Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà PDF Imprimeix Correu electrònic
Josep Antoni Moreno   
divendres, 23 de juny de 2017 10:04

alcaldessa entrevista_juny

Raquel Sánchez: "Les accions que posem en marxa tenen retorn social i mediambiental"

Si la participació ciutadana va ser l’eix dels primers anys del mandat, ara Raquel Sánchez proposa fer de Gavà una ciutat sostenible en un sentit ampli

Tot just hem travessat l’equador del mandat. Quin balanç en fa?
Puc dir que estic satisfeta. Sé que encara ens queden moltes coses per fer, però valoro aquests dos anys perquè hem posat en marxa moltes iniciatives. Hem posat les bases del que ha de ser aquest mandat i també de projectes que van més enllà. I hem explicat tot allò que té a veure amb la sostenibilitat i amb fer una ciutat que garanteix oportunitats i drets però que, alhora, és una ciutat amb moltes possibilitats i que es projecta.

D’allò que es plantejaven al Pla d’Acció Municipal, quin grau de compliment considera que han assolit?
Ara estem tot just analitzant aquesta informació i en les pròximes setmanes podrem oferir dades concretes. Però jo crec que estem al voltant del 40%, que és una xifra normal perquè els dos primers anys d’un mandat són per marcar objectius i posar processos en marxa perquè, en els dos anys darrers, es puguin completar els resultats al carrer.

Quina és la iniciativa de la qual està més satisfeta?
Apropar la gestió municipal i comptar amb la participació de la ciutadania: iniciatives com el Junts fem barri, l’Alcaldia als barris, els regidors de barri, el Made in Gavà... Ho valoro molt positivament perquè ens dóna molta informació de quins són els temes que hem d’articular per traduir les expectatives de la ciutadania en realitats.

A l’altra banda de la balança, què és el que no acaba de rutllar?
Potser ens agradaria ser més ràpids en la resposta que donem a la ciutadania a les seves necessitats. Vivim en una societat que està acostumada a la immediatesa i, des de l’Ajuntament, no podem donar respostes a la velocitat que ens arriben les demandes. Davant d’això, el que hem de fer és explicar els recursos que tenim i que fem molt més del que ens correspon, però que no podem fer-ho tot.


Com valora el pacte amb CiU, inèdit a la nostra ciutat?
Positiu. Quan s’estableixen acords de govern sòlids posant per sobre de tot l’interès general de la nostra ciutat, i quan hi ha lleialtat, es pot avançar i es pot sumar.


Com s’aconsegueix governar en minoria sense cap ensurt al Ple?
Som un govern en minoria, però que cerca consensos amb la resta de formacions polítiques. Això vol dir que sumem perspectives i interessos diferents perquè, n’estic segura, tots els partits volen el millor per a la ciutadania. Per tant, hem de buscar sempre els mínims comuns denominadors. No resta al govern, sinó que suma per a la ciutat.

Segons els indicadors, la situació econòmica de la ciutat (i de l’Ajuntament) sembla que ha millorat. Ha passat la crisi?
Sembla que està millorant, però encara hi ha moltes persones que necessiten un suport addicional per poder arribar a final de mes. Per això no abaixem la guàrdia. I també podem dir que l’Ajuntament és ara més solvent i, en gran part, ho és perquè hem fet una bona gestió amb un exercici d’austeritat, de contenció i de reducció del deute per sota del 65%. Ara tenim la capacitat de generar estalvi per poder abordar les inversions necessàries sense necessitat de recórrer al crèdit. Comencem a respirar, doncs


Què ha fet l’Ajuntament per incidir en la gent que ho ha passat pitjor?
Penso en tots aquests projectes adreçats a persones en risc d’exclusió social: el suport en temes de pobresa energètica, la taula local d’habitatge que atén situacions d’emergència o els programes que donen eines perquè aquestes persones puguin sortir de la situació de risc. També en mesures com les beques menjador de Secundària o el pla d’ocupació Gavà Impulsa, que ha assistit 1.400 persones. Tot plegat demostra que estem incidint de manera diferenciada en els segments de la població que necessiten suport.
 
La paraula que sembla que ha de definir aquesta segona part del mandat és “sostenibilitat”. Què vol dir?
Sostenibilitat vol dir que qualsevol actuació que posem en marxa ha de tenir un retorn social i mediambiental. Estic decidida que sigui un eix que incideixi transversalment en totes les nostres actuacions, perquè només tenim un món, només tenim una ciutat i l’hem de cuidar perquè tenim desafiaments que, tot i ser globals, també es poden treballar des del món local. Per això estem apostant per conceptes com l’economia circular.


Veurem en aquest mandat solucions als dèficits de sanitat, educació o transport de la ciutat?
Crec que hem de valorar que totes aquestes reivindicacions, que venen de lluny, han donat els seus fruits. De vegades sembla que no s’avanci, i això no és així. S’ha aconseguit que hi hagi força compromisos. Per exemple, fa dos anys l’Hospital de Viladecans estava en qüestió i ara ja tenim un projecte que s’està començant a executar. I estic convençuda que el tercer CAP també el tindrem si insistim i ho treballem bé. Podem dir el mateix de la Secundària a Gavà Mar, que el curs vinent es posarà en marxa. Pel que fa al metro del Delta, gràcies a la mobilització de les ciutats, torna a ser sobre la taula.


