Text de cerca: Resultats trobats: 463
Etiqueta: Festes i tradicions Ordre

Nens i nenes de 7 i 8 anys donen vida als personatges

Pessebre vivent a l'Immaculada Concepció protagonitzat per l'alumnat de segon de primària Més de 70 nens i nenes entre els 7 i 8 anys han donat vida als personatges que formaven les diferents escenes con l'Anunciació, el mercat, els paisatges típics amb els pastorets, els Reis i el naixement de Jesús

Ja fa 21 anys que el col·legi Immaculada Concepció organitza el seu pessebre vivent per Nadal. Es tracta d'una activitat tradicional i ben arrelada que sempre organitzen les tutores de segon d'educació primària i en el que participen tots els infants de les tres línies que conformen aquests curs. Enguany, han estat més de 700 els alumnes que han escenificats els diferents quadres. "Podem veure des de les masies de Gavà i la platja fins el que és més tradicional com és el pessebre de Belem, els pagès i Reis. Hi ha quadres de tots des de l'anunciació i els pastor de la muntanya. És una mica variat", explica Irene González, mestra del col·legi

 

Per aconseguir que tot surti a la perfecció, el professorat i l'alumnat hi treballen gairebé des de l'inici del curs, i compten amb l'ajuda de persones de fora del centre, com ara pagesos que els proporcionen alguns estris, o fins i tot un pastor que els cedeix cabres i ovelles. "A l'octubre comencen a distribuir els papers que ha de representar els alumnes de les tres classes i més endavant donen una circulars als pares de com han d'anar vestits. Després venim al gimnàs per sapiguer on s'han de col·locar i que han de fer. La setmana en què es representa, la darrera abans de les vacances de Nadal es monta tot el material, els dibuixos, les pintures tota l'escenografia", comenta Irene González

 

Pares, mares, avis, àvies,...Ningú s'ha volgut perdre aquest original pessebre. I a la sortida, han pogut gaudir d'un petit concert de Nadal a càrrec d'una orquestra formada per alumnes del col·legi de totes les edats, i que fa només unes setmanes que s'ha constituït.

 

Durant els dos dies de representació van visitar el pessebre més de 800 persones

L'exposició ens presenta com era el Gavà de principis de la dècada dels anys seixanta

El Museu acollirà fins el març l'exposició "Gavà, 1962. L'any de la nevada" Imatges i objectes formen part d'una mostra que ens apropa al Gavà de fa 50 anys

Fins el 3 de març és pot visitar a les sales d'exposicions del Museu de Gavà l'exposició Gavà, 1962. L'any de la nevada, fruit d'un any de treball en què han col·laborat intensament entitats i centenars de gavanencs i gavanenques ciutadania que han cedit imatges, testimonis i objectes

L'últim trimestre de 1962 va ser excepcional des del punt de vista meteorològic, amb els forts aiguats del 7 de novembre, però sobretot per la nevada que va caure als dies de Nadal. Aquesta exposició produïda pel Museu de Gavà i el Centre d'Història, recorda aquests fets però presentant-los en el seu context, explicant què passava a Gavà aquell any 1962. És un recorregut en ocasions sentimental del que va passar aquell any, segons explica la directora del Museu, Mònica Borrell.

L'exposició s'estructura en diversos àmbits que permeten fer un recorregut per la vida social, política, econòmica i quotidiana de la ciutat de d'aquell any. Recorda la força que tenien l'església i les tradicions, es repassa el calendari festiu, aspectes com el lleure, la cultura o la solidaritat, on treballaven i on anaven a comprar els gavanencs o la pràctica esportiva. Aquesta visió finalitza amb els aiguats de tardor i la nevada del dia de Nadal. I tot això amb fotografies, objectes como joguines dels nens i nenes d'aquells anys, els llibres de capçalera de l'escola de l'època, etc. També és pot veure un vídeo, realitzat pels companys de Gavà Televisió.

Activitats paralel·les

Paral·lelament a l'exposició Gavà 1962. L'any de la nevada, el Museu, el Centre d'Història i les biblioteques de Gavà han organitzat un seguit d'activitats al voltant de la temàtica de l'any 1962 i la nevada.

Durant els mesos de gener i febrer tindran lloc diverses xerrades i col·loquis, així com una matinal de música i ball de l'època a càrrec de Gavadance.

