la mostra promoguda per les regidories de barri i el Centre d'Història de la Ciutat amb la col·laboració de l'Agrupació Fotogràfica de Gavà.

 

A les imatges queda palesa aquesta transformació de Gavà que ha passat de ser un poble agrícola a una ciutat "de 40.000 habitants que amb els projectes de desenvolupament per als propers anys arribarà als 50.000. Hem fet i continuarem fent aquest creixement amb respecte per l'entorn i sense perdre la identitat", va afegir l'alcalde. Balsera va animar als presents a l'acte i per extensió a tota la ciutadania "a continuar treballant junts" i a "fer el que tots volem i sabem fer: estimar Gavà perquè la ciutat sigui cada dia millor".

 

L'exposició, la primera promoguda "per les regidories de barri, les més recents institucions que hem incorporat per garantir la proximitat de l'administració local amb la ciutadania" va remarcar l'alcalde, és important perquè "és bo que la memòria no es perdi  mai i que les coses s'han transformat amb esforç i que aquest esforç val la pena continuar-ho en el futur".

 

El regidor del barri del Centre, Germán Agustí va agrair "la col·laboració de tota la gent que ha aportat fotografies per l’exposició ", una mostra que el fa sentir d’una banda "enyorança" i de l’altra "demostra el gran canvi de Gavà, un poble del que tots ens sentim orgullosos".

 

Un sentiment semblant va expressar Maria Rosa Estapé, veïna del barri que ha aportat les seves vivències i imatges:"Gavà ara fa goig, trobo que el poble ha guanyat moltíssim, sempre hi ha alguna cosa que no agrada però no és res comparat amb tot lo bo".

 

En els propers mesos es faran exposicions semblants en altres barris de la ciutat.

El Museu de Gavà acull, fins el 5 de maig, ambdues mostres

Últims dies per visitar les dues exposicions que commemoren els 75 anys dels bombardejos Gavà va patir el primer bombardeig el 16 de març de 1938 que va costar la vida a 7 persones

Fins el 5 de maig es poden visitar al Museu dues exposicions sota el títol “Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardejos a la població civil i les infraestructures catalanes”. Es tracta d’una proposta del Memorial Democràtic per commemorar els 75 anys del bombardejos sobre la població civil catalana durant la Guerra Civil espanyola.

 

Ambdues exposicions pretenen arribar a concebre la Guerra Civil espanyola com un conflicte que, a causa de la presència decisiva de l’aviació, estableix un nou model d’enfrontament bèl·lic en què la rereguarda es converteix en front de guerra i la població civil, en blanc de l’enemic. També pretén posar de manifest els valors ciutadans i les múltiples mostres de resistència i solidaritat que la població civil va oferir mitjançant, per exemple, la construcció de refugis.

 

L’espai “Catalunya bombardejada”, aborda els bombardejos sobre tot Catalunya, amb especial atenció a les ciutats referents de la massacre: Barcelona, Lleida, Gra­no­llers, Tarragona, Reus i Figueres.

 

El segon espai, “Bombardejos a les centrals hidroelèctriques”, està dedicat a un episodi poc conegut, però de gran transcendència: els bombardejos sobre les centrals hidroelèctriques amb l’objectiu de paralitzar la in­dustria catalana. En aquest espai, el visitant pot adonar-se passejant pels tres àmbits que la conformen de fins a quin punt els centres catalans de producció d’energia van convertir-se en blanc de l’aviació feixista.

 

Els bombardejos sobre Gavà

 

Com escriu Assumpció Gabernet, responsable de l’Arxiu Municipal de Gavà en el blog del Centre d’Història, a partir de març de 1937 es van iniciar els bombardejos aeris sobre la ciutat de Barcelona. Els atacs provenien fonamentalment de l’aviació italiana i, en menor mesura, dels alemanys de la Legió Còndor i de l’aviació franquista.