La situació a l’Aeroport és ja la idònia?
Ja no estem, per sort, en una situació dramàtica, però no deixem de treballar per seguir introduint millores en l’operativa. I ja hem avisat que s’ha de començar a treballar en les necessitats futures d’ampliació de l’Aeroport perquè no estem disposats a suportar el que va passar quan es va posar en marxa la tercera pista.


La violència masclista segueix sent un greu problema arreu. Què hi pot fer un Ajuntament com el de Gavà?
Hi treballem des de diferents perspectives. D’una banda, f em accions de sensibilització però alhora, actuem directament a través del SIAD, amb protocols per atendre les víctimes, la formació específica a la policia o els plans d’igualtat. Crec que fem i fem molt, però reclamem que les administracions superiors posin més recursos per lluitar contra la violència masclista. No es pot estar parlant d'un pacte d'Estat, i que, després, els pressupostos del PP estiguin un 10% per sota respecte de fa 7 anys. 

 

Mirant cap al futur, d’allò que encara està per fer: què vol que no es deixi de fer?
Hem d’assentar les bases dels grans projectes de la ciutat, com el desenvolupament econòmic sostenible al sector dels Joncs, que ha de fer que siguem, encara més, un enclavament estratègic a l’entorn metropolità. També del projecte de Roca, que transformarà la Barceloneta i portarà a Gavà una inversió que estarà al nivell dels grans projectes estratègics empresarials europeus. També hem de seguir desenvolupant el Pla de Ponent al ritme necessari per cobrir les necessitats d'habitatge de la ciutat i amb un model que fomenti l'habitatge assequible i també el lloguer social. També hi ha l’equipament al Centre Cívic de Gavà Mar o la zona esportiva de Can Torelló, un projecte que s’està movent en la bona direcció... No ho veurem tot materialitzat al 100% en els pròxims dos anys, però hem garantit els projectes que marcaran el proper mandat i definiran el futur de Gavà.

 

Biografia

Tot just es compleixen dos anys des que les urnes van confirmar Raquel Sánchez com a alcaldessa de Gavà, un càrrec que ja exercia des del 2014. Sánchez és la primera dona que ocupa l’Alcaldia i la quarta persona que ho fa en democràcia. Va néixer el 1975 a Gavà, la ciutat on sempre ha viscut. Va estudiar al Col·legi Immaculada Concepció i a l’Institut de Bruguers, i ara, amb 41 anys, està casada i té dos fills. És advocada, llicenciada en Dret per la UB, i té un màster en Dret del Treball i de la Seguretat Social per la UPF. Durant els primers anys de la seva carrera professional va exercir en un despatx de Barcelona i posteriorment en va fundar un de propi a Castelldefels. Des del 2007 és regidora del PSC. Entre el 2007 i el 2011 va ser tinenta d’alcalde d’Economia i Hisenda. I des del 2011 fins al 2014, tinenta d’alcalde d’Urbanisme i Promoció Econòmica. Des del 2012 també és primera secretària del PSC de Gavà.

Darrera actualització de divendres, 23 de juny de 2017 10:29
 
Pedro Guerra, cantautor PDF Imprimeix Correu electrònic
Josep Antoni Moreno   
dimarts, 2 de maig de 2017 00:00

PedroGuerra

Pedro Guerra: "Ningún género tiene encima una lupa tan grande como los cantautores”

El 6 de mayo Gavà disfrutará por primera vez en directo de las canciones de Pedro Guerra. El cantautor canario llega al Espai Maragall para hacer el primero de los conciertos del ciclo Vermuts El Periódico, coordinado por Les Nits de l’Art

Inauguras los Vermuts El Periódico en Gavà. En un horario nada habitual para un concierto…
No, no es la hora típica, pero ahora se está recuperando esta cosa de los matinales. Y es una idea que me parece buena, una programación cultural que coincide con la hora del aperitivo. Todo lo que sea abrir espacios que amplíen el espectro cultural me parece que está muy bien.

¿Es una manera de atraer a otro público?
Efectivamente, a medida que pasa el tiempo y con las diferentes edades que se van teniendo, se crean nuevos hábitos. Y hay gente para la que asistir a un concierto por la noche se vuelve algo complicado. En cambio, un domingo al mediodía les puede resultar más cómodo


¿La hora hará que tu tono sea diferente?

Mi tono y el espíritu serán los mismos, aunque no será el formato de los conciertos que estoy haciendo ahora. Para Gavà he preparado algo especial, acompañado sólo de mi guitarra y que me va a permitir hacer un repertorio concreto para el Espai Maragall.


Detrás de este nuevo ciclo están los gavanenses Les Nits de l’Art. ¿Cómo valoras a este colectivo?
Muy bien. Porque ellos también son los responsables de Acróbatas, que es una iniciativa muy interesante. Hay que estar muy agradecido por colectivos como este que tienen la fe puesta en nuestro género musical y que también apuestan por escenarios diferentes y programaciones distintas.