Les biblioteques Josep Soler Vidal i Marian Colomé organitzaran alhora diverses activitats com una mostra participativa, La nevada de la meva vida i una exposició de poemes sobre la neu.

Als dos equipament podrem trobar reculls i mostres bibliogràfiques i audiovisuals.

La recollida de cartes serà de 17 a 20.30 hores

Els enviats dels Reis Mags recolliran les cartes dels infants els dies 2, 3 i 4 de gener al jardí del Museu Els carters reials arribaran, el 2 de gener, a l'estació de tren i pujaran en carrossa per la Rambla fins al campament reial

Els nens i nenes de Gavà ja compten els dies que manquen per a l'arribada dels Reis Mags d'Orient.

Dies abans de l'arribada de Ses Majestats, el 2 de gener, ho faran els carters reials. Enguany, com a no­vetat, arribaran a l'estació de Renfe cap a les 16.30 hores i pujaran en carrossa per la Rambla fins al campament instal·lat al jardí del Museu, on recolliran les cartes i els desitjos dels infants de Gavà. L'horari en què els nenes i nenes podran entregar les cartes serà de 17 a 20.30 hores els dies 2, 3 i 4 de gener. Durant aquests dies els infants també podran lliurar la carta als Reis a la Bústia Màgica que, com l'any passat, estarà instal·lada al cam­pament dels carters reials els dies 2, 3 i 4 en horari de matí i tarda.

Al campament reial aquest any també es farà l'activitat Pam i pipa al xumet, a càrrec de la Companyia General del Foc. El Mussolet, personatge de la imatgeria festiva gavanenca, recollirà els xumets de tots els infants que decideixin que ja són prou grans com per seguir-lo utilitzant. Amb tots els xumets que reculli, el Mussolet es farà un collaret que lliurà durant la cercavila de la Festa Major de Sant Pere.

Melcior, Gaspar i Baltasar aterraran a la nostra ciutat el 5 de gener, a partir de les 18.30 hores a  la plaça de Jaume Balmes, que estarà engalanada per a l'ocasió, i on rebran de mans de l'alcalde la clau que obre totes les llars de la ciutat. A partir de les 19.30 hores iniciaran el recorregut pels carrers de la ciutat.

El dia 5 de gener, a partir de les 16 hores i a la plaça de Jaume Balmes, es podran recollir les llumetes que guiaran a Ses Majestats els Reis Mags d'Orient, en la seva arribada a la ciutat.

Durant la cavalcada es repartiran més de 2.000 kilos de caramels

El 5 de gener els Reis Mags arribaran a Gavà per portar joguines i il·lusió a tots els infants Es preveu que a la cavalcada participin prop de 200 voluntaris  i es reparteixin mes de 2.000 quilos de caramels, tots ells aptes per a celíacs

Melcior, Gaspar i Baltasar aterraran a la nostra ciutat el 5 de gener, a partir de les 18.30 hores a  la plaça de Jaume Balmes, que estarà engalanada per a l'ocasió, i on rebran de mans de l'alcalde la clau que obre totes les llars de la ciutat.

 

A partir de les 19.30 hores iniciaran el recorregut pels carrers de la ciutat. Ses Majestats repartiran il·lusió pujats sobre llampants carrosses, totes ricament guarnides. Enguany seran 8 els vehicles que conformaran el seguici, que passarà pels carrers habituals, és a dir, l'avinguda de Diagonal, el carrer de Sant Lluís, la plaça de Catalunya, l'avinguda d'Eramprunyà, la rambla de Maria Casas, el carrer del Centre, el carrer de Sant Nicasi, el carrer de la Rectoria i la plaça de l'Església, on, com és tradició, Ses Majestats s'aturarant un instant per fer una ofrena a la imatge del nen Jesús. L'itinerari continuarà pel passeig de Joan Maragall, el carrer de Montflorit i el carrer de Sant Pere.

Es preveu que a la cavalcada participin prop de 200 voluntaris,  dels quals un nombre molt importants seran infants i que es reparteixin  mes de 2.000 quilos de caramels, tots ells aptes per a celíacs.