 

A Gavà, com en altres poblacions, mentre la població no va ser bombardejada no es va tenir plena consciència que s’estava en guerra. A l’inici, quan la ràdio avisava del perill de bombardeig i l’enllumenat públic s’apagava, la gent anava cap al pont dels Rierals per presenciar “l’espectacle” que suposava sentir i veure Barcelona bombardejada a la nit, amb els focus dels antiaeris de Montjuïc buscant avions enemics. Després, quan els avions se n’anaven i l’enllumenat s’encenia de nou, tothom tornava a casa.

 

Cap a la primavera de 1938, Franco preparava la batalla de l’Ebre i va ordenar l’ofensiva sobre la rereguarda catalana. Va ser aleshores quan Gavà va patir el primer bombardeig: el 16 de març de 1938. Aquell dia van morir set persones i a la veïna població de Viladecans va caure una bomba a la masia de can Sellarès, que va costar la vida a tres membres de la mateixa família.

 

Les víctimes gavanenques van ser Josefa Adam Morena, de 53 anys; Carmen Barrios Guerra, de 5 anys; Francisco Campillo Ronda, de 21 anys; Concepción Fuentes Simón, de 49 anys; Josefa Gálvez Vera, de 10 anys; José Ortega Hernández, d’1 any, i Prudenciana Zapater Falcó de 68 anys.

Art

La mostra es podrà visitar al Casal Sant Jordi fins el 25 de maig

Exposició infantil del taller de Neus Pino La mostra presentarà treballs elaborats amb la tècnica del collage a partir d’aquest dissabte al Casal d’Entitats Sant Jordi

Els alumnes més joves de l’escola de pintura Neus Pino de Gavà protagonitzaran a partir d’aquest dissabte una exposició al Casal d’Entitats Sant Jordi on mostraran els seus treballs artístics creats ambla tècnica del collage.

 

El collage (del francès, coller: enganxar) és una tècnica pictòrica consistent en la realització d'una pintura o dibuix amb un o més objectes enganxats. Un collage es pot compondre per complet o solament en part de fotografies, fusta, pell, diaris, revistes, objectes d'ús quotidià. El terme s'aplica sobretot a la pintura, però per extensió es pot referir a qualsevol altra manifestació artística, com la música, el cinema, la literatura o el videoclip.

 

Encara que es considera que va ser Picasso qui va inventar el collage en 1912 amb la seva pintura naturalesa morta amb cadira de reixeta el primer que havia enganxat fotografies als seus dibuixos en dates tan primerenques com 1899.

 

La mostra de l’alumnat infantil del taller de Neus Pino es podrà visitar fins el proper 25 de maig.

Etiquetes: Cultura Exposicions
Art

Un gran nombre de persones van assistir a la inauguració de la mostra

Exposició infantil del taller de Neus Pino La mostra ha presenta treballs elaborats amb la tècnica del collage al Casal d’Entitats Sant Jordi, fins el 25 de maig

Els alumnes més joves de l’escola de pintura Neus Pino de Gavà són els protagonistes de l’exposició que, fins el 25 de maig es pot visitar al Casal d’Entitats Sant Jordi on es mostren els seus treballs artístics creats ambla tècnica del collage. Dissabte es va fer la inauguració amb una acte al qual hi assistiren un gran nombre de persones.

 

El collage (del francès, coller: enganxar) és una tècnica pictòrica consistent en la realització d'una pintura o dibuix amb un o més objectes enganxats. Un collage es pot compondre per complet o solament en part de fotografies, fusta, pell, diaris, revistes, objectes d'ús quotidià. El terme s'aplica sobretot a la pintura, però per extensió es pot referir a qualsevol altra manifestació artística, com la música, el cinema, la literatura o el videoclip.

 

Encara que es considera que va ser Picasso qui va inventar el collage en 1912 amb la seva pintura naturalesa morta amb cadira de reixeta el primer que havia enganxat fotografies als seus dibuixos en dates tan primerenques com 1899.

Una de les fotos que formen part de la mostra de Melción

Exposició fotogràfica sobre Bombai La mostra, que presenta instantànies de Francesc Melción es pot visitar aquests dies  a la biblioteca Josep Soler i Vidal

La biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà acull aquests dies l’exposició Bombai en blanc i negre, una mostra fotografia obra de Francesc Melción que ens porten a passejar pel dia a dia de la ciutat índia de Bombai. Les instantànies ens mostren com l’exclusió social i la vulneració dels drets humans més elementals formen part del seu paisatge i de la seva quotidianitat.