Ellos siempre han defendido el término cantautor. ¿Te sirve para definirte?
Absolutamente. Asumo el término cantautor en todo su significado, aunque sé que hay gente que huye de él porque ha sido muy castigado. Creo que no hay ningún género musical que tenga encima una lupa de las dimensiones que tenemos los cantautores. Supongo que tiene que ver con que siempre hemos sido esa parte de la música con un alto nivel de compromiso social, así que la forma de combatir al cantautor es acosándolo. Y se pone en tela de juicio todo lo que hace o no hace. A veces sientes que da igual lo que hagas porque lo van a mirar con lupa, algo que no pasa entre los que hacen pop, por ejemplo.


¿Llevas esa lupa con soltura?
Nunca pensé mucho en ella. Sé que existe y que sería más fácil si no existiera, pero no me determina: yo hago mi música. Es verdad que, a veces, me gustaría encontrar un mayor reconocimiento de nuestra música y de lo que las canciones que hemos hecho han podido significar. Pero, al margen de todo esto, uno es lo que es.


¿Ha cambiado mucho Pedro Guerra en más de 30 años de carrera?
Esa es una pregunta que deberían responder los demás. Uno no tiene una imagen objetiva de sí mismo. Yo diría que no, creo que he cambiado poco. Hay ciertos cambios que da la madurez, la experiencia, el paso de los años… Pero la esencia que me motivó a escribir la primera canción sigue siendo la misma.


Has sido padre. Eso, por ejemplo, tiene que haberte transformado…
Sí. Es verdad que cuando uno tiene hijos cambia sobre todo la dinámica de la vida porque, de repente, tienes unas responsabilidades que se vuelven una prioridad por encima de tu profesión. Además, tener hijos te permite mantener un cable a tierra con lo que es la realidad. Van al colegio, vuelven y te traen noticias frescas de lo que pasa hoy en día. Y también sirven para afianzarte porque traen incorporada la cultura mediática y masiva del momento. Eso me permite mantenerme en mis posiciones de intentar crear unas opciones alternativas. Vaya, que por mucho que me quiera mantener al margen del reguetón, mis hijos me lo van a acabar trayendo.


¿Y tu público ha cambiado?
Creo que ha ido evolucionando conmigo. Quizás hay menos incorporaciones de gente joven, pero ahí estamos trabajando para lograrlo. Me gustaría que hubiese más trasvase generacional y que los padres pudiesen trasladar a sus hijos sus gustos musicales. Pero creo que tengo un público muy fiel que me ha acompañado a lo largo de estos años.

¡A Gavà nos traes dos discos bajo el brazo!
Son dos trabajos muy diferentes pero que se trabajaron en paralelo, muy artesanalmente. En Arde Estocolmo vuelco todo lo que aprendí en estos años y 14 de ciento volando de 14 lo convertí en un dis­co colectivo para poder compatibilizarlo. Así he podido sacarlos simultáneamente y, también, puedo defender ambos yo mismo en el directo.


¿Sabina está contento con ese último trabajo, que pone música a sus sonetos?
Está encantado (ríe). Lo escuchó muy al principio y ya le fascinaron las canciones. Y, con el proyecto terminado, también. He tenido la suerte de contar con su beneplácito en todo momento.


Como cantautor, sigues mirando al mundo críticamente. ¿Qué te inspira el momento actual?

Me siguen dando ganas de cantar las mismas cosas. Se van a cumplir 23 años de mi primer disco, Golosinas, y creo que todas las canciones tienen una actualidad absoluta. Tendemos a creer que vivimos en la peor de las épocas, pero siempre han pasado cosas horribles. El momento no es bueno, pero estamos capacitados para lograr hacer un frente desde el lado de la conciencia, la sensatez y la unión. Hay que tener la puerta abierta a la esperanza y creo que el ser humano puede crear el horror, pero también puede crear el antídoto para todas esas cosas, que es la belleza.

 

Biografia

El 6 de mayo Gavà disfrutará por primera vez en directo de las canciones de Pedro Guerra. El cantautor canario, con más de 30 años de carrera, llega al Espai Maragall para hacer el primero de los conciertos del ciclo Vermuts El Periódico, coordinado por Les Nits de l’Art. Un concierto diferente en una hora diferente, las 12 del mediodía. Guerra desembarcará con dos discos nuevos: Arde Estocolmo y 14 de ciento volando de 14, sus primeras canciones originales desde 2011. El primero es un disco íntimo que reivindica su historia; el segundo, 14 sonetos de Sabina en las voces de artistas como Serrat, Miguel Poveda o Dani Martín. El ciclo de Vermuts seguirá, ya en Barcelona, con Adrià Puntí o Dani Flaco, entre otros.

Darrera actualització de divendres, 28 d'abril de 2017 07:32
 
<< Inici < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

Pàgina 1 de 12

bannerpdf

Resum de l'any 2017

Resum de l'any 2017 (esports)

Històries de Gavà - Els cinemes d'abans

Minuts Musicals - Marc Grau - "Eden of love"

Cuinem a casa - Pastís de salmó

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.