Aquest any, l'entitat La Rosa dels Vents i el seu grup de l'Escola de Dansa del Ventre NUZHA, participaran en la cavalcada dels Reis Mags per delectar-nos durant tot el recorregut i endinsar-nos en el món màgic d'aquesta festa destinada als més menuts. Igualment, el grup de percussió gavanenc Sonaquetomba, torna a participar a la Cavalcada, aportant animació i bon ritme durant tot el recorregut.

Romandrà al Jardí del Museu els dies 2,3 i 4 de gener

El Mussolet ajuda els infants de Gavà a dir adéu al xumet L'activitat Pam i pipa al Xumet és una proposta que l'Ajuntament impulsa amb la col·laboració de la Companyia General del Foc.

El dijous 2, divendres 3 i dissabte 4 de gener de 2014, el Mussolet, personatge de la imatgeria festiva gavanenca, compartirà espai amb els carters reials al jardí del Museu. Allà recollirà els xumets de tots aquells infants que amb l'arribada d'un nou any han decidit abandonar aquest hàbit d'infantesa

Els nens i nenes que vulguin dir adéu al xumet només s'han d'apropar qualsevol d'aquests tres dies, de 17 a 20.30 hores, fins al campament dels carters reials i buscar al Mussolet, que s'estarà a l'entrada del Museu per recollir els xumets de tots aquells infants que decideixin que ja són prou grans com per seguir-lo utilitzant.-lo.

Amb tots els xumets que hagi recollit aquests dies, el Mussolet es farà un collaret que lluirà tant a la cercavila de Festa Major de Sant Pere com a la resta de sortides que faci al llarg de tot l'any.

La primera de les cantades es farà divendres al vespre a l'Ajunatment de Gavà

Les Caramelles ompliran Gavà Un any més, la Societat Coral la Igualtat manté viva aquesta tradició tan nostra pels volts de Pasqua

La Societat Coral La igualtat omplirà de Caramelles els carrers i places de Gavà durant aquest cap de setmana. La primera de les interpretacions però, i com és tradició, tindrà lloc aquest divendres a les 21.30 hores, a la sala de Plens de l’Ajuntament.

 

Val a dir que la tradició d’aquesta cantada es remunta al 1881, tot i que no es va legalitzar fins a l’any 1895. Al principi les tonades eren estrictament religioses però amb el temps s’han incorporat altres peces de caràcter tradicionals i amb temàtiques com l’arribada de la primavera.

Entrevista a Ràdio Gavà
Video: Juanjo Carrasco

Les Caramelles omplen Gavà Un any més, la Societat Coral la Igualtat ha mantingut viva aquesta tradició tan nostra pels volts de Pasqua

La Societat Coral La igualtat ha omplert de Caramelles els carrers i places de Gavà durant aquest cap de setmana. La primera de les interpretacions, va tenir lloc aquest divendres al vespre, a la sala de Plens de l’Ajuntament, en què l’Alcalde acompanyat d’altres autoritats municipals i d’un nodrit grup de ciutadans va gaudir d’aquests cants de goig tant tradicionals de la Pasqua

 

Val a dir que la tradició d’aquesta cantada es remunta al 1881, tot i que no es va legalitzar fins a l’any 1895. Al principi les tonades eren estrictament religioses però amb el temps s’han incorporat altres peces de caràcter tradicionals i amb temàtiques com l’arribada de la primavera.

Els Gegantons de Gavà

Els Gegantons es donen a conèixer entre la ciutadania Des d’aquest mes d’abril i fins al juny, l’ Agrupació de Gegants i Gegantons conjuntament amb el Departament de Cultura portaran a terme diferents activitats

Aquesta primavera, L’ Agrupació de Gegants i Gegantons de Gavà conjuntament amb el Departament de Cultura , engega un nou projecte per a donar a conèixer els Gegantons a la ciutadania. Sota el fil conductor “ En busca de la història perduda dels Gegantons de Gavà” , es realitzaran una sèrie d’activitats amb els Gegantons, amb l’objectiu que la ciutadania els conegui millor, per això iniciaran un petit viatge pels carrers i espais més emblemàtics de Gavà.

Des del 19 d’abril fins a que es celebri la Festa Major de Sant Pere, els Gegantons es podran veure a diferents espais de la ciutat, com la Biblioteca Josep Soler Vida, la Biblioteca Marian Colomé, Parc Arqueològic Mines de Gavà i Espai Maragall i participaran en un munt d’activitats.