 

L’exposició ens fa una reflexió entorn la pregunta: Tenim garantits els nostres drets? . Sota aquesta premissa podem doncs, conèixer i observar que la naturalesa i l’evolució dels drets humans en el temps és essencial per entendre en quin punt ens trobem actualment a escala global, i també per dissenyar futures estratègies de cooperació.

Art

L'artista Antonio Hervás admirant una de les obres de la mostra.

El Museu de Gavà exposa “Sota la tempesta” La mostra col·lectiva, organitzada per La Fundació Hervás Amezcua es podrà visitar, al Museu de Gavà, fins el 16 de juny

La Fundació Hervás Amezcua presenta, al Museu de Gavà, una exposició col·lectiva formada per pintura, gravat i fotografia, una proposta que segons precisa la pròpia Fundació “té com a finalitat promoure i difondre l’obra dels artistes de la nostra entitat i, enguany, ja commemorem la setena edició d’aquesta proposta expositiva”.

 

La idea, segons expliquen, “passa per dotar de continguts temàtics totes les exposicions que organitzem i, en aquest cas, “Sota la tempesta” respon a una idea que fa referència a qualsevol situació turmentosa viscuda, ja sigui de caire social, paisatgístic i descriptiu o de tipus emocional. Però amb el rerefons de que després de la tempesta sempre surt el sol”.

 

La mostra, que es podrà visitar fins el 16 de juny, recull creacions de: Concha Ibáñez, Adelaida Murillo, Carme Ollé, Viki Bassols, Esther Xandri, Esther Xandri, Coia Boqueras, Pura Navarro, Jesús Zori, Paloma González, Mariana Trinidad, Ei POiNT Maite Marín, Mercè Carbonell, Bernabé Díaz, Margarida Garcia-Andreu, Luisa García-Muro i Antonio Hervás Amezcua.

 

Totes elles formen un conjunt de 25 obres amb la participació de quatre reflexions en forma de text, d’altre membres de la Fundació que hi ha volgut participar també amb un altre llenguatge.

 

La mostra, que es va inaugurar diumenge, va ser serà presentada per l’escriptor Oriol Pi de Cabanyes .

Vídeo: Lluís Martínez/ Marc Farré

El Museu Agbar de les Aigües a Cornellà inaugura l’exposició “Agua, Aguas” La mostra és un recull d’obres d’artistes plàstics, escriptors i poetes, que reflexionen entorn de diversos aspectes de l’aigua

El Museu Agbar de les Aigües acull des d’avui l’exposició “Agua, Aguas”. Es tracta d’una mostra plantejada com un diàleg entre artistes plàstics i escriptors i poetes. Així, per parelles, la part literària reflexiona amb paraules sobre l’aigua mentre que la part plàstica il·lustra el text. L’objectiu de l’exposició, tal i com explica el president executiu d’Agbar, Angel Simon, és “agafar-nos un respir per veure les coses des de diferents angles, per això crec que aquesta exposició és tan necessària”. La inauguració de l’exposició ha estat presidida pel Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, qui ha destacat que, tot i que no és habitual que un representant del mon de la cultura inauguri exposicions d’aquest tipus, en realitat “la tasca que porta a terme Agbar és radicalment humanística, no hi ha res més complex que administrar una realitat tan profundament vinculada a la vida humana com és l’aigua, i penso que Agbar representa aquell tipus d’empresa a on el compte de resultats integra també un plantejament profundament humanista de la realitat”. També hi ha assistit l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, que de la seva banda ha volgut posar de manifest que l’exposició ens parla d’un “futur que es construeix sempre amb tenacitat, amb coratge, amb propostes, amb compromís contra la pobresa, i és que encara que això sigui un escenari relaxant, a fora hi ha moltes vides, i les vides són com l’aigua, de vegades és cristal·lina i de vegades és opaca”.