La primera activitat es farà el 19 d’abril a les biblioteques amb un especial “Hora del conte”. Per commemorar el seu desè aniversari, els Gegantons es podran fer el carnet de la sala de lectura, un carnet amb unes propietats màgiques que els permetrà connectar-se a Internet i emportar-se a casa llibres, dvds, i cds, mentre que el 19 de maig  faran una visita al Parc Arqueològic Mines de Gavà. Els Gegantons també coneixeran L’Espai Margall i l’Espai Escènic i demanen a la ciutadania que els acompanyin en aquests recorreguts i a cercar la seva història. És per això, que es convida als nenes i nenes a participar per construir plegats una narració que explicarà per la Festa Major de Sant Pere.

Una de les colles participants dansant a la plaça Balmes

Els Bastoners de Gavà celebren la seva quarta trobada La festa, celebrada dissabte, va consistir en una cercavila i va comptar amb la participació de 4 colles

Els Bastoners de Gavà han celebrat amb gran alegria la seva Diada de Bastoners. La festa, celebrada dissabte, ha suposat la quarta edició d’aquesta trobada que va partir, a modus de cercavila, de la plaça de Jaume Balmes i va continuar fins l‘Illa de Vianants, la Rambla i la Torre Lluch. Les colles de bastoners convidades van ser els Bastoners de Sant Martí de Sarroca, el Ball de Bastons de l’Arboç, i els Bastoners d’Esplugues de Llobregat. Un dels membres dels Bastoners de Gavà, Benet Castillejos, ens explica que “el recorregut del cercavila es fa picant els bastons, fins arribar al Parc de la Torre Lluch, on cada colla va fer un ball final i després totes les colles vam dansar plegades”

 

Un dels trets distintius dels bastoners és la vestimenta, ja que tots “anem vestits de blanc, tant el pantaló com la camisa, i després el que varia és la faixa, que alguns la portem vermella o altres negra, i els picarols, que també són diferents”. Castillejos destaca que aquesta diada “ens serveix per donar-nos a conèixer i per mostrar a la ciutat tot el que hem fet al llarg de l’any, de fet hem tingut l’oportunitat de presentar un ball nou”.

Una exposició que mostra els elements de la cultura popular de Gavà

La imatgeria festiva i les entitats de cultura popular fins el 22 de setembre al Museu Una exposició mostra els elements i les entitats representatives de cultura popular de Gavà, acompanyats, per conèixer-les millor, amb informació de l’origen i la història de cadascuna

“La festa de la tradició. Imatgeria festiva i cultura popular a Gavà”  és el títol de l’exposició que es va inaugurar coincidint amb la Festa Major de Sant Pere i que encara es podrà visitar fins el 22 de setembre, al Museu.

 

Els mites de gegants i de bèsties fantàstiques són ancestrals i comuns a totes les cultures. A Gavà, com a molts llocs de Catalunya, la represa democràtica dels anys setanta i vuitanta, amb la reivindicació del carrer com espai festiu, significarà  la creació dels primers elements de la imatgeria festiva: els gegants i la Murtrassa. Des d’aleshores s’han fet imprescindibles en les cercaviles de Festa Major i han passat a formar part de la imatgeria festiva de Gavà, junt amb noves incorporacions, com ara el Brumot, l’Anguila, el Mussolet, els gegantons i  capgrossos.

 

Al llarg d’aquests anys també s’ha recuperat la Festa de la Tornaboda i s’han anat creant noves entitats de cultura popular d’arrel tradicional: la Companyia General del Foc, els Infernals, el grup de percussió Sonaquetomba, les colles de geganters i castellers, l’Esbart Bruguers i la colla de bastoners. Així mateix, dins del projecte Xirinolis, les entitats l’A.E. i G. Roc del Migdia i la Unió Muntanyenca Eramprunyà s’han fet càrrec, també, de nous elements com ara les mules i la campana de Sant Pere i la Cuca Mallola.

 

De tot això trobarà informació, imatges i objectes el visitant d’aquesta mostra que s’ha realitzat amb la col·laboració de l’A.E. i G. Roc del Migdia, l’Agrupació de Gegants i Gegantons, Bastoners de Gavà, Castellers de Gavà, Companyia General del Foc, Esbart Bruguers, Infernals, Sonaquetomba, la Unió Muntanyenca Eramprunyà i Esports Quinze - Interesport.

Un dels moments de la Trobada.

Diumenge de castells a Gavà Tot i la pluja el bon ambient va regnar en la celebració, aquest diumenge, de la I Trobada de Castelleres de la Baronia de l’Eramprunyà

El Parc de la Torre Lluc ha acollit , aquest diumenge, la I Trobada de Castellers de la Baronia de l’Eramprunyà, una jornada en la qual, tot i la pluja, hi van prende part els Castellers de Gavà, els de Castelldefels, els de Viladecans i la colla dels Encantats de Begues. Es tractava d’una festa, que segons explicava Rosa Ferran, dels Castelleres de Gavà amb la qual "hem volgut estrènyer els llaços d’unió entre les colles d’aquesta zona i promoure la nostra activitat al Baix Llobregat per aconseguir fer difusió i nous integrants".

 

Durant la diada castellera d’aquest diumenge, la nostra colla va fer bàsicament, castells de 6 i va aconseguir carregar i descarregar amb èxit, per primera vegada, un 3 de 6. També van aixecar pilars.

 

Val a dir, que aquesta ha estat la primera actuació que els castellers de la nostra ciutat feien després del seu bateig oficial, el juny passat, durant la celebració de la Festa Major d’estiu . Ferran precisa que “durant el juliol es va seguir assajant i a l’agost ens vam aturar per vacances, perquè molta gent va marxar fora. Ara hem reprès les sessions a la Torre Lluc i quan comenci a fer fred ens traslladarem al rocòdrom de la piscina, que és l’espai que ens ha cedit l’Ajuntament fins que no trobem un lloc més adequat i definitiu”.

 

Ferran es mostra satisfeta per com evoluciona la colla i assegura que “arran de la presentació per Sant Pere hem aconseguit que se sumi més gent, sobretot joves amb gran entusiasme”.

Cartell dels Pastorets Dansen

L’Esbart Brugués presenta “Els Pastorets Dansen” L’adaptació de la coneguda obra de Josep Maria Folch i Torres feta pels gavanencs barreja escenes de teatre amb les de dansa

L’Esbart Brugués posarà en escena aquest diumenge “Els Pastorets dansen”, la seva particular versió de la popular obra teatral de Josep Maria Folch i Torres. Com que es tracta d’un grup de ball, la seva aproximació al text és força personal. Així s’ha depurat el text i s’han introduït números de dansa que van intercalats amb les escenes de teatre.

El ball que s’executarà amb aquesta adaptació és, segons el grup, “interpretatiu, té molta mímica, i té a veure amb el que s’està explicant, no està deslligat de la història”.

 

La funció, que es podrà veure a l’Espai Maragall, començarà a les 18 hores. El preu de les entrades és de 8 euros, tot i que es poden adquirir a través de diferents vies amb descomptes de 3 euros si les localitats, que enguany son numerades, es compren anticipadament a llar d’infants Patufet, les peixateries Martí del Mercat del Centre i la Perruqueria Pilar del carrer del Centre. També es pot obtenir el descompte fent la petició a través d’un missatge privat al perfil a Facebook de l’Esbart Brugués. Els escolars, de P3 a sisè de primària també han obtingut un tiquet de descompte.

 

La taquilla de l’Espai Maragall s’obrirà a partir d’una hora bans de l’inici de l’espectacle.

Tríptic informatiu.

Festival d’entitats andaluses a Viladecans La celebració, que tindrà lloc aquest cap de setmana, comptarà amb la participació de la Peña Bética de Gavà i Viladecans

Un any més, i per commemorar el Dia de Andalucía, que oficialment es viu el 28 de febrer, s’ha organitzat el V Festival de Entidades Andaluzas. Els actes es faran aquest dissabte i diumenge a l’edifici Cúbic de Viladecans i entre els grups participants hi haurà la Peña Bética de Gavà i Viladecans.