 

L’exposició ha estat coordinada per Andrés Sánchez Robayna i s’estructura en cinc apartats diferents: l’aigua com a origen de vida, l’aigua continguda, l’aigua desbordada, l’aigua i els seus reflexos, i l’absència d’aigua. Cadascuna de els parelles artístiques ha tracta un d’aquests temes en un diàleg creatiu entre textos literaris i obres pictòriques o fotogràfiques, i mentre que a la part plàstica de les parelles hi trobem a gent com María Luisa Rojo de Castro, Pepe Moll de Alba, Pedro Madueño o Din Matamoro, a la part literària hi han col·laborat Albert Espinosa, Quim Monzó, Félix de Azúa o Suso de Toro, entre d’altres.

 

“Agua, Aguas” es podrà visitar al Museu Agbar de les Aigues, a Cornellà, fins el proper 28 de juliol.

 

 

L'alcalde va agrair i lliurar un obsequi a tots els participants

Una exposició mostra el treball artístic de la gent gran de Gavà “L’art no té edad” romandrà oberta al Museu fins el diumenge 30 de juny

 

Obres d’artesania, manualitats, pintura, fotografia i fins i tot un test de d'argila per a un bonsai són algunes de les creacions que componen la mostra "L'art no té edat", que un any més es podrà admirar durant els dies de la Festa Major de Sant Pere a la sala d’actes del Museu de Gavà

 

Es tracta de petites obres d'art creades per la gent gran de la ciutat i que, segons la tècnica municipal encarregada de dinamitzar les activitats d'aquest col·lectiu, Estrella Herrador "són una mostra del treball artístic que moltes persones grans gaudeixen com un projecte vital, i una manera més de fomentar un envelliment actiu"

 

La inauguració d’aquesta mostra que arriba a la 21 edició va comptar, un any més, amb la presència de l'alcalde Joaquim Balsera i una àmplia representació del consistori gavanenc. L’alcalde després de lliurar un obsequi a tots els participants, al voltant de seixanta, va "agrair l'esforç i l'enorme dinamisme de la gent gran de la nostra ciutat".

 

L'alcalde va aprofitar l’acte per demanar a la ciutadania “que participi, que durant aquests dies de Festa Major que ara comencen faci seva la ciutat, el carrer, que gaudeixi de les ofertes que hi ha per a tothom des de musicals a esportives. I com no de les propostes culturals de les associacions i entitats de Gavà que per a nosaltres son les nostres tradicions. El que cal ara es fer un parèntesi i gaudir de la festa”

 

L’exposició “L’Art no té edad” romandrà oberta fins al 30 de juny al Museu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Les bèsties fantàstiques,com el Mussolet, un dels atractius de la mostra

La imatgeria festiva i les entitats de cultura popular, protagonistes d’una exposició al Museu L’exposició mostra els elements i les entitats representatives de cultura popular de Gavà, acompanyats, per conèixer-les millor,  amb informació de l’origen i la història de cadascuna

Coincidint amb l’inici de la Festa Major de Sant Pere s’ha inaugurat l’exposició “La festa de la tradició. Imatgeria festiva i cultura popular a Gavà” que es podrà visitar durant tot l’estiu al Museu, en concret fins el 22 de setembre.

 

Els mites de gegants i de bèsties fantàstiques són ancestrals i comuns a totes les cultures. A Gavà, com a molts llocs de Catalunya, la represa democràtica dels anys setanta i vuitanta, amb la reivindicació del carrer com espai festiu, significarà  la creació dels primers elements de la imatgeria festiva: els gegants i la Murtrassa. Des d’aleshores s’han fet imprescindibles en les cercaviles de Festa Major i han passat a formar part de la imatgeria festiva de Gavà, junt amb noves incorporacions, com ara el Brumot, l’Anguila, el Mussolet, els gegantons i  capgrossos.

 

Al llarg d’aquests anys també s’ha recuperat la Festa de la Tornaboda i s’han anat creant noves entitats de cultura popular d’arrel tradicional: la Companyia General del Foc, els Infernals, el grup de percussió Sonaquetomba, les colles de geganters i castellers, l’Esbart Bruguers i la colla de bastoners. Així mateix, dins del projecte Xirinolis, les entitats l’A.E. i G. Roc del Migdia i la Unió Muntanyenca Eramprunyà s’han fet càrrec, també, de nous elements com ara les mules i la campana de Sant Pere i la Cuca Mallola.

 

De tot això trobarà informació, imatges i objectes el visitant a una mostra que s’ha realitzat amb la col·laboració de l’A.E. i G. Roc del Migdia, l’Agrupació de Gegants i Gegantons, Bastoners de Gavà, Castellers de Gavà, Companyia General del Foc, Esbart Bruguers, Infernals, Sonaquetomba, la Unió Muntanyenca Eramprunyà i Esports Quinze - Interesport.

 

El regidor de Cultura, Miquel Àlgel Diaz, durant l’acte d’inauguració de l’exposició va agrair la participació de les entitats, i va destacar que la cultura és un element imprescindible per la cohesió social. “El benestar social també és cultura, també és cultura popular. No hi ha benestar sense cohesio social i sense cultura popular. Per aixó és important que les exposicions que fem no siguin només fetes des d’una visió d’un ajuntament o una administració sinó que es facin fent pinya amb els principals protagonistes d’aquesta ciutat: la gent,  la ciutadania i les entitats”.

 

Una de les entitats que ha col·laborat a l’exposició, la Colla Castellera, viurà un dia molt especial el dia de Sant Pere, és a dir dissabte, 29 a les 12 hores a la plaçade l’Església. Serà la seva presentació oficial després d’uns anys sense activitat. Porten mesos d’assaig per presentar-se davant la ciutadania amb més força i ganes que mai.

 

 

 

Vídeo: Josep A. Moreno

La biblioteca Josep Soler i Vidal acull l’exposició “Art i infants” La mostra presenta els treballs elaborats pels alumnes del taller de dibuix i pintura del centre cívic de Gavà Mar impartits per Natalie Buklanova

“Art i infants” es el títol de la mostra artística que, fins el 28 de juliol, es pot visitar a la sala d’actes de la biblioteca Josep Soler i Vidal de Gavà. Es tracta d’un recull d’obres creades per l’alumnat del taller de dibuix i pintura que la professora russa Natalie Buklanova imparteix al centre cívic de Gavà Mar. Buklanova, que és graduada de l’acadèmia d’art de Moscou, va arribar fa pocs anys a la nostra ciutat i, segons precisa, entén l’art “com una forma de comunicació entre persones de diferents orígens”. L’artista ha volgut “agrair a l’Ajuntament la possibilitat de poder materialitzar aquesta exposició en aquest espai. Es important pe nosaltres perquè Gavà és un municipi que compta amb un notable comunitat de russos i això ens permet millorar la integració”.

 

Per a Natalie Buklanova no existeixen ni edats, ni raons especials en l’art, el que importa és el desig d’atrapar el pensament, l’estat d’humor o la idea o simplement agafar el llapis i deixar-se endur. La professora explica que “la mostra recull creacions diferents on els alumnes han experimentat emprant diverses tècniques.”

 

De cara al futur, Buklanova ja pensa en una nova exposició: “L’any vinent vull muntar una exposició on el tema serà de Gavà. D’aquest manera, vull donar a conèixer la ciutat a tot l’alumnat vingut d’altres països”

 

Ana Mochales, durant la seva intervenció en l'acte d'inauguració de la mostra.

Una exposició homenatja Manuel Carrasco i Formiguera La mostra es pot veure al casal Sant Jordi i l’organitza el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona

El Casal Municipal d’Entitats Sant Jordi de Gavà acull aquests dies l’exposició “Manuel Carrasco i Formiguera, una vida per la llibertat”, una mostra que repassa la trajectòria política i humana de l’advocat català afusellat a Burgos ara fa 75 anys. Home de família, advocat de formació, ciutadà compromès, i polític d’ideals i conviccions, Carrasco i Formiguera va dedicar la seva vida a la recuperació dels drets nacionals de Catalunya i a la salvaguarda dels valors cristians, de justícia social i de democràcia. La lluita pels grans ideals de pàtria, llibertat i fe li va procurar tres consells de guerra, dues denúncies militars, una sanció governativa i una sentència de mort.