La resta de col·lectius implicats són Raices de Andalucía i Sierra Norte, i les actuacions programades aniran a càrrec de de Mayte Poveda, Jordi Vázquez (guitarra), Manolo de Constantina, Loli Jiménez i Toni Torres. També es podrà gaudir dels espectacles de ball del quadres de ball locals i Coros Rocieros.

 

 El programa d’actes començarà dissabte a les 17 hores amb les presentacions i acabarà ales 21 hores i diumenge donarà inici a les 11 hores i inclourà balls, l’entrega de plaques institucionals i els parlaments, una missa rociera i un dinar popular. La festa acabarà a les 18 hores.

L’Institut Bruguers celebra Sant Jordi Durant aquest dimecres el centre educatiu celebrarà actuacions musicals, un certamen literari i una jornada gastronòmica, amb l’elaboració i tast de plats del món

L’institut Bruguers de Gavà celebra intensament aquest Sant Jordi amb una jornada cultural on gastronomia, literatura i música es donen la mà. Així, i aprofitant la commemoració del centenari del naixement de Joan Vinyoli i el 75è aniversari de la mort d’Antonio Machado es farà un recital poètic amb Enric Casasses i Dolors Coll  i els alumnes s’hi sumaran amb lectures poètiques i recitant poesia musicada. Durant la jornada, es procedirà també al lliurament de premis dels Jocs Florals i de The Literary competition. Alhora, s’entregaran els guardons del concurs de cartells de Sant Jordi i del Graffiti. També es podrà gaudir de diverses actuacions musicals, de parades de venda de llibres i roses i de tallers de papiroflèxia, de roses de Sant Jordi, de punts de llibre, d’experiments químics o de petits invents,  entre molts altres.

 

Un altre dels centres d’interès de la jornada es la gastronomia amb la X Fira de Cuines del Món, on els estudiants tindran l’oportunitat de presentar diferents receptes a l’aula i tastar alguns plats cuinats per ells i les seves famílies.

Mulero signarà llibres a Gavà aquest Sant Jordi.

Ginés Mulero signa llibres aquest Sant Jordi a Gavà Aquest professor de l’escola L‘Eramprunyà promocionarà "Mar adentro y otros relatos" a l'estand de la llibreria Pelegrín a la Rambla entre les 17.30 i les 19.00 hores

El professor de l’escola Eramprunyà de Gavà promocionarà, aquest dimecres, a la Rambla de Gavà, per signar exemplars del seu llibre "Mar adentro y otros relatos".  Aquest és el segon llibre escrit per Mulero i ja va ser presentat el més passat a la nostra ciutat durant un un acte a la biblioteca Josep Soler i Vidal.

 

L’obra és una recopilació de passatges breus que narren històries protagonitzades per personatges als quals la vida els té preparat un desconsol. De manera que, malgrat tractar-se d'històries aïllades, el punt comú de tots els relats és la situació d'angoixa que sofreixen els protagonistes, que fins i tot arriben a sentir-se perduts. Els motius d'aquest abatiment són bastant heterogenis, doncs abasten des del conviure amb una terrible malaltia fins als maltractaments. Passant per complexos, desenganys amorosos o la por davant situacions quotidianes poc còmodes. Fent ús d'una tècnica narrativa molt elaborada, gràcies a la qual el lector se sumirà en les entranyes de cada història compadint als seus protagonistes, aquests relats presenten una grata qualitat literària. Qualitat emanada d'un elaborat llenguatge que dibuixa situacions i recrea escenaris amb una habilitat distingida.

 

De la seva banda, l’escola Eramprunyà celebrarà la Diada amb el Concurs Anual de Poesia i Dibuix de Sant Jordi 2014 a les pistes del centre.

Vídeo: Lluís Martínez/Juanjo Carrasco

L’Institut Bruguers ha celebrat Sant Jordi Aquest dimecres el centre educatiu ha organitzat actuacions musicals, un certamen literari i una jornada gastronòmica, amb l’elaboració i tast de plats del món

L’institut Bruguers de Gavà ha celebrat, aquest dimecres, Sant Jordi amb una jornada cultural on gastronomia, literatura i música s’han donat la mà.  Així, i aprofitant la commemoració del centenari del naixement de Joan Vinyoli i el 75è aniversari de la mort d’Antonio Machado es va fer un recital poètic amb Enric Casasses i Dolors Coll i els alumnes s’hi van sumar amb lectures poètiques i recitant poesia musicada. Durant la jornada, es va procedir també al lliurament de premis dels Jocs Florals i de The Literary competition. Alhora, es van entregar els guardons del concurs de cartells de Sant Jordi i del Graffiti. També es va poder gaudir de diverses actuacions musicals, de parades de venda de llibres i roses i de tallers de papiroflèxia, de roses de Sant Jordi, de punts de llibre, d’experiments químics o de petits invents, entre molts altres.

 

Un altre dels centres d’interès de la jornada va ser la gastronomia amb la X Fira de Cuines del Món, on els estudiants van tenir l’oportunitat de presentar diferents receptes a l’aula i tastar alguns plats cuinats per ells i les seves famílies

Cantada de Caramelles a Gavà Un any més, la Societat Coral La Igualtat ha estat l’encarregada de fer aquest concert  a la sala de Plens de l’Ajuntament de Gavà

Com és tradició a Gavà, la Societat Coral La Igualtat ha ofert també aquest any un concert de Caramelles a l’Ajuntament. La sala de Plens va ser novament l’escenari on es va poder gaudir d’aquesta interpretació que va ser seguida  per a l’alcaldessa Raquel Sánchez, altres representants del Consistori i veïns i veïnes de la ciutat. Sánchez ha volgut “expressar l’agraïment a la coral per mantenir viva aquesta bonica tradició a Gavà i que, any rere any, ens demostren el seu talent, amb veus impecables i amb un repertori cada vegada mes acurat”.

 

Val a dir que la tradició d’aquesta cantada es remunta al 1881, tot i que no es va legalitzar fins a l’any 1895. Al principi les tonades eren estrictament religioses però amb el temps s’han incorporat altres peces de caràcter tradicionals i amb temàtiques com l’arribada de la primavera.

Els Bastoners celebren la V Diada de la Colla Tindrà lloc el 7 de juny i l’entitat ha convidat sis colles d’arreu de Catalunya

El Grup de Bastoners de Gavà ha organitzat per aquest dissabte 7 de juny la V Diada de la Colla amb una cercavila que començarà a les 18 hores a la Plaça de Jaume Balmes, passarà pel carrer de Sant Pere recorrent l’Illa, pujarà per la Rambla i acabarà amb una ballada final al Parc de la Torre Lluch. “Per celebrar aquest cinquè aniversari hem convidat a sis colles i també compten amb la participació de la Companyia General del Foc i l’Associació de Veïns d’Àngela Roca, el que ens agrada molt”, explica la presidenta de Bastoners de Gavà, Esther Zamorano. Les colles que participaran amb els Bastoners de Gavà a la diada son: Bastoners d’Esplugues, Bastoners de Vilafranca, Bastoners de Sant Adrià, Bastoners de Castelldefels, La Saca de Sitges, Bastoners del Raval. Per celebrar aquesta cinquena edició estrenaran una cançó que no han ballat mai, salt de plens. “Hem estat treballant molts, ens ha costat força però ho hem aconseguit i aquest dissabte la presentarem”, informa Zamorano.

 

El Grup de Bastoners de Gavà és una associació sense afany de lucre que va néixer l’any 2008 per fomentar la cultura popular catalana a Gavà. Van ser apadrinats per la Colla de Bastons d’Esplugues i ells han batejat a la colla Els Bastoners de Sant Adrià. Actualment l’integren 22 balladores i balladors entre el grup dels adults del grup juvenil. La seu de l’entitat es troba al Centre Cultural. 

 

Han actuat arreu de Catalunya i participen a la Trobada Nacional de Bastons de Catalunya, que enguany se celebrarà a Sant Adrià. A Gavà la propera actuació serà a la cercavila de Xerinolis de Festa Major.

Durant el recorregut es va llegir un manifest.