 

Ana Mochales, que és directora Serveis Territorials de Governació i Relacions Institucionals a Barcelona, explica que “de Carrasco i Formiguera cal destacar la seva ferma defensa, des de tots els organismes on va ser present, dels valors catalans, ètics i de diàleg”.

 

Ferran Civil, vicepresident 1r de la Diputació de Barcelona en destaca “des de la seva actitud personal fins la seva valentia, passant per l’adquisició d’una forta personalitat que el va fer enemic a Catalunya per ser catòlic i fora de Catalunya per ser catalanista. Vaser un home conseqüent amb les seves idees”.

 

Miquel Àngel Díaz, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Gavà defineix la seva figura com a “tranversal, perquè va ser un defensor de les llibertats, el pluralisme, la catalanitat i la justícia social en uns temps complicats. Per això cal fer pedagogia del seu tarannà en la societat actual, on el contrast d’idees i la tolerància cal que siguin valors fonamentals”.

 

Per Ramon Castellano, portaveu de CiU a Gavà, “la seva persona és un clar exemple de fidelitat al país i al president de la Generalitat, fos del color que fos, com a representant màxim del poble de Catalunya. Crec que va representar perfectament valors com la pau, la democràcia i la llibertat dels pobles”.

 

Organitzada pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, l’exposició es pot veure al Casal Municipal d’Entitats Sant Jordi fins al 20 de juliol.

Una exposició que mostra els elements de la cultura popular de Gavà

La imatgeria festiva i les entitats de cultura popular fins el 22 de setembre al Museu Una exposició mostra els elements i les entitats representatives de cultura popular de Gavà, acompanyats, per conèixer-les millor, amb informació de l’origen i la història de cadascuna

“La festa de la tradició. Imatgeria festiva i cultura popular a Gavà”  és el títol de l’exposició que es va inaugurar coincidint amb la Festa Major de Sant Pere i que encara es podrà visitar fins el 22 de setembre, al Museu.

 

Els mites de gegants i de bèsties fantàstiques són ancestrals i comuns a totes les cultures. A Gavà, com a molts llocs de Catalunya, la represa democràtica dels anys setanta i vuitanta, amb la reivindicació del carrer com espai festiu, significarà  la creació dels primers elements de la imatgeria festiva: els gegants i la Murtrassa. Des d’aleshores s’han fet imprescindibles en les cercaviles de Festa Major i han passat a formar part de la imatgeria festiva de Gavà, junt amb noves incorporacions, com ara el Brumot, l’Anguila, el Mussolet, els gegantons i  capgrossos.

 

Al llarg d’aquests anys també s’ha recuperat la Festa de la Tornaboda i s’han anat creant noves entitats de cultura popular d’arrel tradicional: la Companyia General del Foc, els Infernals, el grup de percussió Sonaquetomba, les colles de geganters i castellers, l’Esbart Bruguers i la colla de bastoners. Així mateix, dins del projecte Xirinolis, les entitats l’A.E. i G. Roc del Migdia i la Unió Muntanyenca Eramprunyà s’han fet càrrec, també, de nous elements com ara les mules i la campana de Sant Pere i la Cuca Mallola.

 

De tot això trobarà informació, imatges i objectes el visitant d’aquesta mostra que s’ha realitzat amb la col·laboració de l’A.E. i G. Roc del Migdia, l’Agrupació de Gegants i Gegantons, Bastoners de Gavà, Castellers de Gavà, Companyia General del Foc, Esbart Bruguers, Infernals, Sonaquetomba, la Unió Muntanyenca Eramprunyà i Esports Quinze - Interesport.

<< Inici < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 Següent > Final >>

bannerpdf

Resum de l'any 2017

Resum de l'any 2017 (esports)

Històries de Gavà - Els cinemes d'abans

Minuts Musicals - Marc Grau - "Eden of love"

Cuinem a casa - Pastís de salmó

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.