La Flama del Canigó encén la foguera de Sant Joan a Gavà Un any més el foc vingut directament des del popular cim ha servit per fer cremar la foguera de la plaça Balmes on es va celebrar una gran revetlla

Gavà ha viscut novament, i amb intensitat, Sant Joan, amb música i festa a diversos barris de la ciutat. De la seva banda, i com ja és tradició d'es d'uns anys ençà, algunes entitats, com la Unió Muntanyenca Eramprunyà, l'Agrupament Escolta Roc del Migdia i Òmnium Cultural, amb la col·laboració del Club d'Atletisme Gavà, Amics del Museu, La Màquia, els Sonaquetomba, l’Esbart Bruguers i la colla de Castellers, els Grallers i el col·lectiu de la Mata de Joc van fer possible l’arribada a la ciutat de la flama del Canigó que, va partir de la Rambla i va fer un recorregut per diferents carrers, enmig dels quals es va llegir una manifest, per acabar a la plaça Jaume Balmes on es va encendre la foguera. La revetlla va continuar amb un sopar de germanor  i la música en directe del grup de folk RIU i del Dj Trabubu. Durant la festa també es van sortejar productes de la terra i

 

Marc Zurriaga, que és membre de la Comissió de la Flama del Canigó de Gavà, explica que “aquest és el tercer any que fem aquest acte, i això és senyal de la nostra voluntat de mantenir aquesta tradició, que te la seva dificultat perquè pujar al cim del Canigó la nit anterior i mantenir el foc encès tots el quilòmetres no és tasca fàcil. Tampoc resulta senzill posar d’acord a tantes entitats, però estem contents perquè ho hem aconseguit amb èxit”

 

Zurriaga assegura que “l’acte creix i es consolida. Cada vegada s’hi volen sumar entitats noves i nosaltres estem encantadíssims”, i precisa que “tot i que aquest acte no té afany polític, sinó que és un acte de reivindicació cultural, de la llengua i del país, indubtablement hi han connotacions vinculades a la realitat del moment”.

 

Nens i nenes gaudeixen en família amb jocs gegants tradicionals i la festa de l’aigua El matí del darrer dia de Festa Major ha estat protagonitzat per les activitats adreçades als més petits de la casa i les seves famílies

“Jugantots”  i “La festa de l’aigua” han estat les activitats programades per als infants, que a més ja es troben de vacances escolars, i les seves famílies.

 

El parc municipal s’ha convertit en l’escenari idoni on s’han instal·lat 20 jocs gegants tradicionals de fusta que han fet les delícies de tota la família.Tothom s’ha atrevit a jugar, els avis amb els nets, els pares amb les mares, els fills amb els germans, amics amb amics, etc…

Construïts artesanalment, tots els jocs tenen la fusta com a element principal, el que els fa molt atractius i agradables al tacte. Pintats a mà, amb colors alegres que inciten al joc i a la participació. Ha estat un mati en que grans i petits han jugat al Joc de l’Oca, Tres en ratlla, Qui és qui?, Loopings, Dòmino, Punteria, Aneguets, Tangram, Mikado, El Penjat, La Pesca, Indiakes, Parxís, Dames, OX, Golf, Anelles, Bowling, Jenga, Max, Grand Prix,…

 

Jordi Masclans, propietari de l’empresa Activijocs explica que la idea de recuperar els jocs tradicionals d’aquesta manera “va sorgir fa 10 anys. Els nens jugaven tot el dia amb les tablets, consoles i vam pensar recuperar els jocs de tota la vida i la veritat es que està funcionant molt bé. Els jocs son nostres i anem per tots els pobles de Catalunya tant per Festa Major com per activitats organitzades per AMPA, esplais o empreses”.

 

Paral·lelament el jardí del Museu ha acollit “La festa de l’aigua”, una activitat organitzada amb la col·laboració d’aigües de Barcelona on els nens i nens de fins als 12 anys han pogut divertir-se i aprendre. Per una banda han pogut diverteix-se construint una autèntica xarxa de canonades i fent fluir l’aigua fins les llars. A la ludoteca han pogut composar música, construir castells i fer navegar vaixells. L’activitat també ha donat la possibilitat de fer de model i ser fotografiat representants situacions quotidianes amb l’aigua com a protagonista. Els nens i nenes després a la secció “moments d’aigua” s’han pogut veure i descarregar les fotos.

 

I com no per poder calmar la sed tots han rebut un got d’aigua.

<< Inici < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

bannerpdf

Resum de l'any 2017

Resum de l'any 2017 (esports)

Històries de Gavà - Els cinemes d'abans

Minuts Musicals - Marc Grau - "Eden of love"

Cuinem a casa - Pastís de salmó

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.